Omar Sharif (pe numele adevarat Michael Dimitri Shalhoub) s-a nascut in 1932 in Alexandria intr-o familie egipteano-libaneza, catolica. Sharif a terminat Alexandria’s Victoria College unde a studiat matematica, fizica, araba si cinci limbi straine pe care le vorbeste în mod current: engleza, franceza, greaca, italiana si turca. Dupa ce a obtinut diploma în matematica si fizica la Universitatea Cairo a lucrat timp de cinci ani de zile în intreprinderea de lemn  a tatalui sau, inainte de a studia arta actoriei la Royal Academy of Dramatic Art din Londra.

La varsta de 22 ani, Sharif s-a reintors in Egipt si este descoperit de compatriotul sau cineastul Youssef Chahine. Își face debutul în filmul "Lupta din Vale (Sira` Fi al-Wadi)", sub numele de Omar El Sharif.

Crescut în spiritul religiei catolice Sharif s-a convertit la Islam în 1955 pentru a se putea căsători cu actrița Faten Hamama cu care are un fiu Tarek-El Sharif si el un actor popular in lumea araba. Tarek va apare la varsta de 8 ani in filmul Dr Jivago in rolul lui Iuri.


Sharif si-a trait anii tineretii in Egipt pana in 1965 cand s-a mutat in Europa. Actorul isi reaminteste ca in 1932 tatal sau, negustor de cherestea, nu era un om foarte bogat insa castiga suficient de bine. Inainte de Revolutia din 1952 Printul Farouk frecventa casa parintilor sai devenind prieten si partener de carti cu  mama lui Omar, o doamna distinsta si o gazda perfecta foarte incantata de privilegiului de a avea in preajma elita societatii egiptene. Omar isi aminteste ca afacerile tatalui sau cu lemn erau infloritoare in acea perioada.

Revolutia din ’52 a adus o schimbare dramatica a vietii tuturor, incepand cu nationalizarea si urmand cu restrictiile de calatorie impuse egiptenilor de regimul Nasser. Aceste vize de iesire se aplicau inclusiv actorilor care participau la festivalurile internatioanle de film, iar situatia devenise intolerabila motiv pentru care Sharif va decide sa ramana in Europa intre doua filmari.

Decizia il va costa insa casnicia. In 1966 se va desparti de starul egiptean Faten Hamama, casnicia sa incheindu-se oficial in 1974. Actorul nu s-a mai recasatorit de atunci declarand ca nu s-a mai putut indragosti de nici o femeie. A fost un punct de cotitura care l-au transformat din familist in eternul burlac, petrecandu-si viata in hotelurile europene. Cand vorbeste despre faima si viata de Hollywood, Sharif spune: “mi-au oferit glorie dar si singuratate, si mi-a fost dor de locurile natale, de oameni, de tara mea”.

In perioada de conflict intre Egipt si Israel lui Sharif aproape i-a fost retrasa cetatenia egipteana datorita relatiei sale cu Barbara Streissand (suportera a Israelului) facuta publica de presa egipteana.


Sharif se imprieteneste cu Peter O'Toole in timpul filmarilor la filmul “Lawrence al Arabiei” jucand impreuna si in alte pelicule si ramanand prieteni apropiati. Sharif a fost un prieten apropiat al celebrului scriitor egiptean Naguib Mahfouz si al cunoscutului egiptologist Dr Zahi Hawass.


Actorul a suferit o operatie de bypass in 1992 si un usor atac de cord in 1994.


Omar Sharif este unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume. A scris o carte de bridge si de asemenea face comentarii despre acest joc pentru mai multe ziare dintre care este de amintit Le Figaro din Franța.

La Olimpiada de Bridge de Deauville, a jucat în echipa Egiptului, înfruntându-se cu echipa campionului mondial Giorgio Belladonna. Câțiva ani mai târziu participă la un turneu internațional organizat de Lancia Team. În fiecare oraș câștigătorul primea o mașina. Omar a câștigat 24 de automobile.

Omar Sharif mai este cunoscut pentru pasiunea sa pentru pentru caii de rasă, pentru pariuri si jocuri de noroc. Putea fi văzut adesea pe hipodromurile din Franța.

In 2006, Sharif si-a declarat toate pasiunile incheiate atunci cand a fost intrebat despre bridge: "le-am incetat pe toate. Am decis ca nu vreau sa mai fiu sclavul nici unei pasiuni cu exceptia muncii mele. Am avut prea multe: bridge, caii, jocurile de noroc. Imi doresc un alt fel de viata, sa fiu mai mult cu familia careia nu i-am acordat suficient din timpul meu

Ca orice vedeta hollywoodiana, Omar a avut si cateva altercatii minore cu reprezentanti ai autoritatilor. Astfel, pe 5 august 2003 a fost condamnat la închisoare pentru o luna pentru că a lovit un polițist francez iși a fost nevoit să plăteasca daune considerabile pentru ca ulterior sa agreseze un agent de securitate dintr-o parcare din Beverly Hills.


Omar afirma ca Orientul nu va avea niciodata democratie pentru simplul motiv ca oameni ca el prefera sa se planga sheikh-ului din zona. Intr-un interviu actorul condamna atacurile SUA asupra Iraqului considerandu-i pe americani ignoranti.


Se spune ca ar fi fost pus pe lista neagră a mișcării al-Quaida în noiembrie 2005, pentru că a citit din Sfântul Petru într-un film produs pentru televiziunea italiană. De altfel în multe ocazii, el a susținut toleranța musulmanilor față de evrei si crestini.
Intr-un interviu acordat revistei  The Daily News Egypt, Omar Sharif mentiona punctul sau de vedere in ce priveste religia si “persoanele religioase”:
Cand vezi ce se intampla in lume intre diverse religii, ucideri si crime, devine dezgustator si, din punctul meu de vedere, ridicol. Astfel ma gandesc ca imi este de folos sa cred in Dumnezeu si in religie dar religia apartine fiecaruia. Un lucru extraordinar este faptul ca evreii cred ca doar evreii vor ajunge in Rai, Crestinii cred ca numai un crestin poate intra in Paradis iar musulmanii sunt siguri ca doar musulmanii vor fi acceptati in Paradis. Acum, de ce Dumnezeu, in marea sa intelepciune ar lasa sa se nasca o fiinta umana care nu poate sa intre in Rai mi se pare absurd. Ma scuzati, nu spun ca e absurd ci ca oamenii au facut conceptul absurd.

In prezent Sharif locuieste in majoritatea timpului in Cairo mai aproape de fiul sau si de cei doi nepoti Omar si Karim.


va urma

Sursa:  Wikipedia, Yahoo movies