Iahtul regal Mahroussa (in lb araba „Protejat de Dumnezeu”), construit in 1865  la Londra de Samuda Brothers pentru conducatorul Egiptului Khedive Ismail Pasha, a fost iahtul Casei Regale Egiptene pana in anul 1952 cand monarhia a fost inlocuita de republica. Dupa abdicarea printului Farouk, vasul- redenumit El Horreyya - a fost folosit de guvernul egiptean drept nava-scoala servind totodata si ca iaht prezidential. Nava se bucura de un statut aparte pentru valoarea sa istorica si pentru faptul ca a condus primul convoi ce a traversat vreodata Canalul de Suez in 1869 (la inaugurare) .
In sec 19 vasul a fost sectionat adaugandu-i-se in lungime inca 40 picioare iar in 1905-1906 a fost reconstruit in Italia devenind prima nava din lume cu turbine  pe abur. Ulterior, la sfarsitul anilor 1940, a fost reechipata,tot in Italia, iar ultimele modernizari au avut loc in Alexandria (1987).
In 1976 la varsta de 111 ani, Mahroussa a traversat Atlanticul, cu motoarele sale pe aburi, prezentandu-se cu mandrie la New York pentru celebrarea bicentenarului S.U.A, spre suprinderea publicului si audientei americane.
Nava, ancorata in portul marinei militare, se afla in conditii perfecte de navigabilitate, este in custodia Fortelor Navale din Alexandria, si iese pe mare de trei ori pe an, in cursul zilei. Pentru vizitare sunt necesare aprobari speciale. Iahtul, cu siguranta ca a reprezentat la vremea lui un luxos palat plutitor dar faptul ca a fost folosit drept nava-scoala si-a lasat usor amprenta asupra incaperilor. Spatiul locuibil e compus din doua punti cu apartamente decorate somptuos in stilul francez-oriental. In dining room inca se mai pastreaza vesela si tacamurile de argint ale familiei regale, inchise in vitrinele de cristal, precum si alte elemente de decor de valoare incontestabila. Ceea ce impresioneaza sunt eleganta si rafinamentul in decorare, rar intalnite si demult uitate in actualul Orient. O vizita in apartamente, capata valenta unei calatorii in timp daca privim interioarele si cu ochii mintii: mobilierul stil produs in Franta, baile imbracate in marmura si mozaic, dormitorul reginei, alb si usor auster, budoarul ei spatios, biroul regelui, dormitoarele copiilor, scarile largi cu balustrade somptuoase si incrustatii de sidef. Surprinzator este si salonul egiptean unde mobilierul, luminatoarele, decorurile, lampile de perete cu boul Apis purtand discul solar, sunt nu doar inedite ci si uluitor de moderne.  
Pentru amatorii de frumos iata cateva fotografii facute cu un telefon mobil.


Lista de specificatii:
Nume: SS Mahroussa
Steag: egiptean, port de inregistrare :Alexandria LR (Lloyds Register)
A fost reechipata complet in 1987.
motoare: 2, viteza croaziera: 13 noduri/ viteza maxima: 16 noduri
Catarg 13 m, draft 5.3 m, LOA(lungime) 145.72m, dwt: 3672t
Membri echipaj: 160