In prag de An Nou, Egiptul a fost lovit in plin de un atentat cu bomba petrecut in fata unei biserici ortodoxe copte din Sidi Beshr –Alexandria. Crestinii celebrau trecerea in Noul An in cadrul unei slujbe religioase. Aflati la final (in jurul orei 00.20 a.m), o parte din credinciosi au iesit si au fost loviti in plin de explozie. Deflagratia a facut numeroase victime atat in randul crestinilor copti cat si ai musulmanilor aflati in zona (21 morti si foarte multi raniti in stare grava).

Socul si durerea pierderii celor dragi au fost atroce, crestinii indurerati napustindu-se asupra moscheii de pe aceeasi strada. Tot Egiptul este in doliu, mass-media vuieste. Ziarele abunda de fotografii si articole, se cauta vinovatii, se promoveaza diverse scenarii...presedintele Mubarak indeamna la unitate in fata terorismului explozia fiind atribuita de majoritatea expertilor organizatiei Al Qaeda care inca din luna octombrie ameninta Biserica Copta. Deocamdata nici una din gruparile Islamiste nu a revendicat acest atentat sangeros.

Expertii criminalisti au ajuns la concluzia ca bomba nu a fost pusa in vreun vehicul parcat in zona, asa cum s-a crezut initial, ci a fost detonata de un sinucigas. De altfel, fotografii cu diverse membre gasite la fata locului circula de doua zile in spatiul virtual.

Trupurile celor ucisi, au fost transportate la celebra Manastire Sf Mina din Borg El Arab unde li s-a facut o slujba speciala. Procesiunea a fost formata din 10.000 crestini care s-au alaturat cantand Kyrie Eleison.

Trei scenarii au fost lansate de experti, cu privire la organizatorii acestui macel: primul implica Al Qaeda , al doilea face referire la o incercare individuala izolata, si al treilea trimite la o celula a unei organizatii teroriste regionale. Informatiile privind atacul sunt inca insuficiente, motiv pentru care nu s-a ajuns inca la o concluzie.

In ce priveste organizatiile locale cunoscute, acestea au facut deja declaratii vehemente in care condamnau atentatul.

Fratia Islamica –principala miscare fundamentalista acuzata de puterea actuala pentru crearea unei opozitii si agitatii impotriva coptilor, mai ales in preajma alegerilor de curand incheiate- neaga orice implicare in acest „act barbar” subliniind ca sunt absolut indignati de o crima atat de grava. "Avem datoria religioasa sa respectam alte religii” avea sa afirme un membru marcant al miscarii...”actualul regim cauta un tap ispasitor pentru propria incompetenta in asigurarea securitatii bisericilor” mai adauga acesta.

Expertii sustinatori ai regimului Mubarak afirma ca atentatul a fost incurajat de trendul Salafist din Alexandria care a transformat orasul intr-un cuib al extremistilor.
O declaratie a Chemarii Salafiste acuza atentatul ca fiind  „ o sursa a raului si coruperii”. Ei considera ca atacul va ajuta la alimentarea acuzelor aduse Islamului, ca fiind o religie violenta. “Abordarea noastra islamica deschide calea catre Dumnezeu  prin intermediul logicii si sfaturilor bune. Ea respinge folosirea violentei, utilizata numai de cei care vor sa faca rau Egiptului
Multi experti considera miscarea Salafista puternic influentata de Al Qaeda si ostila Crestinismului iar declaratiile reprezentantilor lor, axate pe convietuirea intre musulmani si copti „cu exceptia rarelor incidente care au servit doar la intarirea relatiilor intre acestia” au condus la concluzia ca declaratia isi doreste sa distraga atentia de la Alexandria ca „hub” salafist.
Amar Ali Hassan, expert in miscari fundamentaliste indica posibilitatea ca vreuna din miscarile fundamentaliste „marginalizate” care se activeaza din cand in cand, sa fie responsabila.

Ipoteza cea mai plauzibila si mai promovata in acest moment este cea legata de implicarea Al Qaeda.
Amr al Shobaki expert in grupuri islamice din cadrul Al Ahram Center for Political and Strategic Studies, afirma ca atacul poarta marca Al Qaeda fiind mult mai profesionist decat celelalte atacuri petrecute pana acum in Egipt. Al Qaeda actioneaza in doua moduri : cultiva o celula locala cu un numar limitat de militanti –cca 20 ori cu unul singur care poate pune in practica ideile Al Qaeda transmise prin intermediul Internetului. Spatiul virtual abunda de website-uri care propaga filosofia extremista a miscarii. Unele site-uri contin chiar si retete privind modul de preparare a explozibilului.
Mohamed Abdel Salam, expert in probleme de securitate sustine si el ca atacul pare mana Al Qaeda  „bomba purtata de un singucigas, plasat intr-o locatie sensibila la o ora bine studiata „ Abdel Salam promoveaza si ideea existentei unor celule locale cu dimensiune regionala si tabere de pregatire cel mai probabil in Gaza, in timp ce Shobaki crede ca nu trebuie implicata Gaza deoarece si Egiptul este un cunoscut „exportator” de luptatori ai Jihad-ului.
Asemenea organizatii aleg intotdeauna tinte sensibile pentru a pune in incurcatura regimul si a starni masele impotriva lui” mai spune Abdel Salam.

In 1990 Egiptul a dus o lupta stransa cu doua grupari islamiste radicale, responsabile pentru uciderea unor turisti, civili si oficiali, pe care le-a neutralizat: al Jihad si Jamaa al Islamiyaa. Din 1997 pana in 2004 Egiptul nu a mai suferit alte atacuri teroriste.
In 2004, 34 persoane au fost ucise in statiunea Taba, pe 6 octombrie cand Egiptul celebra victoria din 1973 in razboiul cu Israelul. Atunci a fost identificat un militant palestinian ca fiind creierul operatiunii. In mai putin de un an, tot in Sinai, de aceasta data in Statiunea Sharm El Sheikh un alt atentat cu bomba va ucide 88 persoane ranind 200, exact la data la care Egiptul sarbatorea a 53-a aniversare a Revolutiei din 1952. De aceasta data, un grup numit Brigazile lui Abdullah Azzam, reprezentantii Al-Qaeda in Siria si Egipt, au revendicat atacul intr-o declaratie postata pe un website islamist.

Atacul de Anul Nou din Alexandria se adauga amenintarilor facute inca din luna octombrie de catre militantii Al Qaeda din Iraq, dupa ce au explodat o bomba intr-o biserica din Bagdad. Militantii au anuntat atacuri asupra coptilor din Egipt daca biserica refuza sa elibereze doua femei crestine care s-ar fi convertit la Islam si care, potrivit lor, ar fi tinute captive. La momentul respectiv Biserica Copta a luat pozitie infirmand acuzatiile aduse de gruparea terorista iar oficialitatile egiptene nu au luat in serios amenintarile.

In timp ce guvernul arunca vina pe forte externe multi copti si opozitia considera guvernul direct raspunzator datorita lipsei de securitate. In urma macelului, sute de copti din Alexandria si-au ridicat vocile impotriva regimului Mubarak.
Este clar o problema de securitate” afirma al-Shobaki. “dar cea mai mare problema este deterioarea relatiilor intre musulmani si crestini si indiferenta privind anumite aspecte nesolutionate privind drepturile civile ale coptilor”
De multe decenii coptii acuza diverse aspecte ale discriminarii printre ele incluzand restrictiile privind constructia de biserici, limitarea numarului de copti ocupand pozitii importante in institutiile publice, si indiferenta guvernului in a acorda drepturi civile egale cu ale musulmanilor.
Deflagratia de acum doua zile survine dupa mai multe miscari ale coptilor. In noiembrie, mii de copti s-au confruntat cu fortele de ordine datorita deciziei guvernului de a suspenda constructia unei biserici. In urma lor doua persoane si-au pierdut viata readucand in memoria colectiva episodul din Ianuarie 2010 cand 6 copti au fost ucisi in Sudul Egiptului tocmai cand ieseau de la Slujba de Craciun.

Alexandria, un puternic centru al crestinilor si islamistilor, deopotriva, a fost martora unor episoade extreme si in trecut. In 2006 un credincios ortodox a fost injunghiat mortal intr-o biserica act care a provocat numeroase demonstratii de protest privind insuficienta securizare a lacaselor de cult copte.
Pentru o comunitate de 10 milioane de oameni care si-a ridicat demult vocea de teama de a nu deveni o tinta si a fi discriminata, tulburarea este foarte mare. Membri de seama ai comunitatii cred ca s-a atins un punct de fierbere datorita atator ani de subjugare si neglijare. Coptii cred ca tendinta guvernului de a blama „elemente externe” pt crima savarsita este un alt mod de a ignora starea reala a relatiilor crestino-musulmane  si discriminarea legala a primilor. Una din critici se refera si la faptul ca acele elemente straine sunt de mult timp alimentate de executanti musulmani egipteni.

Biserica Copta isi exprima ingrijorarea cu privire la securitatae credinciosilor ortodocsi si la escaladarea violentelor impotriva coptilor, exercitate de diverse grupari care agita populatia musulmana in acest sens.
Un aliat vechi al actualei guvernari, Biserica Copta se afla intr-o pozitie ingrata, intre o comunitate care vrea raspunsuri si actiune si un guvern care „isi ascunde gunoiul sub pres” cum plastic se exprima un jurnalist egiptean. Coptii se confrunta cu sentimente contradictorii de spaima si furie. Nemaisimtindu-se demult in siguranta in Egipt, multi au luat calea strainatatii.

Papa Shenouda III a anulat ceremoniile de Craciun iar sarbatoarea din acest an care va avea loc pe 7 ianuarie 2011, va fi un reminder al masacrului petrecut in noaptea dintre ani.

S-au facut multe apeluri la solidaritate, musulmanilor li s-a solicitat sprijinul pentru a  dona sange si a celebra Craciunul impreuna cu crestinii participand impreuna la Euharistia din Ajun de la biserica. Vom astepta in continuare si vom vedea daca aceste apeluri au avut ecou . Deocamdata pe Facebook egiptenii au inceput sa-si schimbe pozele de profil cu un simbol generic (o cruce si o semiluna imbratisate) ce indeamna la unitate iar fotografia de mai jos, surprinsa de un alexandrin circula deja pe internet....



Sursa:  http://www.almasryalyoum.com/en

UPDATE
Ceremonia de Craciun din noaptea de 6 ian 2011 s-a desfasurat in bune conditii, fara a se mai inregistra alte evenimente. Bisericile au fost securizate de politie si armata, la fel si zonele locuite de crestini. In Alexandria s-a decis implementarea unui proiect de securitate care implica instalarea camerelor video in spatiul public. Alexandria va fi astfel primul oras egiptean urmarit video.
In Ajunul Craciunului o parte din curtea Catedralei Copte din Abbasiya (Cairo) a fost scena unui Talk Show Marathon (despre unitatea crestini-musulmani) la care au participat personalitati ale vietii politice si culturale egiptene, musulmani si crestini deopotriva. Intreaga zona a fost greu accesibila datorita numarului urias de crestini veniti sa participe la slujba. Ca in fiecare an,la slubja de Craciun oficiata de Papa Shenouda, au participat oficialitati, reprezentanti ai Guvernului, si fiul Presedintelui Mubarak (cel despre care se speculeaza ca va urma la conducerea statului).
Puteti urmari mai jos un imn al unitatii intitulat "De o mie de ori NU" realizat in aceste zile cu mari actori si interpreti egipteni, si o frantura din Talk Show-ul Marathon.