In jurul anului 621 Mohamed este contactat de o delegatie a orasului Yathrib care, auzind de simtul sau justitiar si talentul de conducator il invita sa le devina lider. In acea perioada Yathrib era o cetate sfasiata de luptele intre triburile Aws si Khazraj avand si o comunitate importanta de evrei. In 622 are loc o intelegere formala cu cetatenii orasului Yathrib dupa care Mohamed isi trimite, pe rand, o parte din adepti, pentru a nu crea suspiciuni. Ulterior el, impreuna cu Abu Bakr, avea sa paraseasca Mecca pe furis si sa urmeze o ruta ocolitoare pentru a se feri de membrii tribului Quraysh care ii planuiau moartea. Potrivit versiunii traditionale islamice, (respinsa astazi de istoricii occidentali) cei doi s-ar fi ascuns intr-o pestera camuflata de paianjeni care si-au tesut repede panzele peste intrare si de pasari care si-au construit cuibul in fata ei pentru a-i induce in eroare pe urmaritori. Povestea, mentionata in capitolul 9 al Qu’ranului are o simbolistica deosebita care si-a gasit consacrarea in literatura sufista.
In 25 septembrie, 622 e.n  Mohamed isi incheie calatoria ( lb araba=Hijrah) si soseste la  Yathrib, mai tarziu cunoscut sub denumrea de Madīnat al-Nabī (“Orasul profetului) sau, simplu, Medina. Acesta este momentul care marcheaza aparitia Islamului ca religie si punctul de pornire al calendarului musulman bazat pe anul lunar (mai scurt cu cateva zile decat cel solar). 

In momentul instalarii in Medina, Mohamed i-a avut alaturi pe credinciosii sai veniti din Mecca iar treptat, toti arabii din Medina au imbratisat Islamul. Cu toate acestea s-au pastrat diviziunile tribale, in special in cazul familiilor instarite care erau sprijinite de comunitatea evreiasca din oras.
Dusmania dintre Quraysh si noua societate a lui Muhammad va continua, datorita persecutiilor, a agresiunii si confiscarilor pe care musulmanii le-au suferit in Mecca din partea tribului Quraysh, motiv pentru care razboinici Medinei interceptau adesea caravane ale Meccanilor care veneau din Siria. Totusi, Mohamed a evitat orice razboi cu Mecca pana in momentul in care armatele celor din Mecca au atacat Medina amenintand viitorul comunitatii si al Islamului insusi. In acele momente un nou verset qu’ranic I s-a relevant: acela ca este permis sa se lupte/sa ucida, celor care sunt atacati si trebuie sa se apare. Musulmanii au vazut in acest verset o declaratie de razboi  a lui Dumnezeu insusi, indreptata impotriva idolatrilor Quraysh.
Batalia are loc la Badr si marcheaza inceputul unei perioade razboinice din viata lui Mohammed. In aceasta lupta Mohamed a promis celor care vor lupta si vor fi ucisi ca vor intra direct in Rai. Desi depasiti numeric, musulmanii au invins miraculos, motiv pentru care se crede ca ar fi fost ajutati de ingeri si pana astazi amintirea acestei batalii a ramas adanc inradacinata in constiinta istorica a adeptilor Islamului.

Quraysh, insa nu au renuntat si au pornit alte campanii militare impotriva Medinei trimitand armate din ce in ce mai mari (in 624-625 o armata de 3.000 oameni, in 626-627  10.000 oameni) care le depaseau de cateva zeci de ori pe cele ale musulmanilor. Dupa batalii au existat intotdeauna suspiciuni privitoare la tradarea evreilor din Medina, suspiciuni care au culminat dupa Batalia Santului (al-Khandaq in 626-627 e.n) cand  musulmanii invingatori acuza evreii tribului Qurayẓah de tradare. Barbatii Qurayẓah sunt separati de femei si executati la comanda generalului Saad ibn Muādh iar femeile si copiii sunt facuti sclavi. Acest episod tragic a avut un puternic ecou in triburile evreiesti iar relatiile dintre cele doua comunitati au avut foarte mult de suferit chiar daca Evreii (Oamenii Cartii Sfinte –ca si crestinii, musulmanii si zoroastrienii) erau protejati si tolerati sub ocupatia islamica. Musulmanii nu cred ca Profetul lor ar fi ordonat executia evreilor din Medina insa istoricii occidentali considera ca cel putin Mohamed a fost informat de aceasta.

In 628 e.n, comunitatea musulmana devenise  mult mai solida iar Mohamed decide sa faca un mic pelerinaj(Umrah) la Mecca pentru a se inchina la Kabah. Pornit cu un numar mare de credinciosi si cirezi de animale pentru sacrificiu, este oprit de un contingent militar al Meccai. Aflat intr-un pelerinaj pacifist Mohamed nu doreste lupta. El va campa intr-o zona numita Al-Ḥudaybiyah si va trimite solie la Mecca pentru a negocia termenii vizitei. Cum solia intarzie, el va cere credinciosilor sa depuna un juramant de credinta de a-l urma pana la moarte in orice conditii, un act de o importanta deosebita pentru istoria Islamului si practicile sufiste ulterioare. Solia se va intoarce insotita de conducatorii Quraysh care propun un compromis acceptat de musulmani: Mohamed se va intoarce in Medina si va face un pelerinaj la Mecca in anul urmator. Aditional se semneaza un armistitiu de 10 ani cu locuitorii Meccai.

In 628-629 au loc primele campanii de cucerire cand musulmanii captureaza cetatea Khaybar. Crestinilor si evreilor li s-a permis sa convietuiasca cu musulmanii in schimbul platii unei taxe religioase (jizyah). Acesta a devenit pentru musulmani modelul de tratament aplicabil “popoarelor cartii” de-a lungul istoriei Islamice.
Tot in acea perioada Mohamed avea sa trimita scrisori unor lideri importanti ai vremii, invitandu-i sa se converteasca la Islam (printre ei numarandu-se Muqawqis-guvernatorul Alexandriei;Negus al Abyssiniei, Heraclius-imparatul Bizantului,  Khosrow II-regele Persiei). Cateva dintre aceste scrisori se pastreaza in mai multe biblioteci ale lumii. In textul lor Mohamed sublinia ca nu exista obligativitate pentru “popoarele cartii” (evreii, crestinii sau zoroastrieni) sa accepte Islamul.

In 628–629 Muhammad face in sfarsit un pelerinaj la Mecca reconciliind membrii familiei sale si multi adepti. In timpul acestui pelerinaj, alte familii importante din Mecca se vor converti, incluzand doua persoane de vaza care vor deveni importanti lideri militari: Khālid ibn Walīd si Amr ibn al Āsṣ.
Islamul continua sa se raspandeasca in Arabia desi expeditiile din Nord s-au soldat cu insuccese.
Tot in aceeasi perioada triburile Quraysh incalca armistitiul dandu-I lui Mohammed ocazia sa marsaluiasca catre Mecca cu un mare numar de ansari, muhajiruni si beduini. Locuitorii Meccai au cerut sa fie crutati iar Mohamed a consimtit cerandu-le oamenilor sai sa se abtina de la razbunari. El intra in Mecca si merge direct la Kabah unde ordona inlaturarea tuturor idolilor falsi si purificarea locului pentru ca acolo credeau musulmanii ca Avraam (Abraham) ar fi construit prima casa a lui Dumnezeu. Apoi, toti locuitorii Meccai s-au convertit.

In 632, Mohammed va face primul sau pelerinaj Islamic la Mecca (Hajj). Evenimentul marcheaza apogeul vietii lui Mohamed si va ramane pana astazi modelul de pelerinaj pentru milioane de musulmani care vin in Hajj. Mai tarziu, in primavara anului 632 in timp ce planuia o alta expeditie in nord, Mohammed se imbolnaveste si moare pe 8 iunie , 632 e.n. Trupul i-a fost inmormantat conform ritualurilor islamice pe care le predicase, in casa lui, lipita de moscheea din Medina. Mormantul sau ramane al doilea loc sfant al Islamului dupa Kabah din Mecca si este anual vizitat de milioane de pelerini.

Musulmanii il considera pe Mohamed cea mai perfecta creatura a lui Dumnezeu. Invataturile etice ale Islamului isi au radacinile in Quran insa model de character etic perfect (caracterul mahomedan) este considerat cel al profetului. Virtutile sale erau: modestia, nobletea, sinceritatea si setea de adevar.

(va urma)