Legenda lui Mos Craciun (Santa Claus) isi are izvorul in istoria Sfantului Nicolae de Mira, admirat pentru pietatea, blandetea si generozitatea sa (mai multe aici) . Astfel, in perioada Renasterii Nicolae devenise sfantul cel  mai popular din Europa, pastrandu-si reputatia nestirbita chiar si in urma Reformarii (cand  venerarea sfintilor era descurajata). Sfantul Nicolae era foarte popular in Olanda iar la sfarsitul sec.18 el devenise cunoscut si in America datorita familiilor de emigranti olandezi care ii celebrau moartea pe 6 decembrie. Numele de Santa Claus a evoluat din porecla olandeza Sinter Klaas (forma prescurtata a lui Sint Nikolaos).
In 1809 Washington Irving ajuta la popularizarea lui Sinter Klaas prin povestile sale in care il numea patron al orasului New York.  Sinter Klaas aparea intotdeauna inconjurat de copii, motiv pentru care magazinele americane incep sa faca publicitate shopping-ului de Craciun iar in 1840 ziarele creeaza pagini de reclama dedicate sezonului, utilizand imaginea Mosului. In 1841 apare si primul Mos real intr-un magazin universal din Philadelphia pentru ca ulterior toti comerciantii sa incerce acelasi truc pentru a atrage copiii si parintii acestora.
In 1822 Clement Clarke Moore , ministru episcopal, scrie un poem de Craciun intitulat „O istorie a vizitei Sfantului Nicolae”. Lui Moore se datoreaza imaginea de astazi a Mosului vesel care in Ajun soseste in sania trasa de opt reni inaripati, coboara pe horn si lasa cadouri copiilor cuminti.
In 1881, un desenator politic, Thomas Nast face o schita a povestii lui Moore. El este cel care il infatiseaza pe Santa ca un batran rotofei cu barba alba, in costum rosu.

Rudolf – cel mai renumit ren

In 1939 se naste al noua-lea ren Rudolf , datorita imaginatiei unui copist Robert L May care lucra intr-un magazin universal si incerca sa atraga clienti. May scrie un poem asemanator celui al lui Moore intitulat Noaptea de Ajun („’Twas the Night before Christmas”) unde povesteste cum Rudolf, un ren cu nasul rosu de care ceilalti reni faceau haz, salveaza misiunea Mosului (a carui sanie se ratacise in ceata) facand uz tocmai de nasul sau care le lumineaza drumul. Succesul cartii a fost enorm: 2,5 milioane de exemplare vandute initial si inca 4 milioane vandute la reeditare. De atunci, povestea a fost tradusa in 25 limbi si preluata ulterior de industria filmului.

Povestea americana a lui Santa Claus nu este singura care implica oferirea cadourilor de Craciun.
Christkind sau Kris Kingle aduce cadouri copiilor germani si elvetieni. Insemnand „copilul Christos” el are infatisarea unui inger si il insoteste pe Sfantul Nicolae in misiunile sale. In Scandinavia, un pitic numit Jultomten este cel care aduce cadouri in timp ce Pere Noel este responsabil in Franta cu umplerea ghetutelor copiiilor cuminti.
In Rusia, Babouska e o femeie batrana care le-a dat magilor indicatii gresite pentru a nu-l gasi pe pruncul Iisus. Se spune ca ea si astazi mai aduce cadouri tuturor copiilor in speranta ca unul dintre ei este Iisus care astfel o va ierta. In Italia exista o istorie asemanatoare despre batrana vrajitoare La Befana care coboara pe horn calare pe matura si umple cu daruri ciorapii copiilor.