De fiecare data cand merg acasa sunt intrebata de rude, prieteni, cunoscuti: Cum este viata in Egipt? Si incep sa le povestesc diverse aspecte ale ei, avantaje si dezavantaje, ca in orice colt de pe Terra. Desigur, depinde foarte mult de perceptia, asteptarile si standardele fiecaruia. Cu toate acestea am constatat ca romanului ii place sa se planga si sa isi concentreze atentia numai pe aspectele negative, autoalimentandu-si negativitatea, oriunde s-ar afla sub soare. Ma gandesc ca asta trebuie sa fie cauza tristetii si nemultumirii noastre continue si a faptului ca suntem vazuti de sociologi ca fiind cei mai tristi europeni. Tocmai pentru a introduce o nota de optimism, m-am gandit sa impartasesc cu voi un TOP 10 al avantajelor traiului de aici. Topul este deschis oricaror sugestii.

1-Egiptenii sunt oameni relaxati, politicosi, mereu cu zambetul pe buze, uneori te mint frumos pentru a-ti/a-si menaja nervii. 
2-In Egipt exista un „customer service” bine pus la punct. Desi nu sunt perfectionisti in ceea ce fac, egiptenii isi doresc sa socializeze si sa aiba clienti multumiti. Acest PR puternic este mai curand o trasatura cultivata de societate decat rezultatul vreunui training specific de Customer Service. Astfel, majoritatea firmelor, comerciantilor , si a celor cu afaceri in domeniul food& beverages sunt foarte prompti in a solutiona orice nemultumire a clientului, coplesindu-l cu atentii. Astfel, nu vei fi niciodata persiflat ori bruscat de vanzator daca ii ceri sa vezi mai multe marfuri, cum adesea se intampla in Romania. Aici, din contra, chiar daca nu exista in magazin ceea ce cauti vanzatorii se intrec in a-ti expune toate marfurile similare cu ceea ce le ceri, in speranta ca ti-ar putea place vreuna. In cafenele si restaurante, (desi inca mai exista prostul obicei de a ti se lua prea repede farfuria din fata- o consecinta a lipsei know-how-ului european) chelnerii stiu sa se faca placuti si utili, iar in marea majoritate a localurilor, esti intrebat discret daca totul este in regula, daca lipseste ceva din serviciul oferit, etc
3-In Egipt exista o groaza de servicii care nu au existat niciodata in Romania ori sunt pe cale de disparitie: fiecare bloc are portar-adesea acesta locuieste in bloc intr-o camaruta la parter ori pe acoperis, portarul iti mai face si alte mici servicii in dorinta de a castiga un bacsis, gunoiul este ridicat din fata usii de femeia de serviciu contra unei sume modice, toate utilitatile (apa, lumina, telefon, internet) vin la usa, pana si vaccinarea copilului in situatia in care nu te-ai deplasat la clinica. Pe fiecare strada/straduta exista cate un mini-market si farmacie, calcatorie, spalatorie-toate avand si serviciul home-delivery.
4-Serviciul „Home delivery” este foarte dezvoltat, supermarketurile, mini-marketurile si farmaciile din zona, cafenele, restaurante, fast-food-uri (KFC, McDonalds, Pizza Hut, Hardee’s, etc) toate ofera acest lucru, fie gratuit fie contra cost (aprox 1 $).
5-Un alt avantaj sunt programele de lucru ale magazinelor (pana la orele 22.00-01.00) si numeroasele super-marketuri, farmacii si zone de shopping cu program non-stop;
6-In Egipt(cu exceptia statiunilor unde preturile sunt putin mai ridicate decat in orase), costul vietii este 1/3-1/2 fata de cel din Romania iar acest lucru se simte. Taxele sunt modice iar serviciile publice pe masura. Cu toate acestea nevoile legate de sanatate sunt acoperite de clinicile private, foarte multe si bine dotate cu preturi la ½ fata de omoloagele lor din Romania
7-Ca o consecinta a punctului 1. si a consideratiei deosebite fata de mame si copii (una din invataturile coranice este legata de respectul inzecit fata de mame), reprezentantele sexului slab sunt protejate si ajutate cu o curtoazie si un spirit civic surprinzator, pe strada, in spatii publice, in mijloacele de transport. Ca mama am parcurs toate etapele: sarcina, nastere, cresterea copilului si am beneficiat adesea de atentia si ajutorul  absolut dezinteresat al localnicilor poate chiar si atunci cand nu am avut nevoie (se ofera ajutor cu caruciorul, cu copilul, sa te asezi pe scaun la umbra daca bate soarele prea tare, etc) .
8-Pentru cei care au copii, eu vad ca pe un mare avantaj, introducerea unei limbi straine inca de la gradinita si predarea in limba respectiva pana la terminarea facultatii. Cele mai bine cotate scoli sunt desigur cele cu predare in limba engleza (British school, American School) dar raman la fel de apreciate scolile germane (pentru disciplina indusa elevilor) si cele franceze.
9-Din punct de vedere economic, Egiptul are o forta mult mai mare decat Romania(desi aceasta marcheaza si diferentele mari bogati-saraci), si abia cand vii aici si te implici intr-o activitate internationala realizezi ca intr-adevar Egiptul, are un loc foarte bine definit pe harta economica a lumii. Acelasi lucru se poate spune si din punct de vedere cultural: foarte multe spectacole de anvergura si artisti internationali vin periodic sa concerteze in Egipt. Poate ca acest aspect nu intereseaza un turist sau un bastinas a carui venit este de 50 USD/luna dar pentru un expat cu experienta in lumea afacerilor ar putea fi o oportunitate.
10-Zonele de recreere (mall-uri) si cele culturale sunt  mult mai fastuoase si mai bine dotate decat in Romania, la fel si zonele  rezidentiale noi. Daca doresti sa ai o vacanta /week-end de 5* chiar nu este nevoie sa pleci in strainatate, este suficient sa „evadezi” la Marea Rosie iar relaxarea va fi la superlativ, fara manele si  personaje de prost-gust care sa te agaseze vizual, fara nervi si sume „europene” contra servicii „africane”.