Adel Imam unul din cei mai populari actori egipteni ai Lumii arabe s-a nascut pe 17 Mai 1940 in El Mansoura.
Adel, supranumit si „Al Zaeem” (liderul) in cinematografia araba, este actor de comedie insa nu a evitat nici rolurile dramatice, in special la inceputurile carierei sale, jucand in filme ce combinau comedia cu romantismul.

Si-a inceput cariera de actor la varsta frageda fiind plasat in roluri secundare alaturi de marii actori egipteni ai epocii „guvernata” de imaginea lui  Ismail Yassin. Adel avea sa intre in scena cu forta in momentul rolului sau din piesa de teatru „Scoala rebelilor”. Desi a absolvit facultatea de agricultura la Cairo University, Adel si-a construit o prestigioasa cariera de actor jucand in peste 100 filme si 10 piese de teatru.

Rolurile sale implica mai multe stiluri de umor: farsa, comic de situatie, limbajul trupului si limbaj cu dublu inteles. Personajele sale sunt egipteni fara noroc care se ridica deasupra presiunilor si provocarilor externe. Demne de retinut sunt ironia fina in descrierea stilului de viata egiptean dupa revolutia din 1952. Actorul este bine cunoscut pentru luarile de pozitie impotriva coruptiei si obscurantismului pe care le condamna intr-o maniera comica, unica. Din acest motiv Adel este o figura importanta a comunitatii arabe si rolurile sale politice l-au pus adesea intr-o pozitie critica fata de presedintele Mubarak si guvernul acestuia.

Adel Imam este tata a trei copii: tanarul regizor Rami Imam, Sarah Imam, si Mohamed Imam (care a jucat in Cladirea Iacobiana in rolul lui Taha Shazli).
Desi foarte popular Adel este considerat si cel mai discret actor, aparitiile sale in media fiind minime, acordand o singura data un intreg interviu televizat.

In Ianuarie 2000, ONU il desemneaza Ambasador al UNHCR(United Nation High Commissioners for Refugees). De atunci actorul sustine continuu cauza refugiatilor.

Printre ultimele sale filme de succes pe care vi le recomand se numara:
Cu Ambasada in cladire  (Sifaara fil'Omara) –unde joaca rolul unui cetatean pus in dificultate in momentul in care Ambasada Israelului se muta in cladirea sa;
Experimentul Danez – o comedie spumoasa despre contactul intre cultura orientala si cea occidentala-Adel jucand rolul unui ministru vaduv cu patru fii  care primeste vizita unei tinere daneze.

In 2006,  Adel joaca alaturi de alti actori importanti in celebrul si controversatul film Cladirea Iacobiana ( The Yacoubian Building) lansat la Cannes si foarte apreciat in lumea occidentala. Pelicula, considerata cea mai scumpa din istoria cinematografiei egiptene, este adaptarea romanului cu acelasi nume a lui Alaa Al Aswany, si a fost in competitia pentru premiile Oscar in cadrul sectiunii dedicate Celui Mai Bun Film Strain. Filmul, regizat de Marwan Hamed urmareste pas cu pas naratiunea pastrand conceptul original al cartii. El prezinta viata desfasurata la diverse niveluri si paliere ale societatii, in interiorul unei vechi cladiri art noveau din vechiul Cairo. Astfel ne este prezentata viata atat de diferita a locuitorilor care nu par a avea altceva in comun decat sentimentele, viciile si patimile care aduc toti muritorii la acelasi numitor comun. Astfel ii cunoastem pe: Zaki –un aristocrat trecut de prima tinerete proaspat intors de la Paris , Bothayna frumoasa fata saraca de care se indragosteste si Haj Azzam omul de afaceri prosper. Cladirea este un luxos si vechi bloc de apartamente candva locuit doar de aristocrati si astazi casa a tuturor, saraci si bogati, de la parter pana pe acoperis o adevarata radiografie a vietii egiptene . In timp ce Zaki locuieste intr-un lux demodat si vaneaza femei, Bothayna indura hartuirea sexuala la boutiqul unde lucreaza pentru a-si intretine familia dupa moartea tatalui, in timp ce prietenul acesteia Taha, fiul portarului, este respins la Academia de Politie datorita statutului social si este cooptat intr-un grup radical islamic.
BBC avea sa afirme despre acest film: „Cladirea este o metafora a Egiptului; acest film este o fereastra rar deschisa asupra vietii in aceasta tara secular islamica, asupra coruptiei si saraciei”. Pelicula arunca o privire directa si asupra relatiilor homosexuale aspect care a socat in parte publicul egiptean.

Filmografie
2010 Zahaymar (Alzheimer), 2009 Bobbos (Bobbos), 2008 Hassan we Morqos (Hassan si Marcus), 2007 Morgaan Ahmed Morgaan, 2006 Emaret Yaqubian (cladirea iacobiana) , 2005 Al-Sefara Fil-Emara (cu Ambasada in cladire), 2004 Arees Menn Gehha Amneya (un Mire din serviciile secrete), 2003 Al-Tagroba Al-Danemarkeya (Experimentul danez), 2002 Ameer Al-Zalaam (Printul Intunericului), 2000 Bekheet we Adeela 3: Hello America (Bekheet si Adeela 3: Hello America), 1999 El-Wad Mahroos Betaa El-Wazeer Mahroos (Mahroos –omul ministrului),1998 Ressala Ila Al-Wali (Mesaj catre guvernator),1997 Bekheet w Adeela 2: El-Gardal wel-Kanaka (Bekheet si Adeela 2: Galeata si Ibricul), 1996 Al-Nom fil-Assal (Dormind in miere), 1995 Bekheet w Adeela (Bekheet si Adeela),1995 Toyoor Al-Zalaam (Pasarile Intunericului), 1994 Al-Erhabi (Teroristul), 1992 El Erhab Wal Kabab (Terorism si Kebab), 1987 Al-Nemr wal-Ontha (Tigrul si Femeia), 1983 Al-Motasawel (Cersetorul)

Piese de teatru: 1964 Ana We Howa We Heya (Eu, el si ea), 1966 Al-Nassabeen (Hotii), 1967 Dhat Al-Bijama Al-Hamraa (Cel cu pijamaua rosie),  1970 Ana Feen W Enti Feen (Unde sunt eu si unde esti tu), 1973 Madrast Al-Moshagebeen (Scoala rebelilor), 1975 Gharameyat Afifi (Memorii Romantice), 1975 Shahed Ma Shafsh Haga (Martorul nu a vazut nimic), Al-Wad Sayed Al-Shaghal (1993), 1998 Al-Zaeem (Seful), Body Guard (1999)

Filmele lui Adel Imam sunt disponibile online la adresa www.adelimamfilm.com

Va las in compania unei franturi din comedia „Experimentul danez”, cu o scurta descriere a episodului. Dl Qadri, ministru, vaduv, se indragosteste de o daneza venita in vizita la familia sa. Intr-una din seri Dl Qadri uita de varsta se imbraca adolescentin si isi insoteste noua cucerire la discoteca. La intoarcere, in drum spre casa este oprit de politie la un filtru pentru un control de rutina. Daneza, necunoscand regulile din Egipt face necugetatul gest de a-l saruta in masina-gest considerat infractiune si penalizat imediat de politist cu arestarea celor doi.