Nu este vorba despre cuvinte „pretioase” strecurate in textul unei felicitari de Paste ci o realitate putin cunoscuta in Europa Occidentala.  Am avut norocul de a citi acum cativa ani impresiile de calatorie ale unei calugarite aflata in pelerinaj de Paste in Tara Sfanta, cu o descriere amanuntita a tuturor etapelor pe care le implica o peregrinare in locurile sfinte din Israel, in Saptamana Patimilor: Bethleem si staulul in care s-a nascut Hristos, botezul pelerinilor in apele Iordanului, muntele Maslinilor, Gradina Getzemani, via Dolorosa, Biserica Sfantului Mormant, locuri de o incarcatura emotionala extraordinara, icoane care plang, procesiunea din Sambata Pastelui de la Mormantul Sfant unde participarea crestinilor copti este absolut necesara pentru  primirea Sfantului Foc... . Din pacate, acele impresii gasite pe internet s-au pierdut in oceanul mesajelor publicitare lansate de agentiile de turism organizatoare de circuite in Israel, avand mai mult sau mai putin legatura cu pelerinajele religioase.
Iarasi, You Tube abunda de clipuri (mai mult sau mai putin sugestive), ale celor care au avut privilegiul de a asista la Slujba Invierii de la Sfantul Mormant, martori ai minunii care are loc in fiecare an si nu poate fi explicata stiintific (o lumina divina coboara in Mormantul Sfant, aprinzand candelele si in treacat lumanarile unor credinciosi, cu o flacara ce poate fi atinsa fara a arde).
Am gasit o prezentare oarecum mai detaliata a acestei minuni ( nu suficient de detaliata in ceea ce priveste strictetea controalelor efectuate in mormant de catre necrestini si faptul ca pe tot parcursul anului cheile mormantului se afla conform traditiei, in custodia unor familii necrestine (musulmani si evrei) pentru a nu exista suspiciunea strecurarii prealabile a unor surse de foc. Deocamdata nu am gasit nicaieri un argument suficient de solid care sa poata explica lumina sfanta (observabila uneori si din exteriorul bisericii), aprinderea automata si selectiva a lumanarilor unor credinciosi inainte ca Patriarhul sa iasa cu Lumina din Sfantul Mormant, faptul ca flacara lumanarii nu arde pe nimeni, timp de 30 min. Se vehiculeaza adesea teoria fosforului alb care ar fi ascuns undeva in Mormant si folosit de Patriarh, o teorie care nu sta in picioare deoarece acest element este foarte instabil si desi are o ignitie spontana produce arsuri extrem de grave si chiar moartea. El nu poate fi folosit decat in mod controlat cu instrumente speciale si nimeni nu ar risca sa foloseasca asa ceva intr-o masa mare de credinciosi. Fosforul alb in contact cu corpul uman provoaca o reactie chimica puternica, nemaivorbind de degajarea unui miros specific usor sesizabil . Fosforul alb este folosit in industria de armament si este o foarte eficienta arma de distrugere in masa. Teoria fosforului alb nu explica aparitia Luminii Sfinte, nici ignitia selectiva a lumanarilor anumitor credinciosi nici proprietatile flacarii care nu arde.