Spre deosebire de alte tari arabe (in special cele din zona Golfului Persic) unde se pastreaza portul traditional chiar si in mediile de afaceri, Egiptul este o tara moderna si sub aspect vestimentar. Tinuta barbatilor egipteni este similara cu cea din Europa cu exceptia celor saraci care lucreaza in domenii specifice(agricultura, vanzatori ambulanti, vanzatori de fructe si legume, uneori vanzatori in bazaruri, portari, etc). Acestia imbraca in continuare galabii (rochii lungi de bumbac pe sub care folosesc pantaloni in timpul iernii) si isi acopera capul cu un gen de turban pentru a fi protejati de soare. Gallabia nu este doar un port traditional dar si o optiune vestimentara comoda si racoroasa in zilele toride, motiv pentru care ea este imbracata adesea de barbati in interiorul casei ori pe afara, dar in timpul liber. Vestimentatia  traditionala a femeilor a suferit transformari de-a lungul timpului si in functie de zona. Astazi, tipul cel mai comun si popular este cel al tarancii egiptene care poarta gallabie (rochie larga si lunga cu maneci lungi si largi, rascroita in jurul gatului ) si mandil (batic lung acoperindu-i parul, innodat la spate). In zona Deltei mandil-ul este ornamentat cu „pompoane” colorate cusute pe margine. Portul traditional al femeii beduine este insa diferit, semanand foarte mult cu ceea ce popular numim noi „feregea” (zona ochilor ramane libera pentru ca restul fetei sa fie acoperita). Mai multe despre traditiile vestimentare ale Egiptului aici.

In comunitatile urbane ale Egiptului se intalnesc diverse stiluri, toate fiind bine tolerate:
-femeile neacoperite si imbracate similar(dar decent) cu cele din Occident(crestine ori musulmane) ,
-femeile care poarta hijab si vesminte moderne asortate coloristic cu hijab-ul (pantaloni, jeans, bluze, camasi cu maneci lungi, fuste lungi in diverse stiluri);
-cele care poarta diverse variante al hijabului si abeyya (rochie saudita de inspiratie romantica, larga cu maneci lungi si adesea largi, in principiu neagra, simpla ori brodata cu aplicatii de margele, paiete, etc in functie de ocazie);
-femei care poarta niqab/burqa, ori alte variante ale hijab-ului si abeyya;
-cele din familii sarcae care poarta hijab/chador si galabie.

Niqab-ul este o piesa „de import” traditionala, saudita:  batista mare neagra care se leaga peste fata pentru a acoperi nasul, gura, barbia si gatul lasand libera doar zona ochilor. Contrar imaginilor misterioase si foarte exotice frecvent intalnite pe internet, niqab-ul nu are nimic atragator/sexy, nu apare in culori stralucitoare (ci este negru ori maro inchis-pt ca e o traditie importata din Golf unde femeile se imbarca in negru ), nu se muleaza pe conturul fetei. Autoritatile egiptene gandesc un proiect de lege care sa interzica niqab-ul din ratiuni practice, legate de securitate (foarte multi infractori barbati se ascund in spatele lui) insa subiectul a devenit unul sensibil datorita unui numar mare de musulmani care considera ca astfel le sunt incalcate drepturile.
Gallabiile sunt purtate de majoritatea doamnelor in interior, pentru comoditate. Gallabiile pentru femei sunt variat colorate, brodate si frumos accesorizate. Traditional ele erau confectionate din bumbac insa astazi se folosesc mai multe tipuri de materiale. Daca va aflati la cumparaturi in bazar veti avea ocazia sa observati foarte multe modele si stiluri de galabii(foto).


Purtarea hijab-ului este o obligatie pentru femeia musulmana credincioasa iar „training”-ul incepe de la varste fragede(4-5 ani) pentru a obisnui tanara astfel. Desigur, nu toate familiile egiptene aleg aceasta cale, musulmanii moderati considerand ca purtatoarea trebuie in primul rand sa faca acest lucru din convingere religioasa si nu din obisnuinta.
Adesea se sustine ca hijab-ul protejeaza femeia de avansurile barbatilor; personal nu sunt convinsa de aceasta...cu cat femeia e mai misterioasa cu atat ea devine mai atragatoare iar prohibitia nu face decat sa acutizeze problema agasarii si a avansurilor.
In toate cazurile, hijab-ul nu este un mijloc de opresiune asa cum adesea sustine media occidentala ci o obisnuinta ori convingere religioasa.

Este foarte interesant de observat ca la ora actuala si femeia musulmana are o paleta larga de optiuni vestimentare, dovada multiplele site-uri/bloguri de sfaturi utile si Islamic Fashion Show-uri organizate in Orient (in special Dubai). Voi face in continuare un link catre clip-uri care ne arata diversele tipuri de hijab si cum pot fi transformate intr-un accesoriu foarte sic, cu mentiunea ca acestea, insotite de un machiaj usor, nu sunt doar modele ci o realitate observabila zilnic la birou ori pe strada la vestimentatia doamnelor si domnisoarelor din Alexandria (de altfel renumite pentru bunul gust).

Desigur, exista doua curente de opinie: unul care sustine ideea de moda si eleganta (excluzand desigur frivolitatea) considerand ca regula de baza a Islamului (acoperirea femeii) se respecta atat timp cat toate zonele atractive sunt acoperite, si un alt curent de gandire care crede ca regula trebuie interpretata in esenta si respectata ca atare (femeia sa fie cat mai umila si mai putin atractiva). In final, este doar o chestiune de interpretare si optiune personala, asa cum de altfel si declara femeile musulmane : „Purtam hijab asa cum simtim si asa cum ne place”