"In Sambata Sfanta credinciosii se strang in grupuri mari in biserica Sf. Mormant, pentru ca in aceasta zi foc se coboara din cer si aprinde lampile din Biserica." Randurile acestea se pot citi in prospectele cu itinerarii de Pasti din Tara Sfanta.
"Minunea Focului Sfant" este cunoscuta de crestinii din Biserica Ortodoxa ca "cea mai mare dintre toate minunile crestine".  Are loc in fiecare an, la aceeasi data, in acelasi mod si in acelasi loc.Nu este cunoscuta nici o alta minune care sa se intample cu atata regularitate si pe o perioada atat de indelungata de timp; se poate citi despre ea in surse vechi din secolul al VIII e.n.

Minunea are loc in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, pentru milioane de credinciosi locul cel mai sfant de pe pamint. Biserica Sfantului Mormant insasi este un loc enigmatic. Teologi, istorici si arheologi considera ca biserica contine atat Golgota (micul deal pe care a fost rastignit Isus ) cat si "mormantul cel nefolosit" din apropierea Golgotei unde a fost asezat trupul mort, asa cum scrie in Evanghelie. Este locul de unde crestinii cred ca a inviat Isus. Minunea poate fi urmarita de-a lungul secolelor in relatarile despre Tara Sfanta.
Staretul rus Daniel, in relatarile sale, scrise intre anii 1106-07 prezinta intr-o maniera foarte detaliata "minunea Luminii Sfinte" si ceremoniile care o incadreaza. El descrie cum Patriarhul se duce in capela Mormantului cu doua lumanari stinse. Patriarhul ingenuncheaza in fata pietrei unde Hristos a fost pus dupa moarte si spune anumite rugaciuni, dupa care se intampla minunea. Lumina porneste din piatra - albastra, nedefinita iar dupa putin timp aprinde candelele apropiate si cele 2 lumanari ale Patriarhului. Aceasta lumina este Focul Sfant si se raspandeste la oamenii prezenti in Biserica. Ceremonia ce incadreaza "minunea Focului Sfant " este probabil cel mai vechi ritual (ceremonie) crestin nemodificat, din lume. Din secolul 4 d.H. pana in timpul nostru exista surse care ii descriu puterea coplesitoare. Din aceste surse reiese clar ca minunea s-a savarsit in acelasi loc, in aceeasi zi de sarbatoare si in acelasi cadru liturgic de-a lungul secolelor. [ ] Patriarhul Ortodox al Ierusalimului, Diodorus I, este omul care intra in fiecare an in Mormant sa primeasca Focul Sfant, a fost Patriarh al Ierusalimului incepand din 1982 si deci un martor-cheie al Minunii. Inainte de ceremonia din anul 1998, Patriarhul ne-a primit in audienta si, am avut ocazia sa vorbesc cu el despre Minune, pentru a sti exact ce se intampla in Mormant si ce inseamna minunea pentru viata lui spirituala. In plus am fost admis, datorita interventiei sale, in balconul Bisericii Sfantului Mormant, de unde am avut o vizibilitate buna asupra maselor ce erau adunate in jurul Mormantului in asteptarea Minunii Focului Sfant.
Dar ce se intampla exact in Biserica Sfantului Mormant in Sambata Pastelui? De ce acest eveniment are un asa de mare impact asupra Traditiei Ortodoxe? De ce pare sa nu fi auzit nimeni din tarile protestante si catolice de aceasta Minune?  Minunea se intampla in fiecare an in sambata Pastelui ortodox. Exista mai multe feluri de crestini ortodocsi: sirieni, armeni, rusi, greci si copti. In Biserica Sfantului Mormant sant reprezentate 7 denominatiuni (crestine). Data Pastelui ortodox este fixata dupa calendarul iulian si nu dupa cel gregorian folosit in Occident, ceea ce inseamna ca Pastele ortodox se sarbatoreste in mod normal la o data diferita fata de cel protestant si catolic.
De cand Constantin cel Mare a construit Biserica Sfantului Mormant, la mijlocul secolului IV aceasta a fost distrusa de multe ori. Cruciatii au costruit biserica care se vede astazi. In jurul Mormantului lui Isus s-a inaltat o capela mica cu doua incaperi, o incapere mai mica in fata Mormantului si incaperea Mormantului insusi in care nu incap mai mult de 5 persoane. Aceasta capela este centrul evenimentului miraculos si, a fi prezent la celebrare justifica din plin termenul "eveniment", caci in nici o alta zi a anului Biserica Sfantului Mormant nu este asa de plina ca in Sambata Pastelui. Cine doreste sa intre in biserica trebuie sa ia in considerare cam 6 ore de asteptare. In fiecare an sute de oameni nu reusesc sa intre din cauza aglomeratiei. Vin pelerini din toate partile lumii, majoritatea din Grecia dar in ultimii ani un numar din ce in ce mare din Rusia si fostele tari comuniste ale Europei de Est. Pentru a fi cat mai aproape de Mormant pelerinii innopteaza in jurul capelei Mormantului asteptand deja din Vinerea Sfanta (de dupa-masa). Minunea se intampla la ora 14°° dar deja de la ora 11°° biserica este plina si parca in fierbere.

De la 11°° si pana la ora 13°° crestinii arabi canta cu voce tare cantece traditionale. Aceste cantece dateaza de la ocuparea Ierusalimului de catre turci in secolul XIII, perioada in care crestinii nu aveau voie sa-si cante cantecele decat in biserici. " Noi santem crestini, crestini am fost de secole si vom fi in veci. Amin." Canta cu toata puterea acompaniati de tobe. Tobosarii stau pe umerii altora care danseaza nebuneste in jurul capelei Mormantului. Dar la ora 13°°- cantecele amutesc si se instaleaza linistea, dar o liniste incarcata de tensiune in asteptarea manifestarii marii puteri a lui Dumnezeu la care vor fi martori.
La ora 13°° o delegatie a autoritatilor locale isi face loc prin multime. Desi acesti oficiali nu sant crestini, sant parte a ceremoniei. In timpul ocupatiei turcesti a Palestinei oficialii erau turci musulmani, astazi sunt israeliti. De secole prezenta lor a fost integrata in ceremonie, ei reprezentind romanii din timpul lui Hristos. Evanghelia relateaza despre romani ca au pecetluit piatra de la gura Mormantului pentru ca discipolii Sai sa nu Ii fure trupul si sa-i anunte Invierea. In acelasi mod, oficialitatile israeliene vin in aceasta Sambata a Pastelui si pecetluiesc Mormantul cu ceara. Inainte de a pecetlui usa, obisnuiesc sa intre in Mormant pentru a controla daca exista surse ascunse de foc, care ar putea produce Minunea prin frauda. La fel cum romanii trebuiau sa garanteze ca nu au fost manipulatii dupa moartea lui Isus, asa si autoritatile locale israeliene trebuie sa garanteze ca nu au existat inselaciuni in 1998.
Dupa ce Mormantul a fost controlat si sigilat, toata Biserica, canta "Kyrie Eleison" ( Doamne miluieste!). La 1:45 p.m. apare Patriarhul si insotit de o procesiune numeroasa inconjoara Mormantul de trei ori, timp in care este fara vesmintele sale liturgice, avand doar un vesmant alb in semn de umilinta in fata preaputerniciei lui Dumnezeu caruia ii va fi martor.
Toate candelele au fost stinse noaptea trecuta si acum se sting si restul luminilor artificiale asa incat Biserica este invaluita cu totul in intuneric. Cu doua lumanari Patriarhul intra in capela Sf. Mormant, intii in camera mica din fata Mormantului, apoi in interiorul acestuia. Nu este posibil sa urmaresti ce se intampla inauntru asa ca l-am intrebat pe Patriarhul Ierusalimului Diodorus despre aceasta:
-"Fericirea Voastra, ce se intampla cand intrati in Sf.Mormant?"
-"Intru in Mormant si ingenunchez cu frica sfanta in fata locului unde a zacut trupul lui Hristos dupa moarte si de unde a inviat. Rugaciunea in Sf. Mormant este pentru mine un moment foarte sfant intr-un loc foarte sfant. De aici a inviat cu slava Domnul si de aici si-a raspandit Lumina in lume. Apostolul Ioan scrie in primul capitol al Evangheliei sale ca Isus este Lumina lumii.Ingenunchind in fata acestui loc unde El a inviat din morti suntem adusi in imediata apropiere a Invierii sale slavite. Catolicii si protestantii numesc biserica aceasta Biserica Sf. Mormant. Noi o numim Biserica Invierii. Invierea este pentru crestinii ortodocsi centrul credintei. Prin Invierea Lui, Hristos a castigat victoria finala asupra mortii, nu doar asupra mortii sale ci si asupra mortii celor ce sunt aproape de el."  "Nu cred ca este o intamplare ca Focul Sfant apare exact pe locul acesta. La Matei 28:3 se spune ca atunci cand Domnul a inviat din morti, a venit un inger imbracat intr-o lumina infricosatoare. Cred ca lumina care a invaluit Ingerul la Invierea Domnului este aceeasi cu lumina care apare miraculos in fiecare Sambata de Paste. Hristos vrea sa ne reaminteasca, ca Invierea sa este o realitate nu doar un mit. El a venit cu adevarat in lume pentru a aduce sacrificiul necesar ca prin moartea si Invierea Sa sa se poata reuni omul cu Creatorul sau. Imi gasesc drumul prin intuneric in camera interioara unde cad in genunchi. Aici spun anumite rugaciuni care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor si dupa aceea astept. Cateodata astept cateva minute, dar in mod obisnuit minunea se intampla imediat dupa ce am spus rugaciunile. Din mijlocul pietrei pe care a fost culcat Isus se revarsa o lumina nedefinita, in mod normal cu o tenta albastrie dar culoarea se poate schimba si lua multe nuante. Nu poate fi descrisa cu cuvinte omenesti. Lumina rasare din piatra ca si ceata care se ridica deasupra unui lac, piatra pare fi acoperita de un nor, dar este lumina. Lumina se comporta diferit in fiecare an. Uneori acopera doar piatra, alteori lumineaza tot Mormantul, asa incat oamenii de afara vad Mormantul plin de lumina. Lumina nu arde!- niciodata nu mi-am ars barba in toti cei 16 ani de cand sunt Patriarh al Ierusalimului si am primit Focul Sfant. Lumina are alta consistenta, diferita de lumina focului care arde in candela. La un moment dat Lumina se inalta si formeaza o coloana in care focul este de natura diferita, asa ca pot aprinde lumanarile mele de la ea. Dupa ce am primit flacara, ies si dau Focul intii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Armene, apoi Patriarhului Copt si dupa aceea tuturor celor prezenti in Biserica."
-Cum traiti dumneavoastra minunea si ce inseamna ea pentru viata dumneavoastra spirituala?
-Minunea ma atinge profund in fiecare an, de fiecare data ea este un nou pas spre transformarea mea. Pentru mine personal este o usurare foarte mare sa vad credinciosia lui Hristos fata de noi, pe care o arata dandu-ne Focul in fiecare an in ciuda pacatelor si greselilor noastre. Traim multe minuni in Bisericile noastre si minunile nu ne sunt straine.  Adeseori plang icoane cand cerul vrea sa arate ca ne este aproape. De asemenea avem Sfinti pe care Dumnezeu ii inzestreaza cu multe daruri duhovnicesti. Dar nici una dintre minunile acestea nu sant atat de patrunzatoare si nu au o incarcare simbolica atat de mare pentru noi ca Sfantul Foc. Aceasta minune este aproape un sacrament (Taina). Face invierea lui Hristos atat de prezenta, de aproape de noi ca si cum s-ar fi intamplat acum cativa ani."

In timp ce Patriarhul este in capela ingenunchind in fata pietrei, afara este intuneric dar departe de a fi liniste. Se aude un murmur tare si atmosfera este foarte tensionata. Cand Patriarhul vine afara cu lumanarile aprinse, stralucind puternic in intuneric, un strigat de bucurie se aude in Biserica, comparabil doar cel dupa un gol la meciurile de fotbal.

Miracolul nu se limiteaza doar la ceea ce se intampla in interiorul Mormantului unde se roaga Patriarhul. Mai semnificativ este poate faptul ca exista relatari potrivit carora Lumina apare si in afara Mormantului. In fiecare an multi credinciosi declara ca Lumina a aprins de la sine lumanarile pe care le tineau in mana. Toata lumea asteapta in Biserica cu lumanari in mana in speranta ca s-ar putea aprinde spontan. De multe ori candele stinse se aprind de la sine sub ochii pelerinilor. Flacara albastra poate fi vazuta deplasandu-se in diferite locuri din Biserica. Un numar de declaratii semnate de pelerini ale caror lumanari s-au aprins spontan atesta adevarul acestor intamplari. Cine traieste de aproape minunea aprinderii lumanarilor sau vede Lumina albastra, de obicei paraseste Ierusalimul total schimbat si pentru toti care iau parte la acest eveniment exista un "inainte si dupa" minunea Sfantului Foc de la Ierusalim.

Necunoscuta in Occident
Se poate pune intrebarea de ce Minunea Focului Sfant este aproape necunoscuta in Vest. In zonele protestante acest lucru poate fi explicat intr-o anumita masura prin faptul ca nu exista o adevarata traditie a minunilor; oamenii nu prea stiu in ce "sertar" sa le incadreze si nici ziarele nu le acorda prea mult spatiu. Dar in Traditia catolica exista un interes mare pentru minuni. Si totusi de ce este aproape necunoscut Sf. Foc? Responsabila pentru aceasta situatie este politica bisericeasca. Doar Bisericile Ortodoxe iau parte la ceremoniile care incadreaza Minunea. Se intampla doar de Pastele Ortodox fara prezenta vreunei autoritati bisericesti catolice. Pentru anumiti ortodocsi aceasta dovedeste ca Biserica Ortodoxa este singura Biserica legitima a lui Hristos pe Pamant iar acest punct de vedere cauzeaza anumite neintelegeri in Biserica catolica.

Problema autenticitatii Minunii
Ca si in cazul altor minuni, exista oameni care cred ca nu este altceva decat o inselaciune si o "capodopera" de propaganda ortodoxa. Cred ca patriarhul are o sursa de foc in interiorul Mormantului. Acesti critici sunt insa confruntati cu o serie de probleme. Chibriturile si alte surse de foc sunt o inventie relativ recenta. Doar cu cateva sute de ani in urma aprinderea unui foc dura mult mai mult decat cele cateva minute pe care Patriarhul le petrece in Mormant. S-ar putea replica, faptul ca este posibil sa existe o lampa cu ulei care sa arda in interiorul Mormantului dar, autoritatile locale au controlat Mormantul si nu au gasit nici o sursa de foc..

Totusi cel mai puternic argument impotriva unei inselaciuni nu sunt declaratiile Patriarhilor. Adevaratele provocari pentru sceptici sunt miile de declaratii, independent, date de pelerini ale caror lumanari s-au aprins spontan fara vreo posibila explicatie.

In conformitate cu investigatiile noastre nu a fost niciodata posibila filmarea unor lumanari sau candele aprise spontan. Eu sunt totusi in posesia unei secvente video filmate de un tanar inginer din Betleem, Souhel Nabdiel. Domnul Nabdiel a fost prezent la ceremonia Focului Sfant inca din copilarie. In 1996 a fost rugat sa filmeze ceremonia de la balconul Bisericii. Impreuna cu el la balcon erau o calugarita si inca 4 credinciosi. Calugarita statea in dreapta domnului Nabdiel. Pe video se vede cum filmeaza multimile de jos. La un moment dat toate luminile se sting, este momentul in care Patriarhul intra in Mormant. In timp ce Patriarhul este inca inauntrul Mormantului, se aude un strigat de surpriza de la calugarita care statea langa Nabdiel. Camera se clatina si se aud voci agitate ale celorlalti de la balcon. Camera se intoarce acum catre dreapta unde este probabil sa se descopere cauza agitatiei. O lumanare mare tinuta in mana calugaritei ruse ia foc in fata tuturor acestor oameni inainte ca Patriarhul sa iasa din Mormant. Cu mainile tremurande aceasta tine lumanarea in timp ce isi face iarasi si iarasi semnul Crucii in fata manifestarii Puterii la care a fost martora. Acest video este cea mai apropiata inregistrare a Minunii.

Minunile nu pot fi dovedite
Minunea este inconjurata, asa cum sunt cele mai multe minuni, de lucruri inexplicabile. Cum a spus Arhiepiscopul Tiberias Alexios cand l-am intalnit la Ierusalim: "Minunea nu a fost niciodata filmata si probabil ca nu va fi niciodata filmata. Minunile nu pot fi dovedite. Credinta este necesara pentru ca minunea sa aduca roade in viata unei persoane si fara aceasta credinta nu exista in sens strict nici o minune. Adevarata minune in traditia ortodoxa are doar un scop: sa impartaseasca Duhul lui Dumnezeu in creatie iar Dumezeu nu isi poate impartasi Duhul fara ajutorul credintei creaturilor sale. De aceea nu poate exista minune fara credinta ."

Sursa: www.holyfire.org, publicat in "Berlingske Tidende" 15.09.98