Cununia

Cununia propriu-zisa poate avea loc in alta zi decat nunta, uneori la diferenta mare de aceasta. Contractul de casatorie se semneaza la moschee de catre mire si familia miresei, cu membri ai ambelor familii prezenti ca martori. Traditional mireasa se afla intr-o camera separata unde i se va aduce contractul spre semnare insa astazi mireasa este si ea prezenta la ceremonie in aceeasi sala cu mirele si cele doua familii.
Ceremonia in sine urmeaza practica musulmana  incluzand citirea unor pasaje din Qu’ran si Kitbah.

Un contract de mariaj sandard include:

Moqaddam Sadak: suma oferita sotiei inaintea cununiei (considerata drept dota);
Moakhar Sadak: suma ce trebuie platita sotiei in caz de divort sau deces al sotului;
‘Esma: dreptul de a divorta;
Qayma: lista cu mobilierul si bijuteriile care vor ramane sotiei in caz de divort si in cazul decesului sotului;
Nafaqa: pensia alimentara pt copii.

Casatoria crestina difera de cea musulmana. Mirele trebuie sa ofere o locuinta insa nu este obligat la dota. Deasemenea, mobilarea casei intra in responsabilitatea ambelor familii, existand chiar o traditie (destul de flexibila astazi) care detaliaza obiectele de mobilier pe care le cumpara fiecare.

In timp ce casatoria crestina este un eveniment care implica o ceremonie religioasa la biserica, oficiata de preot, casatoria musulmana are loc intr-o locatie mai putin ceremonioasa, atasata moscheii, si este oficiata de un notar (Mazoun).

Casatoriile nu se oficiaza in timpul perioadelor de post (posturile de peste an-pt crestini si perioada Ramadan-ului, pt musulmani).


Institutia Nasilor se pastreaza numai in cazul nuntilor crestine dar are conotatii diferite de cele romanesti, in sensul ca nasii sunt nasii de botez ai mirilor.Spre deosebire de nasii de cununie de la noi care au datoria de a veghea asupra cuplului, nasii de botez au datoria de calauzitor spiritual de la nastere pana in momentul casatoriei copilului botezat Din acest motiv, traditia cerea prezenta la cununie a doua randuri de nasi (nasii de botez ai mirelui si cei ai miresei) obicei pastrat pana astazi doar in anumite zone ale Egiptului de Sus (renumit pentru traditionalism).

In timp ce casatoria crestina exclude divortul, cea musulmana il reglementeaza. In caz de divort sotia primeste Moakhar Sadak, Nafaqa, Muta’a, mobila si bijuteriile conform contractului. Intr-un cuplu musulman sunt permise doar trei divorturi iar cei doi nu se pot intoarce unul la celalat decat dupa ce femeia se va fi casatorit si divortat de un alt barbat.


Henna party

Henna este o vopsea naturala provenita din planta lawsonia inermia ce creste in Nordul Africii, India si in alte zone ale Orientului Mijlociu. Frunzele plantei sunt uscate si macinate pana la obtinerea unei pudre de un rosu-maroniu, cu ajutorul careia se coloreaza parul, pielea si unghiile.


Mehndi sunt modele complicate realizate cu henna si folosite in decorarea mainilor si picioarelor miresei. Crearea acestor Mehndi se realiza dupa ritualuri ce adunau femeile (rudele de sex feminin dintr-o familie, prietenele) care se cunosteau mai bine si interactionau mai mult in timpul crearii modelelor henna (un gen de sezatoare).
In mod traditional mireasa nu avea voie sa faca munci casnice pana la disparitia modelelor henna de pe maini (cca 2sapt). Se credea ca aceste modele pot schimba in bine destinul purtatoarei, prin simpla trasare pe mana a altor linii decat cele preexistente. Henna este un simbol al norocului in tari ca Turcia, Irak, Arabia Saudita.
Astazi miresele moderne au inlocuit mehndi cu desene elegante executate de manichiuriste prin  aplicarea unor straturi de culoare alb-argintie, glitter, cristale, pe degetele mainii drepte o data cu realizarea unui model floral romantic in care unghiile false reprezinta baza manichiurii. Aceste desene au un rol pur decorativ pentru a pune in valoare mana cu care mireasa isi va da acordul in cadrul ceremoniei.

De la Mehndi a pornit si traditia petrecerii Henna , care are loc cu o seara inaintea nuntii propriu-zise. Femeile se aduna in casa miresei unde petrec cu muzica si dans, cu sau fara realizarea modelelor henna. Acelasi lucru are loc in casa mirelui unde acesta va da o petrecere la care sunt invitati cunoscutii, rudele si prietenii de sex masculin.