Ziua de 17 ianuarie are o semnificatie aparte atat pentru numerologi cat si pentru oamenii de cultura. In 17 ianuarie s-au nascut doua mari genii : Nicolae Iorga si Benjamin Franklin.

Nicolae Iorga
S-a nascut la 17 ianuarie 1871 la Botosani intr-o familie de intelectuali aromani (tatal avocat). Iorga a fost o personalitate zdrobitoare cu o geniala capacitate intelectuala. El s-a remarcat ca istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician roman. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.
Despre geniul lui s-au scris carti si nenumarate articole, iar marturie indubitabila a acestuia stau reperele sale biografice: absolva Universitatea din Iasi intr-un singur an cu diploma „magna cum laude”, dupa desavarsirea educatiei sale universitare la Paris, Berlin si Leipzig obtine doctoratul la 23 de ani si in acelasi an devine membru corespondent al Academiei Romane. In 1894 la doar 24 ani obtine, prin concurs, catedra de istorie a Universitatii Bucuresti iar din 1911 devine membru activ al Academiei Romane . Iorga este autorul unui numar urias de lucrari (1250 volume si 25.000 articole) din diverse domenii: monografii de oraşe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comertului, literaturii, tipăriturilor, a calatorilor în străinătate etc. Câteva din publicaţiile mai importante: Studii şi documente cu privire la istoria românilor, (25 vol), Istoria imperiului otoman (5 volume in limba germana), Istoria romanilor (10 vol), Oameni cari au fost, O viaţă de om, aşa cum a fost, Istoria literaturii române în secolul al XVIII-lea , Istoria literaturii religioase a românilor până la 1688 ; Istoria literaturii româneşti în veacul al XIX-lea, de la 1821 înainte, Istoria literaturii româneşti (3 vol); Istoria literaturii româneşti contemporane.
Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului Naţional Democrat, Prim-ministru şi Ministru al Educaţiei Naţionale, membru al parlamentului în mai multe legislaturi. De orientare nationalist moderata, Iorga era un reputat orator, temut de adversarii săi politici.
Nicolae Iorga a avut un sfarsit tragic fiind ridicat de la vila sa din Sinaia si asasinat pe 27 noiembrie 1940 de catre membrii Garzii de Fier care il considerau direct-raspunzator de executarea liderului lor Corneliu Zelea Codreanu, in timpul dictaturii lui Carol al II-lea.

Iata un articol interesant despre genialul Nicolae Iorga, dialog cu preotul Dimitrie Bejan, student al Marelui Om.