Moare cate putin cine se transforma in sclavul  obisnuintei, urmand in fiecare zi aceleasi traiectorii; cine nu-si schimba existenta; cine nu risca sa construiasca ceva nou; cine nu vorbeste cu oamenii pe care nu-i cunoaste.
Moare cate putin cine-si face din televiziune un guru. Moare cate putin cine evita pasiunea, cine prefera negrul pe alb si punctele pe "i" in locul unui vartej de emotii, acele emotii care invata ochii sa staluceasca, oftatul sa surada si care elibereaza sentimentele inimii.
Moare cate putin cine nu pleaca atunci cand este nefericit in lucrul sau; cine nu risca certul pentru incert pentru a-si indeplini un vis; cine nu-si permite macar o data in viata sa nu asculte sfaturile "responsabile". Moare cate putin cine nu calatoreste; cine nu citeste; cine nu asculta muzica; cine nu cauta harul din el insusi.
Moare cate putin cine-si distruge dragostea; cine nu se lasa ajutat.
Moare cate putin cine-si petrece zilele plangandu-si de mila si detestand ploaia care nu mai inceteaza. Moare cate putin cine abandoneaza un proiect inainte de a-l fi inceput; cine nu intreaba de frica sa nu se faca de ras si cine nu raspunde chiar daca cunoaste intrebarea.
Evitam moartea cate putin, amintindu-ne intotdeauna ca "a fi viu" cere un efort mult mai mare decat simplul fapt de a respira
.”

Moare cate putin..” (Muere lentamente , Dying slowly) circula pe internet din 2009 si ii este atribuit poetului chilian  Pablo Neruda laureat al premiului Nobel pentru literatura.
Un articol foarte interesant aparut in Latin America Herald Tribune ne spune insa o alta poveste.
Poemul a circulat foarte mult in spatiul virtual dorindu-se a fi un text inspirational pentru anul 2009 dar autorul nu este Pablo Neruda (conform Fundatiei Pablo Neruda). Muere Lentamente nu este singurul fals Neruda, poetului fiindu-i atribuite si alte lucrari cum ar fi “Queda Prohibido” (It’s forbidden, Este interzis) care de fapt apartine scriitorului si jurnalistului spaniol Alfredo Cuervo, ori "Nunca Te Quejes" (Never Complain, Nu te plange niciodata) cu autor necunoscut.
“Nu este nici prima si nici ultima oara cand cineva atribuie unui poet renumit lucrari pe care nu le-a scris niciodata” mai adauga  Fernando Saez, Director Executiv al Fundatiei Pablo Neruda. Deja celebre sunt cazul poeziei “Instantes” atribuita lui Borges sau lucrarii "La Marioneta" (The Puppet) atribuita lui Gabriel Garcia Marquez-ultimul manifestandu-si indignarea pentru asocierea numelui sau cu “ceva atat de vulgar”.
Muere Lentamente" este lucrarea scriitoarei braziliene Martha Medeiros, autoarea a numeroase carti si reporter la ziarul Zero Hora (Ora Zero) din Porto Alegre.
Obosita sa constate ca oamenii atribuie poemul ei renumitului poet chilian, Martha avea sa contacteze Fundatia Pablo Neruda pentru stabilirea drepturilor ei de autor, lasand ca dovada propriul poem in limba portugheza  "A Morte Devagar" (To Death Slowly), publicat in anul 2000 in “All Souls Day Eve”.
Intr-o declaratie scriitoarea braziliana mentiona ca este o mare admiratoare si un infocat fan al marelui Pablo Neruda dar ca prefera recunoasterea muncii fiecarui scriitor. De asemenea, nu este prima data cand constata ca lucrari de ale ei sunt atribuite altcuiva si cum fenomenul e imposibil de stopat nu poate decat sa intampine situatia cu foarte mult umor.

“Moare cate putin” este un poem inspirational “de forta” care nu poate fi trecut cu vederea si trebuie apreciat la adevarata valoare indiferent de identitatea autorului.