Mohamed si cartile Islamului

Cei care nu il considera pe Mohamed profet afirma ca de fapt Quran-ul ar contine cuvintele si ideile sale (exprimate atunci cand se afla in stari de transa) adunate de discipolii si tovarasii sai. Musulmanii insa, considera Qurānul Cuvantul lui Dumnezeu primit de Profet. Discipolii lui Mohamed au intocmit Quranul (Qur’an sau Koran) care cuprinde numai cuvintele care, potrivit lui Mohamed, le-ar fi primit direct de la Dumnezeu. Quranul reprezinta Sfanta Scriptura a Islamului.

Spusele si invataturile lui Mohamed sunt adunate separat si formeaza Hadith iar impreuna cu faptele sale alcatuiesc Sunnah (obiceiul).
In timpul vietii lui Mohamed si imediat dupa moartea acestuia, toate spusele sale au fost consemnate pe pergamente, papirusuri, piele, etc. In perioada Islamului timpuriu ele s-au pastrat insa si pe cale orala prin intermediul celor cu traditie in arta poeziei, care le-au memorat si transmis mai departe urmasilor.
In sec 8-9 e.n invataceii au inceput sa colecteze toate aceste spuse ale profetului si sa le selecteze in functie de autenticitatea cailor de transmitere a lor (isnād). Rezultatul acestei munci herculiene a fost o culegere  sunita de 6 colectii de invataturi cunoscute sub denumirea de Ṣaḥīḥ (in trad =corecte) dintre care cea mai renumita este cea compusa de al-Bukhārī. In sec 10 e.n shiitii vin cu propria lor culegere de 4 volume cunoscute sub denumirea de “Cele Patru Carti”( Al-Kutub al-arbah) din care cea mai faimoasa este cea a lui Kulaynī dar unele autoritati in materie considera ca si ei ar fi avut 6 colectii de Hadith-uri. Majoritatea acestor hadith-uri sunt la fel, ceea ce difera intre colectiile sunite si cele shiite este calea de transmitere a lor. Sunitii cred ca majoritatea spuselor lui Mohamed s-au transmis prin Ibn al Abbas si Aishah in timp ce shiitii nu accepta ca transmitatori legitimi decat pe cei din familia profetuluil
De asemenea, mai exista cateva “cuvinte profetice” (“invataturi/afirmatii sacre”) ale lui Mohamed in care Dumnezeu vorbeste la persoana I prin Mohamed. Acestea au un character esoteric de o deosebita importanta in dezvoltarea sufismului.

Sunnah reprezinta faptele lui Mohammed validate de aprobarea discipolilor sai (pentru suniti) ori modul de actiune al profetului si a celor 12 imami (pentru shiiti) in timp ce Hadith este o coletie de naratiuni. Adesea cele doua cuvinte  sunnah si Hadith par interschimbabile pentru ca ambele se refera la “Traditii” iar diferenta dintre ele depinde de context. Cei care au intocmit culegerile au studiat Hadith-urile atat in context  cat si din punct de vedere al caii de transmitere a lor  pentru a le putea determina autenticitatea. Toate spusele si faptele lui Mohamed au putin in comun cu Sunnah tribala inlocuita  partial in timpul vietii lui  prin supunerea fata de o noua autoritate universala si sentimentul fratiei intre toti musulmanii.
Sunnah - este cea mai importanta sursa de cunostinte islamice din orice domeniu de la arta la legislatie si de la economie pana la filosofie si principalul model de urmat pentru toti musulmanii ferventi care cauta sa o imite in totul.
Sunnah se ocupa atat de aspectele vietii spirituale cat si diverse alte activitati practice, de la modul cum sa intri intr-o moschee si sa aplici regulile de igiena pana la chestiuni de familie. Sunnah se refera si la activitatile si gestica de zi cu zi a musulmanilor incluzand deja cunoscuta adresare  Al-salāmu alaykum (“pacea fie cu tine”). Pana si cele mai intime detalii ale vietii personale ale credinciosilor au fost guvernate sute de ani de Sunnah. In plus, detaliile legate de ritualurile religioase : rugaciunile zilnice, pelerinajul anual si postul se bazeaza tot pe aceasta.
Daca Quranul este cel care cere credinciosilor sa-si faca rugaciunile zilnice, sa posteasca si sa faca pelerinaje, Sunnah, este cea care il instruieste pe musulman cum sa duca la indeplinire acest lucru (la fel ca si in cazul altor ritualuri legate de nastere, casatorie si moarte). Consultarea Sunnei are insa loc numai dupa cea a Quranului in situatia in care aspectul cautat nu este prevazut in acesta.

Toti invatatii musulmani considera ca Sunnah si Hadith-urile sunt principala sursa de legislatie Islamica, dupa Quran. In Islam Mohamed nu I se substituia lui Dumnezeu in functia de legislator dar, ca profet al Lui, cunostea dorinta divina asa cum a fost ea codificata in legea islamica.. Prin urmare, actiunile si deciziile lui Mohamed joaca un rol indispensabil in codificarea legii (Shari’ah ) de catre diversele scoli islamice de jurisprudenta.
     
(va urma)