Desi cafeaua apare pentru prima data in Orient, activitatea sociala dezvoltata in jurul acesteia devine de-a lungul timpului mult mai importanta decat bautura in sine, care treptat a fost inlocuita cu ceaiul negru . Frecventarea zilnica a unei cafenele (Ahwa) a devenit in Egipt un stil de viata. Cafeneaua egipteana tipica, este adesea o simpla colectie de scaune si mese vechi dispuse de-a lungul unui trotuar sau alei, in centrul vechi al orasului. Ea joaca un rol social deosebit de important in viata egipteanului de rand, fiind considerat un loc optim de a lectura ziarul si a schimba pareri cu prietenii, ori de a urmari un meci de fotbal (cel mai iubit sport in Egipt) si a-si sustine echipa favorita. Cafenelele, pline in marea majoritate a timpului, sunt frecventate indeosebi de barbati. Cu toate acestea si femeile sunt oricand binevenite. Intr-o cafenea se servesc diverse bauturi: cafea (ahwa), ceai negru (shai) ori ceai negru cu menta (shai na’na), infuzie de plante precum ceaiul de anason (Yan’sun), ceaiul de menta (Na’na), ceai de scortisoara cu sau fara lapte (Erfa), Sahlab (bautura groasa din lapte si pudra de orez imbogatita cu bucati de alune), Karkadeh cald sau rece (ceai din floare de Hibiscus cu gust dulce-acrisor). De asemenea, sunt disponibile bauturile carbogazoase cunoscute(Pepsi, 7Up, Mirinda, Fanta, Coca Cola, Sprite) si sucurile proaspete de guava (Guava), mango (Manga), rodie (Ro’man) lamaie (Lamoun) capsuni (faraola), banana(Moz), portocala (Porto’an).  
Nici o cafenea nu poate fi completa fara traditionala narghilea (Sheesha) al carei parfum de tutun acompaniaza olfactiv tabloul oriental al unui asemenea loc.
Tutunul pentru sheesha poate fi simplu sau cu diverse arome (s-a ajuns la impresionantul numar de 32 arome) cele mai cunoscute fiind cele de mar, caise, menta, capsuna, banana, mango, vanilie, caramel, cocos, portocala, cafea, trandafir. 
Cafeneaua este in Egipt locul ideal de desfasurare a jocurilor intre prieteni, cele mai populare fiind tablele, dominoul si jocul de carti. Fiecare Ahwa e frecventata de o anumita clientela, in general prieteni si vecini din zona.

Cea mai veche cafenea din Cairo este El Fishawy, ascunsa pe una din stradutele bazarului Khan-el-Khalili(str Al-Badistand), intr-un local cu decoruri oriental-islamice: candelabre antice,  vechi oglinzi imense dispuse de-a lungul peretilor interiori si exteriori, talgere de arama placand masutele de cafea, asteptand cuminti si stralucitoare urmatoarele randuri de cesti si pahare. Spatiul fluid, datorat continuitatii decorurilor si putinelor bariere optice interior-exterior pare a transforma cafeneaua in insasi esenta bazarului si a interactiunii umane pe care o presupune acesta.
Fondatorul cafenelei (Fishawy) incepuse acum 200 ani sa ofere cafea tuturor prietenilor si vecinilor, pe o alee, in fiecare seara dupa rugaciune. Incet, incet gestul a fost transformat intr-o afacere placuta si profitabila, o data cu sporirea continua a clientelei si adaugarea altor bauturi la meniul simplu de inceput(ceai de anason si menta, narghilea, etc). Astfel s-a nascut Qahwat al-Fishawi, cea mai renumita cafenea a lumii arabe un simbol al traditiei si stilului egiptean de relaxare si socializare cu prietenii, colegii si strainii la o cafea ori un ceai. Proprietarii actuali (a saptea generatie de Fishawy) isi dau silinta pentru a pastra vechiul stil deoarece, considera ei, cafeneaua reprezinta insusi trecutul Egiptului.

Khan el-Khalili este inima vechiului Cairo, iar el-Fishawy inima bazarului. Cafeneaua era locul preferat si adesea frecventat de renumitul scriitor egiptean Naguib Mahfouz, laureat al premiului Nobel pentru literatura, a carui copilarie a fost strans legata de aceasta zona.

Fishawy este considerat un adevarat microcosmos, chintesenta orasului Cairo, mai mult chiar decat Piramidele ori Citadela.