Egiptul este inca marcat de meciurile Algeria-Egipt pentru calificarea la Campionatul mondial din Africa de Sud. Primul meci a fost sustinut sambata, 14 Noiembrie 2009 in Cairo si al doilea meci (de baraj) a avut loc Miercuri 18 Noiembrie 2009 la Kartoum in Sudan. Din pacate aceste meciuri au fost precedate si acompaniate de o puternica propaganda dezvoltata pana la extrem de media ambelor tari. Astfel, partidele, care ar fi trebuit sa se desfasoare intr-o atmosfera de fairplay, au capatat dimensiunea unui adevarat razboi, iar rezultatele in afara terenului de joc nu au intarziat sa apara. La sosirea in Cairo echipa algeriana a pretins ca autocarul care le facea transferul de la aeroport la hotel (aflat la 5-10 minute distanta) ar fi fost atacat de suporterii egipteni si ca unii jucatori ar fi suferit leziuni usoare provocate de cioburile geamurilor sparte. Versiunea soferului, asa cum o prezinta televiziunile egiptene este aceea ca pasagerii algerieni s-ar fi folosit de ciocanele de urgenta pt a sparge geamurile, iar rezultatul anchetei indica o deteriorare a vehicolului din interior si nu din afara. Atitudinea jucatorilor algerieni presupusi raniti a lasat si ea loc mai multor interpretari. Ei au solicitat FIFA mutarea partidei intr-o alta tara iar a doua zi au aparut pe teren cu bandaje in zone diferite decat cele unde se presupune ca se aflau ranile prezentate fotografilor cu o seara inainte. Concluzia pe care a tras-o orice egiptean a fost una singura: o incercare jenanta de amanare a confruntarii pe terenul de fotbal. Partida Algeria-Egipt s-a incheiat la Cairo cu scorul de 2-0 insa Egiptul avea nevoie de 3 puncte pentru calificare.
Meciul de baraj de la Kartoum, unde Egiptul a pierdut(1-0), face inca subiectul discutiilor multor posturi TV egiptene si internationale.  Dupa meci au avut loc confruntari puternice intre suporterii ambelor galerii. Media egipteana ne prezinta filmari ale cameramanilor, aflati la fata locului, in care vedem  indivizi dubiosi invartind cutite si bricege in fata jurnalistilor egipteni, suporteri egipteni raniti, autocare devastate....sange, cioburi, cutite, intr-un cuvant PRIMITIVISM . Suntem informati ca multi egipteni stabiliti cu afaceri in Sudan au depus plangere pt devastarea magazinelor si restaurantelor de catre suporterii algerieni si ca debandada a fost totala iar politia sudaneza nu a facut fata. Kartoum a fost blocat inclusiv aeroportul.
Pe de alta parte, posturile de televiziune algeriene prezinta imagini ale unor suporteri algerieni loviti, aflati in stare de inconstienta sau chiar morti.
Inaltii oficiali egipteni (inclusiv cei doi fii ai presedintelui Moubarak) prezenti cu echipa la Kartoum au depus deja plangere la FIFA care a inceput investigatiile.

Spiritele sunt inca incinse iar spatiile virtuale abunda de injurii. Din pacate, gazul pe foc a fost pus de clipuri ofensatoare la adresa simbolurilor egiptene realizate de algerieni fara ocupatie si lansate pe You Tube. Acestea au circulat rapid in lumea araba prin intermediul Facebook. Razboiul declaratiilor nu pare sa fi luat sfarsit si zilnic noi si noi grupuri impotriva Algeriei/Egiptului si a intregii lor populatii incep sa se prolifereze in spatiile virtuale.

Trecand peste aceste incidente regretabile, nedemne de „sportul rege”, iata cateva date despre istoria fotbalului in Egipt.

In Egiptul antic se presupune ca acest sport exista deja intrucat apare descris pe peretii mai multor temple iar  Herodot il aminteste in calatoriile sale aici. Totusi prima forma organizata a fotbalului apare in Egiptul aflat sub ocupatie britanica, in anul 1882. Atunci se organizau partide intre localnici si britanicii rezidenti. In martie 1914 au loc primele meciuri studentesti in cadrul Al Ahly Sporting Club , in onoarea Ministrului Informatiei Ahmed Heshmat Pasha.
Acestea au continuat in perioada 1914-1932 (cu o pauza in 1919 in timpul revolutiei lui Saad Zaghloul) si au contribuit la raspandirea jocului in intreaga tara.

Asociatia Egipteana de Fotbal(EFA) a luat fiinta in anul 1921 sub conducerea lui Jaafar Pasha iar un an mai tarziu aceasta stabilea termenii acceptarii cluburilor si a altor organizatii sportive egiptene.
La 21 Mai 1923 in cadrul unei conferinte la Lausanne FIFA acorda EFA statutul de membru cu drepturi depline iar in 1957 EFA se alatura Confederatiei Africane de Fotbal. Egiptul a partipat la numeroase campionate africane, arabe, asiatice sau internationale dintre care cele mai importante au fost :
Cupa Africii (lansata in 1957 si organizata din doi in doi ani), Egiptul fiind gazda de patru ori (1959, 1974, 1986, 2006) si castigand cupa de 6 ori (in 1957, 1959, 1986, 1998,2006, 2008).
Cupa Mondiala – la care Egiptul s-a calificat de doua ori (1934 si 1990)
Cupa Mondiala la juniori –Egiptul a participat de 2 ori (Australia 1981 si Argentina 2001 unde a obtinut si medalia de bronz) si a fost gazda in acest an (Egipt 2009)
Cupa Confederatiilor –unde Egiptul a participat in acest an (Africa de Sud 2009)
Alte performante:
Fifa Club World Cup – 2006 locul 3 si de doua ori locul patru la Olympic Football Tournament (in 1928 si 1964).