Pentru ca aceasta credinta religioasa ramane inca invaluita in mister pentru majoritatea occidentalilor si ne apropiem de perioada Ramadan-ului, cred ca se impun anumite explicatii si clarificari, pentru ca noi, cei care nu impartasim  aceste concepte religioase dar ne aflam in preajma credinciosilor musulmani, sa putem intelege, accepta si respecta orientarile prietenilor/sotilor/rudelor si diversitatea religioasa in general.


Mohamed-Profetul Islamului

Pentru a intelege Islamul si conceptele sale, este foarte importanta o trecere in revista a vietii si faptelor profetului sau Mohamed, intemeietorul acestei mari religii pentru ca ulterior sa descriem pe scurt practica religioasa si conotatiile sale.

Viata lui Mohammed

Conform Surselor islamice, Mohammed (Muhammad) s-a nascut la Mecca in “Anul Elefantului” corespunzator anului 570 e.n.  Denumirea de “Anul Elefantului” a fost data de o intamplare legata de regele Abissiniei, Abrahah  care a trimis forte militare coplesitoare pt a distruge Kabah din Mecca (sanctuarul construit de Adam si reconstruit de Avraam-potrivit credintei musulmane) ce concura cu noul sau templu din Sanaa, in Yemen. Traditia spune ca elefantul care marsaluia in fruntea trupelor lui Abrahah a ingenunchiat in momentul apropierii de Mecca si a refuzat sa inainteze. Apoi cerul a fost intunecat de pasari care au atacat armata cu pietre imprastiind-o. Astfel a fost salvat, sanctuarul considerat de musulmani reflectia pe pamant a templului ceresc, desi la acea data triburile arabe nu acordau prea multa atentie monoteismului si religiei abrahamice.
Imediat dupa acest moment important din istoria Arabiei, s-a nascut Mohammed. Parintii sai (tatal Abd Allāh si mama Āminah) faceau parte din familia Banū Hāshim, o ramura a puternicului trib conducator al Meccai : Quraysh. Abd Allāh moare inaintea nasterii lui Mohammed motiv pentru care Mohammed va experimenta numeroase greutati in copilarie, desi bunicul sau Abd al-Muṭṭalib era lider de seama al comunitatii . De altfel, generozitatea fata de orfani pe care pune accent Islamul isi are radacinile in experientele din copilarie ale lui Mohamed.
Urmand traditia familiilor arabe din inalta societate de la acea vreme, si dorind formarea lui Mohamed in spiritul traditiei arabe, Aminah isi va trimite fiul in desert impreuna cu doica acestuia Ḥalīmah. Inteleptii considerau  viata in desert benefica pentru tineri creandu-le un deosebit simt al disciplinei, nobletii sufletesti si libertatii. De asemenea, insusirea limbii arabe pure avea sa dezvolte calitatile de orator, nemaivorbind de mediul curat, lipsit de coruptie si decadere morala pe care il presupunea viata din Mecca. Tanarul Mohammed isi va petrece cativa ani in desert si acolo va experimenta primul sau contact cu ingerii. Potrivit traditiei, acolo Mohamed a intalnit doi ingeri cu chip de om care i-au deschis pieptul si i-au purificat inima cu zapada (afirmand ca toti copiii au fost la nastere atinsi de Satan, cu exceptia lui Iisus Christos). Uimiti de aceasta intamplare si de aparitia unei alunite pe spatele copilului (mai tarziu identificata de sursele traditionale ca semn al profetiei) Ḥalīmah si sotul ei vor aduce copilul inapoi in oras.

Mama lui Mohammed moare cand acesta are 6 ani, copilul fiind incredintat bunicului sau Abd al-Muṭṭalib care si el va trece in nefiinta dupa 2 ani. Ramas complet orfan, Mohamed este luat in grija de unchiul sau Abū Ṭālib, tatal varului sau Ali. Mai tarziu, Mohamed avea sa-si exprime gratitudinea luandu-l pe Ali in ocrotirea sa si daruindu-i de sotie pe fiica sa Fāṭimah.
Mohamed s-a transformat intr-un tanar de o frumusete fizica neobisnuita intrecuta doar de caracterul sau si de imensa generozitate. Simtul sau justitiar si drept era atat de cunoscut incat locuitorii Meccai veneau la el pentru arbitraj. Acesta este si motivul pentru care era numit al-Amīn (in trad libera “Cel de Incredere”). Infatisarea sa este subiectul nenumaratelor poeme in numeroase limbi islamice. Cat despre alunita sa, surse islamice afirma ca ea ar fi fost recunoscuta drept semn al profetiei de catre multi clarvazatori, incluzand calugarul crestin Baḥīrā.
La varsta de 25 ani, Mohamed accepta propunerea in casatorie a unei femei bogate din Mecca, Khadījah bint al-Khuwaylid, ale carei afaceri le conducea. Desi ea era cu 15 ani mai mare, Mohamed i-a ramas fidel si nu si-a mai luat o alta sotie (dupa obicei, poligamia fiind permisa)decat dupa moartea ei. Khadijah i-a nascut doi fii (care au murit de tineri) si patru fiice:Zaynab, Ruqayyah, Umm Kulthūm si Fāṭimah. Fatimah(Fatma) cea mai mica dintre fiicele sale  va avea un impact major dintre toti copiii profetului. Toti imamii Shiiti sunt considerati descendentii Fatmei si ai lui Ali (sotul acesteia).Khadijah insasi, este considerata prima femeie sfanta a Islamului si alaturi de Fatimah joaca un rol important in credinta musulmana in special in ce priveste sufletele femeilor, rol asemanator celui atribuit Fecioarei Maria in credinta Crestina.
La 35 ani, Mohamed devenise o persoana respectata in Mecca, reputatia sa datorandu-se religiozitatii si atentiei acordata rugaciunii. Adesea el parasea orasul si se refugia in desert pt meditatie si rugaciune. Aici incepe sa aiba viziuni. Cand implinise 40 ani, in timpul unei perioade de rugaciune, retras in pestera  al-Ḥirā de pe Muntele Luminii (Jabal al-Nūr) de langa Mecca, Mohamed experimenteaza prezenta Arhanghelului Gabriel, moment in care incepe revelarea Quran-ului.
Conform credintei musulmane, in luna Ramadan-ului a anului 610, ingerul Gabriel, imbracand infatisare umana,  ii apare lui Mohammed si ii porunceste sa “recite” coplesindu-l apoi cu o imbratisare puternica. Speriat de aceasta experienta, Mohamed paraseste in fuga pestera crezand ca e posedat de duhuri rele dar aude o voce spunandu-i “ Tu esti mesagerul Domnului iar eu sunt Gabriel”. Mohamed fuge de pe munte iar cand ajunge la poale si priveste in sus vede ingerul in adevarata sa forma, uriasa, proiectata pe cerul devenit verde (culoarea oficiala de astazi a Islamului) astfel incat putea fi vazuta de oriunde priveai.
Intors acasa Mohamed ii povesteste Khadijei intamplarea. Aceasta il crede si il cheama pe varul ei Waraqah, un crestin orb foarte intelept care va confirma ca Mohamed a fost ales de Dumnezeu ca profet. Mai tarziu Mohamed are o a doua revelatie. Asa cum afirma chiar el, revelatiile veneau fie prin cuvintele  Arhanghelului fie ii erau scrise direct in inima. Conform traditiei islamice acesta ar fi fost inceputul revelarii Qu’ranului, un proces care a durat 23 ani, pana la moartea profetului.
Mohamed a inceput sa transmita mesajul membrilor familiei si prietenilor apropiati pentru ca ulterior sa predice in public fiind responsabil de convertirea catorva locuitori de vaza ai Meccai. Cu toate acestea, cele mai influente familii in special comerciantii i-au respins chemarea. Monoteist fervent, Mohamed denunta politeismul locuitorilor Meccai. Predicile lui continue au deranjat liderii orasului care se temeau ca impactul ideilor sale le va ruina afacerile dezvoltate in jurul pelerinajelor la numeroasele sit-uri pagane ale zonei.
Pe masura imprastierii mesajului, creste si opozitia din partea Quraysh-lor condusi de Amr ibn Hishām care a procedat chiar la torturarea unor proaspat convertiti (Mohamed a ramas neatins datorita protectiei oferita de unchiul sau). In aceasta grea perioada de opresiune, se afirma (al-Ṭabarī)ca Satana a inserat doua versete in gura lui Mohamed in timp ce acesta recita Surat al-Najm, al 53-lea Capitol al Qur’ān ului. Apoi Gabriel reapare si il informeaza ca aceste versete nu sunt de origine divina ci au fost inserate de Cel necurat. Acest eveniment nu a fost consemnat de Ibn Hisham care a scris inaintea lui Al Tabari si majoritatea musulmanilor au respins intamplarea considerand-o o inventie ulterioara. Musulmanii contemporani nici macar nu auzisera de “Versetele Satanice” pana in 1980 odata cu lansarea controversatului roman al lui Salman Rushdie, condamnat la moarte de clericii iranieni si obligat sa se ascunda in Occident. Una din numeroasele obiectii ale teologilor occidentali, referitoare la Islam este si aceea ca intromisiunea Satanei in redactarea sfintelor scripturi islamice ridica semne de intrebare cu privire la sursa divina a Quranului.

In 619 Mohamed este foarte intristat de pierderea Khadijei si a unchiului sau Abū Ṭālib. Khadijah nu-i fusese doar o sotie devotata ci si o prietena de suflet, timp de 25 de ani. Numai dupa moartea ei, Mohamed se va recasatori cu alte femei pentru a crea aliante intre familii cu exceptia fetei prietenului si adeptului sau Abū Bakr- Aisha- oferita in casatorie de la o varsta foarte frageda(la varsta de 6 ani-un alt subiect de controverse intre crestini si musulmani). Cele doua pierderi, sotia si protectorul sau, in acele vremuri dificile , impreuna cu greutatile legate de propagarea mesajului sau, au fost compensate de experiente spirituale supreme pe care Mohamed le-a trait in acea perioada. Una din acestea este Ascensiunea Nocturna (Isrā, Mirāj) mentionata in numeroase versete ale Quranului.
Astfel, intr-una din vizitele sale la  Kabah, Mohamed adoarme in Hijr (o zona de meditatie in aer liber, lipita de Kabah) si este luat in zbor catre Ierusalim de arhanghelul Gabriel, pe calul sau inaripat,Buraq. De acolo, de pe stanca unde Avraam (sau Abraham) si-a oferit fiul spre sacrificiu (astazi acolo se afla “Cupola Stancii”, una din primele moschei ale Islamului- usor de reperat dupa cupola aurita, devenita simbol al orasului) ei vor urca prin mai multe niveluri ale cerului pana vor ajunge in preajma Divinitatii. La un moment dat arhangelul nu mai poate continua drumul, lasandu-l singur pe Mohammed explicand-i ca altfel si-ar arde aripile, deci Mohammed ajunsese la un nivel mult mai inalt decat cel al arhanghelilor. Se spune ca el ar fi primit comoara cunostintelor  in timpul cat a stat ingenunchiat in fata Tronului Ceresc unde Dumnezeu i-ar fi aratat forma si numarul rugaciunilor zilnice necesare. In plus, se spune ca urcand din ce in ce mai sus prin sferele ceresti i-ar fi intalnit pe profetii anteriori si pe Iisus Christos.
Musulmanii traditionali cred ca Miraj-ul Profetului s-a produs atat la nivel fizic cat si spiritual (asemanator Ridicarii la ceruri a lui Christos in credinta crestina) in timp ce multi musulmani moderni, raspunzand obiectiilor seculare, considera Miraj-ul doar o calatorie spirituala. Miraj-ul este in Islam treapta cea mai inalta a integrarii spirituale a fiintei umane.Datorita importantei sale spirituale, Miraj-ul a constituit sursa numeroaselor lucrari literare si filosofice printre autori numarandu-se Ibn Sīnā (Avicenna) si Ibn al-Arabī.
(va urma)