La inceputul secolului 17 un val de reforme religioase a schimbat modul de sarbatorire a Craciunului in Europa occidentala. Cand Oliver Cromwell si puritanii au luat puterea in Anglia (1645) au anulat sarbatoarea Craciunului si numai la cererea insistenta a poporului Carol II o va reinstaura.
Emigrantii englezi separatisti care au ajuns in America in 1620 au fost si mai stricti motiv pentru care Craciunul nu era sarbatorit nici acolo. Timp de 30 ani (1659-1681) celebrarea a fost interzisa in Boston iar cei care indrazneau sa afiseze decoratiuni ori simboluri ale acestei sarbatori erau pasibili de amenda(5 silingi). Dupa Razboiul de Secesiune, aceasta optica a imigrantilor englezi a fost ignorata, sarbatorirea fiind permisa, doar ca declararea oficiala a Craciunului ca sarbatoare federala va avea loc mai tarziu, in 1870. Putem spune ca abia in sec 19 America incepe sa celebreze Craciunul reinventandu-l prin transformarea carnavalului public intr-o sarbatoare linistita de familie. Aceasta s-a datorat aparitiei volumului de povesti al scriitorului Washington Irving („The Sketchbook of Geoffry Crayon”) care descria un mod diferit (si absolut fictiv) de celebrare a sarbatorii, intr-un conac englezesc. Schitele prezentau povestea unui mosier care isi invita taranii sa petreaca Craciunul la conac, iar atmosfera pacifista si modul in care bogatii si saracii puteau imparti aceeasi masa reprezentau un puternic contrast cu societatea americana care la acea vreme era adesea tulburata de revolte si miscari de strada ale paturilor sarace si somerilor.
Tot in aceeasi perioada autorul englez Charles Dickens scria povestea „Colinda de Craciun”(„A Christmas Carol”) transmitand acelasi mesaj, al importantei caritatii si bunavointei in aceste zile. Tot in sec 19, Craciunul oferea parintilor posibilitatea oferirii de cadouri copiilor fara „riscul” de a-i rasfata.
In urmatorii 100 ani americanii vor urmari modul in care celelalte popoare celebrau, adoptand mare parte din traditiile aduse cu ei de imigrantii de pe continent. Asa apar brazii decorati, felicitarile, cadourile.