Una din varietatile de ierburi disponibile in Egipt, este o planta uscata gri cu un aspect ciudat asemanator unei maini de „muma-padurii”.


Rosa Maria (nume latin Anastatica hierochuntica) cunoscuta si cu denumirea de Roza lui Jericho sau Kaf Mariam (in trad “Palma lui Mariam”) sta la loc de cinste in sacii cu mirodenii alaturi de alte plante si ceaiuri din magazinele de specialitate insirate de-a lungul promedanelor din Hurgada ori Sharm El Sheikh.
Dupa sezonul ploios planta moare si se usuca, ondulandu-si crengutele in forma unei mingi. Kaf Mariam se gaseste in desert si pentru ca a fost prima data descoperita in Sinai langa copacul despre care legenda spune ca ar fi protejat-o pe Fecioara Maria insarcinata, a fost numita Mana Mariei (in trad adaptata). Tot legenda spune ca planta ar fi ajutat-o pe Fecioara la nastere si nu este o surpriza faptul ca femeile insarcinate obisnuiau sa consume planta inainte de a intra in travaliu. In medicina traditionala Kaf Mariam era inmuiata in apa si folosita in cazul nasterilor dificile ori pentru sporirea fertilitatii. Frunzele umede reduc durerile nasterii si folosite in cazuri de infertilitate au darul de a spori ovulatia.
Kaf Mariam este folosita de medicina traditionala in tratarea mai multor afectiuni, nu doar ale celor ginecologice dar ceea ce o diferentiaza de celelalte ierburi vindecatoare este capacitatea ei de miraculoasa inviere, odata ce e scufundata in apa. Lasata in apa peste noapte, planta se va inmuia si se va deschide asemenea unui coral. Dupa mai multe zile va inmuguri iar frunzulitele verzi ii vor da aspectul de iarba de mare...acesta este unul din motivele pentru care turistii de la Marea Rosie o prefera ca suvenir, pentru ca odata scufundata intr-un vas de sticla le va aduce o miniatura de Mare Rosie in propriile case.

Un comerciant de mirodenii povesteste ca “multi turisti cumpara planta pentru a o folosi in acvariile de acasa, pentru ca este ieftina si usoara putand fi transportata oriunde in cantitati mari”.
„Tot ce trebuie sa faceti este sa o scufundati in apa peste noapte , sa schimbati apa a doua zi, si apoi sa schimbati apa zilnic sau odata la doua zile. Cu cat schimbati apa mai des cu atat planta va rezista mai mult. Unele persoane o lasa in apa pana cand aceasta se dezmembreza singura”.

Atunci cand este utilizata in scop pur decorativ, va recomand asezarea plantei uscate in vasul care va constitui suportul final (crengutele odata desfacute nu va mai permit mutarea daca ati folosit/intentionati sa folositi un vas ingust), si schimbarea apei in fiecare zi (in caz contrar, apa devine tulbure si capata un miros neplacut).

Kaf Mariam constituie un pranz copios atat pentru camilele desertului cat si pentru pestii de acvariu iar tarancile egiptene si femeile beduine inca o folosesc ca pe un talisman care fereste de deochi.
Se spune adesea ca s-ar fi descoperit si un alt aspect sacru legat de aceasta planta, motiv care i-a sporit popularitatea printre crestini dar mai ales musulmani. Astfel, pelerinii din Iran si Afghanistan o cara cu ei in cantitati mari in drumul catre Mecca.

Un mit,bine vandut, legat de aceasta planta miraculoasa este acela conform caruia lasata in apa ea va sta deschisa 6 zile/7 si ca duminica desi, sub apa, planta se va inchide. Am incercat sa urmaresc acest lucru, dar, ca un facut, exact in ziua cu pricina nu am reusit sa observ ce se intampla cu planta din vas . Invit pe toti cei care au posibilitatea sa achizitioneze aceasta planta (in Alexandria, ea se gaseste in supermarket-ul Fathalla la raionul de Mirodenii) sa faca un experiment si sa vedem daca putem pune acestui mit eticheta „busted”sau nu...