Dubai-ul a fost adesea considerat orasul viitorului datorita indraznetelor proiecte arhitecturale deja concretizate sau in curs de finalizare. In data de 4 ianuarie a avut loc deschiderea oficiala a Turnului Burj Khalifa (initial numit Burj Al Dubai) posesor al mai multor recorduri mondiale: cea mai inalta cladire din lume(828m), cel mai inalt zgarie-nori din lume, cel mai inalt etaj ocupat din lume(550m), cel mai inalt punct de observatie din lume(etajul 124), lifturile cu cea mai lunga distanta din lume si cea mai inalta casa a liftului din lume, deservind 58 ascensoare.
Constructia apartinand Emaar Properties se afla intr-o zona a orasului ce va deveni in curand Inima Dubai-ului, odata ce toate proiectele sale imobiliare vor fi finalizate. Turnul este rezultatul muncii in echipa a mii de specialisti de diferite nationalitati si a incorporat 330.000 m³ ciment, 39.000 tm otel, 149.000 m² sticla. La constructie (inceputa in 2005 si preconizata a se finaliza in 2008) s-au folosit  inovatii de ultima ora in materie de inginerie structurala si eoliana, materiale si tehnologii de constructie.
Influentati de principiile arhitecturii organice, proiectantii turnului s-au inspirat dupa modelul Florii Desertului, care permite reducerea presiunii vanturilor de altitudine si ofera panorama incredibila tuturor apartamentelor/birourilor. Privita de sus, cladirea ne dezvaluie o forma stilizata a florii desertului imbogatita cu structuri curbilinii asemanatoare arcadelor de inspiratie islamica. Turnul, cu o suprafata construita de aprox 2milioane m², ofera o larga zona rezidentiala (peste 600.000 m²) si birouri (100.000 m²) restul fiind alocat mult asteptatului Armani Hotel Dubai si Armani Residences.
Spectacolul inaugural, a parut criticilor surprinzator de opulent(4milioane$) pentru criza financiara care a lovit din plin UAE. Cu toate acestea, ceremoniile s-au dorit a fi o adevarata declaratie ca  Dubai-ul continua sa fie o capitala de viitor, in ciuda dificultatilor economice prin care trece astazi.