Costume
In Occident costumul cel mai cunoscut este bedlah a carui creatie apartine pictorilor orientalisti din epoca victoriana si fanteziilor legate de viata in Harem prezente in vodeviluri si filmele de la sfarsitul secolului trecut, neavand foarte multe in comun cu rochia autentica orientala. Bedlah este compus din sutien sau top bogat ornamentat cu paiete, franjuri, margelute, broderii sau banuti, o centura de sold si ea similar impodobita si fusta ori salvari. Centura poate fi separata ori cusuta de fusta.
In Egipt, incepand cu 1950 s-a interzis costumul care nu acopera mijlocul, motiv pentru care dansatoarele foloseau o singura piesa vestimentara (rochie) stramta decupata strategic in anumite zone, ulterior acoperite cu materiale in culoarea pielii. In situatia in care se recurge la bedlah, mijlocul este acoperit cu un gen de body transparent, ori semitransparent din lycra, dantela, plasa, etc  . Traditional, dansatoarele egiptene dansau desculte insa astazi majoritatea poarta pantofi

Intrucat aceasta prohibitie nu exista in Liban ori Turcia, bedlah este vestimentatia cea mai populara, costumele fiind mult mai stralucitoare si “jucause” reflectand si stilul de dans (in special in Turcia).
Dansul oriental poate fi insotit adesea de mici ajutoare care sa-i confere mai multa spectaculozitate: sagat (mini talgere de deget), carja pt stilul saidi, val, sabie, shamadan (candelabru cu lumanari ce se fixeaza pe cap), bete de foc, tamburina, evantai, serpi etc

Stilul de dans

Cele mai importante miscari sunt scuturarea soldurilor constand in crearea unor vibratii puternice, miscarile unduitoare ale bratelor, folosite pentru a incadra corpul dansatoarei si a-i conferi mai multa flexibilitate si expresivitate, miscari verticale ale soldurilor(sus-jos) si ondulatiile inainte si inapoi, bazate pe miscari ale pieptului(fata-sus-spate-jos  si invers) creand impresia unei calatorii pe camila.

Exista multe stiluri de belly dance insa formele traditioanle se bazeaza pe Balladi(popular) si Sharqi, un stil izvorat din primul insa perfectionat in Egipt de Samia Gamal, Tahiya Karioka, Naima Akef, si alti dansatori promovati de industria filmului egiptean. Stilul lor a fost dus mai departe in anii ’60-’80 de artisti ca Sohair Zaki, Fifi Abdou, si Nagwa Fouad. Dansul insa a continuat sa evolueze, incluzand elemente de balet, tehnica initiata de Nelly Mazloum, Mahmoud Reda si perfectionata de renumita dansatoare egipteana Dina (considerata o incununare a artei dansului oriental dar adesea criticata pentru tinutele sale extrem de provocatoare).

Desi Egiptul este vazut ca patrie a dansului oriental, dansatoarele nu sunt bine privite aici, aceasta profesie nefiind considerata una respectabila. Anumite miscari sunt interzise la fel ca si dansul pe podea (varianta mult mai grea, implicand miscari energice ale corpului sprijinit pe sol)

Belly Dance-ul din Grecia, Turcia si Cipru a fost influentat de arabi inainte de cucerirea otomana. Legislatia turca nu impune restrictii dansatorilor iar rezultatul consta intr-o diferenta marcanta de stiluri. Stilul de dans egiptean se remarca prin eleganta si usoara timiditate in timp ce stilul turcesc este unul jucaus si dezinhibat. In Turcia multi dansatori si muzicieni profesionisti sunt in continuare de etnie “romani”. Dansatorii turci sunt recunoscuti pentru vitalitate, tehnicitate si folosirea sagatului–ului (considerata o incununare a artei lor) iar ritmul este diferit. Dansatori turci renumiti: Tulay Karaca, Nesrin Topkapi, Birgul Berai, Didem.


Belly dance-ul si sanatatea
Dansul oriental este mai recent una din alternativele gimnasticii aerobice fiind un exercitiu mai usor, potrivit pt toate varstele cu un impact pozitiv in circulatia sanguina si prevenirea osteoporozei la persoanele in varsta. Majoritatea miscarilor implica izolarea unor zone ale corpului imbunatatind flexibilitatea trunchiului si tonificand muschii abdominali. Dansul cu valul intareste partea superioara a corpului bratele si umerii, in timp ce sagat imbunatateste mobilitatea falangelor. Miscarile de solduri intareste muschii picioarelor si muschii lungi ai spatelui. Numeroase materiale video stau la dispozitia doritoarelor de a fi in forma printr-o metoda multa mai placuta decat clasica gimnastica de intretinere.


Scurta cronologie

1798 – primul contact al europenilor cu belly dance in Egypt in timpul invaziei napoleoniene
1834 – reprezentatiile Ghawazee sunt interzise in Cairo iar triburile de tigani se stabilesc in Sudul Egiptului.
1893 - Belly dance este introdus occidentalilor la Targul Mondial de la Chicago de dansatoarea “Little Egypt”
1899 - termenul "raqs sharqi" este atestat in limba engleza ca “belly dance” prin traducerea cuvantului francez Danse du veintre
1926- Desi dansat deja in toata lumea, in Egipt “epoca de aur” a dansului oriental este atinsa la mijlocul sec 20 . In 1926  Badia Masabny, actrita si dansatoare libaneza deschide in Cairo clubul de noapte  “Casino Badia” .
1987 Nov 18 -  guvernul egiptean opreste eliberarea de licente pentru dansatoarele orientale considerand ca belly dancing-ul a devenit o vocatie “prea aglomerata”. “ E pur si simplu o chestiune de numar” afirma ministrul cultelor de la acea data.
2003 – dansul executat de dansatoare straine este interzis in Egipt
2004 Sep - Belly dancing a fost restrictionat si chiar interzis in anumite zone, este ridicata restrictia privind dansatoarele straine, in timp ce dansatorii egipteni continua sa fie ofensati de videoclipurile  “la moda” ale unor pseudo-profesionisti cu o tehnica precara  si miscari cu puternice conotatii sexuale.