Despre proiectele arhitecturale din Dubai, s-au scris numeroase materiale, s-a filmat foarte mult, s-a estimat si speculat la fel. Din pacate criza financiara a sistat finalizarea unora, iar articolele nefavorabile, unele chiar rautacioase, nu s-au lasat prea mult asteptate.  Iata doua filme interesante despre dezvoltarea uluitoare a orasului Dubai si despre planurile urbanistice de viitor, nu inainte de a va oferi cateva informatii de interes despre constructiile din Dubai:

Dubai detine 15-25% din toate macaralele lumii.

Una din primele constructii spectaculoase ale zonei este Burj Al Arab primul hotel de 7 stele  si totodata si cel mai inalt hotel din lume.

Cel mai inalt zgarie-nori al lumii este Burj Khalifa deschis oficial in aceasta luna..detalii

Madinat Al Arab (Portul) din Dubai cand  va fi terminat, va fi cel mai mare si mai inalt cartier rezidential la marginea apei, cu peste 200 zgarie nori. Multe cladiri au peste 100 etaje.  

S-a folosit tehnologie olandeza de ultima ora pentru constructia insulei Palm Jumeirah, cea mai mare insula artificiala din lume observabila si din spatiu. Vor fi construite 3 asemenea  insule palmier. Cind va fi terminata, Palm Jumeirah va avea 2,000 de vile, 40 hoteluri de lux, malluri cu magazine, cinematografe si multe alte cladiri. Se asteapta sa aiba o populatie de 500,000 de oameni. 

Hydropolis, primul hotel sub apa, construit in Germania, va fi asamblat in Dubai (termen initial de predare: 2009).  

Cladirea Burj al Alam, sau World Tower (Turnul Lumii),cand va fi terminata, va fi cel mai inalt hotel din lume (480m inaltime) surclasand Burj Al Arab hotel.

La ora actuala, cel mai mare parc de amuzament din lume si Numarul 1 ca destinatie turistica este Walt Disney World Resort din Orlando (locul cu cei mai mult angajati din SUA -58,000). Dubailand va fi construit pe un teren de 107 mile patrate, va fi de doua ori mai mare decat Disneyland, costul  total fiind estimat la 20 miliarde $.  Terenul va avea 45 de proiecte mari si 200 proiecte mai mici si se asteapta sa aiba 200,000 vizitatori zilnic.

Ski Dubai, deja deschis, este cea mai mare partie de ski acoperita din lume.  Se planifica inca o asemenea partie in Dubailand.

Metroul din Dubai, cind va fi complet, va fi cel mai mare sistem de metrou/tren automat din lume. 

Se preconizeaza ca aeroportul international din Dubai va fi cel mai mare din lume din punct de vedere al traficului de pasageri.

(va urma)