In perioada 12-17 octombrie 2010 celebra trupa de dansatori Fire of Anatolia va sustine o serie de spectacole la Cairo Opera House.

Fire of Anatolia (Anadolu Ateşi in lb turca) este o trupa turceasca formata din 150 dansatori, la care se adauga un staff de coregrafi si tehnicieni sub conducerea lui Mustafa Erdogan. Conceptul de trupa de dansuri anatoliene combinate cu dansul modern si baletul este un vis mai vechi al lui Mustafa Erdoğan coordonator de studii privind dansul, la Universitatea Bilkent. In 1999, in urma unei dure selectii a 750 candidati  el va pune bazele unei echipe de 90 dansatori numita Sultanii Dansului. Perioada de formare si perfectionare a presupus un efort colectiv de proportii cu pana la 16 ore de munca pe zi sub stricta supraveghere a maestrilor, atingandu-se toate punctele necesare desavarsirii artistice, de la stretching si yoga, nutritie, estetica, la pasii, miscarile si coregrafia care i-a consacrat pe scenele lumii. Intregul proces de creatie - dansatori, costume, decoruri, muzica - a durat un an si jumatate.

Asa cum singura se autodefineste, Fire of Anatolia este o sinteza a sutelor de dansuri populare din diverse regiuni ale Turciei,  un proiect unic ce isi propune sa introduca lumii „focul” ce ia nastere din anticul mozaic anatolian de cultura, iubire si pace.

Trupa si-a inceput spectacolele in 2001 si a pornit intr-un tur mondial in anul urmator, iar numarul mare de dansatori (astazi 150) permite sustinerea aceluiasi show, simultan pe mai multe scene ale lumii. Se estimeaza ca Fire of Anatolia a dansat pana acum in 3.000 spectacole in fata a peste 20 milioane de spectatori din 80 tari (printre care si Romania).
Trupa este considerata de specialisti printre primele trei ca marime din lume. Fire of  Anatolia detine doua recorduri Guinness: unul pentru rapiditatea executarii unui dans ( 241 pasi/minut) si celalalt pentru cea mai larga audienta inregistrata ( 400 000 persoane, la Ereğli in zona Marii Negre).

Programele actuale ale trupei sunt  „Fire of Anatolia” si „Troy”, unul incercand sa reflecte diversitatea si multiculturalismul din Istanbul, in timp ce Troia este reinvierea unui mit si o calatorie in inima unor civilizatii demult apuse de la  hititi, macedonii lui Alexandru cel Mare, romanii lui Cezar, persii lui Xerxes, bizantinii lui Constantin  pana la Mehmet cuceritorul si Mustafa Kemal Atatürk.

Fire of Anatolya a sustinut mai multe spectacole in Egipt (Cairo si Alexandria), insa proiectul Troy (Cairo, aprilie 2009) pare sa fi avut cel mai mare succes, imaginile dansatorilor pe scena amenajata in umbra Marilor Piramide fiind o adevarata mandrie pentru Erdogan si echipai lui.

Mai multe despre concept, trupa, si programele sale pe website-ul oficial www.fireofanatolia.com

Participarea la un asemenea spectacol este o experienta unica si o recomand cu deosebita caldura tuturor.


Surse: wikipedia si website-ul oficial al trupei.