Iubitorii de cafea europeana, ar putea avea dificultati in a gasi cafeneaua perfecta in Egipt deoarece localnicii sunt obisnuiti cu aroma cafelei locale (cafea la ibric amestecata cu chardamon). In plus, bautura preferata aici este ceaiul negru. Din acest motiv, multe coffee shop-uri , desi au echipamente profesionale pentru espresso/capuccino si alte tipuri de cafea europeana, nu reusesc sa ofere o bautura suficient de puternica. 
Una din cele mai bune cafele disponibile in Egipt este cea oferita de Starbucks. Desi nu sunt un fan al sistemului self-service si cu atat mai putin al consumului in cantitati industriale (capuccino la stacana ) a trebuit sa admit ca ori de cate ori imi este dor de cafea „tare si aromata ” optiunea 100 % garantata este Starbucks.
Dupa mai multe vizite am inceput sa realizez ca acest brand nu e doar o simpla cafenea ci o adevarata sursa de informatii despre arta prepararii cafelei. Astfel, lunar, se organizeaza in interiorul localurilor seminarii pe tema cafelei iar brosurile aflate mereu la dispozitia clientilor ofera foarte multe detalii privind diversele moduri si echipamente de macinare si pregatire acasa a acestei bauturi (presa, filtru, expresor). Astfel am aflat ca boabele de cafea trebuie macinate in functie de echipamentul folosit si tipul de cafea dorit (pentru presa timpul de macinare e mai scurt, pentru filtru macinarea este de intensitate medie iar pentru expressor e necesara macinarea extra fina). Cei care isi cumpara pachete de cafea pentru acasa, din Starbucks, vor fi sfatuiti in functie de tipul de cafetiera pe care il folosesc, astfel incat rezultatul obtinut sa fie optim.

Sfaturi STARBUCKS

1.Inamicul numarul 1 al cafelei este umezeala, motiv pentru care se recomanda pastrarea ei in recipiente inchise ermetic, in locuri reci si intunecoase (dar nu in frigider). Pentru cafeaua care va fi consumata dupa mai mult de doua saptamani specialistii recomanda pastrarea in congelator in recipiente mici care imediat dupa deschidere nu se mai reintroduc in congelator datorita efectului nociv al condensului deja creat.
2.Boabele de cafea intregi mentin aroma mult mai bine intrucat suprafata expusa la aer e mai mica, motiv pentru care se recomanda macinarea chiar inainte de preparare.
3.Ideea ca macinarea mai fina ar conduce la o economisire este un mit: o macinare extra fina nu face decat sa extraga tot gustul amar din boabe, care in mod normal ar trebui sa ramana in filtrul cafetierei.
4. Nu fierbeti niciodata cafeaua pentru ca aceasta ii confera un gust amar. Temperaturile optime pentru preparare sunt 90-96°C
5.Nu reincalziti cafeaua, serviti-o mereu proaspata, cea mai buna aroma se obtine la 86°C
6.Folositi apa rece proaspata pentru preparare, filtrati apa sau folositi apa plata in cazul in care apa dvs are un gust ciudat;
7.Nu refolosti zatul;
8.Folositi tipul de macinare indicat pentru cafetiera Dvs: o cafea macinata super fin ii va conferi acesteia amareala ori va bloca aparatul, in timp ce o facea macinata prea mare ar putea sa aiba ca rezultat o bautura mult diluata.
9.Cafeaua poate fi pastrata calda (pe plita) numai 20 minute dupa care aceasta isi schimba gustul;
10.Cantitatea recomandata de Starbucks in prepararea cafelei  este de 10 g cafea macinata la 180 ml apa fierbinte;
11.Cafeneaua ofera si o brosura privind secretul prepararii unui espresso/capuccino perfect si un ghid al bauturilor pe baza de espresso oferite de Starbucks.

Alte materiale cuprind informatii valoroase referitoare la istoria companiei si desigur dezmintiri cu privire la scrisoarea care a circulat in 2006 pe internet in care un autor cu nume fictiv  pretindea ca Starbucks finanteaza inarmarea Israelului. Aceste afirmatii au fost cu atat mai deranjante pentru companie cu cat aceasta este activ implicata in proiecte non-profit in lumea araba.
Denumirea de Starbucks isi are originea in numele marelui bautor de cafea Starbuck, secundul Capitanului Ahab, din celebrul roman Moby Dick (scris in 1851 de Charles Dickens). Cafeneaua, infiintata in 1971 in Seattle de doi profesori si un scriitor, se numea initial Starbucks Coffee, Tea and Spices, nume schimbat ulterior in Starbucks Coffee Company. 
Logo-ul companiei isi are originea intr-o reprezentare norvegiana din sec 16 a unei sirene, iar alegerea s-a dorit a fi un omagiu adus transporturilor maritime fara de care nu ne-am fi putut bucura astazi de minunatele mirodenii, ceaiuri si energizanta cafea. Logo-ul nu o reprezinta pe Esther, Regina de origine iudaica a Persiei din Vechiul Testament, confuzia (in baza careia s-au facut speculatii) rezulta din asemanarea cu imaginea de pe coperta unei carti pentru copii „Esther isi salveaza poporul” aparuta in 1998, la 30 ani dupa crearea logo-ului Starbucks.

Desi infiintata in 1971, Starbucks isi deschide prima cafenea in strainatate abia in 1996 in Japonia pentru ca in urmatorii 10 ani sa aiba o vertiginoasa dezvoltare internationala. Astazi, numarul cafenelelor Starbucks se apropie de 17.000 in 49 piete confirmand astfel succesul sistemului fransiza. Starbucks isi face intrarea in Orientul Mijlociu in anul 1999, iar astazi numarul cafenelelor din regiune (Kuweit, Arabia Saudita, UAE, Egipt, Liban, Iordania, Qatar, Oman, Bahrain) depaseste 290.  

Adresele cafenelelor Starbucks din Egipt sunt disponibile in pagina Turism a website-ului "Egiptul prin ochii nostri"; este suficient sa alegeti orasul in care locuiti si sa selectati butonul cu reprezentarea unei cesti de cafea.