Istorie

Egiptenii antici au fost prima civilizatie care a privit casatoria drept o relatie legala. Legile antice recunosteau institutia casatoriei, reglementand drepturile si obligatiile sotilor.
De-a lungul timpului s-au descoperit multe contracte de casatorie datand din perioada faraonica, ele fiind inregistrate si atestate de trei oficiali. Legile antice confereau ambilor soti dreptul la divort si asigurau sotiilor un respect deosebit.


Inaintea casatoriei in Egiptul antic existau foarte multe ocazii in care tinerele si tinerii se puteau intalni: in temple, in cadrul unor sarbatori/festivitati, etc. De asemenea, exista obiceiul ca tinerele fete sa intampine oaspetii veniti in vizita la parintii lor. Si atunci, ca si acum, exista o perioada de logodna pentru ca viitorii miri sa se poata cunoaste mai bine. Viitorul sot si parintii sai mergeau la casa viitoarei mirese pentru a discuta cu capul familiei si a negocia plata unei dote si procurarea unui cadou pretios pentru mireasa (pietre pretioase sau aur). In ziua nuntii avea loc un banchet unde invitatii cantau, dansau si se ospatau din bucate. Apoi, cuplul proaspat casatorit era condus acasa si pe drum nuntasii aruncau cu grau verde ca simbol al fertilitatii.


Desi alterate de timp, multe din aceste traditii s-au pastrat pana astazi. Casatoria este pentru egipteni cel mai important eveniment al vietii si un model de protejare a credintelor religioase bazate pe sacralitatea familiei. Procedura crestina sau islamica este ca astazi cununia sa aiba loc la biserica ori la moschee. Petrecerea insa, pastreaza multe din traditiile nuntii antice cu muzica, dans, mancare si foarte multi invitati (numarul lor fiind un indicator al bunastarii familiilor mirilor).

Mai mulet despre casatoria in Egiptul Antic puteti citi in articolul Ilenei Springer "The Ancient Egyptian Bride"