Pentru ca m-ati intrebat si inca ma mai intreaba cunostintele din Romania despre situatia actuala din Egipt, fac acest update:


Dupa plecarea presedintelui Mubarak, au fost doua zile de frenezie pentru egipteni, doua zile in care multi au sarbatorit in strada. A doua zi dupa anunt insa, inca mai existau demonstranti in Tahrir care de aceasta data au afirmat ca nu vor pleca decat atunci cand vor afla care le este viitorul.

Tot a doua zi, liderul principalului partid de opozitie (Fratia Musulmana) isi afirma telefonic supararea–la unul din posturile TV reputate - pentru faptul ca a fost lasata armata sa conduca destinele tarii pana la alegerile din toamna.

Inca nu exista politie, foarte putini politisti din divizia circulatie s-au intors pe strada sa dirijeze traficul. Mai exista inca voluntari care se ocupa de aceasta iar in zonele in care si voluntarii lipsesc se produc ambuteiaje mari.

Ieri Seful armatei a facut o declaratie oficiala prin care confirma mentinerea tuturor acordurilor si tratatelor internationale ale Egiptului, asigurand astfel Israelul de o stabilitate, cel putin pentru aceasta perioada de tranzitie.

In afara presedintelui Mubarak si a vicepresedintelui Omar-Soliman care nu mai sunt la conducerea statului, s-a mentinut noul guvern ales de Mubarak in timpul revolutiei cu Primul Ministru - Ahmed Shafik-fost ministru al aviatiei (despre care se afirma ca ar avea o reputatie buna). Acest guvern va functiona pana in momentul in care Armata va alcatui un altul.

Multi tineri voluntari impreuna cu armata au trecut la curatarea Pietei Tahrir. De altfel tineri voluntari am vazut cu proprii ochi ingrijindu-se de colectarea gunoaielor, in toata aceasta perioada, si sper ca intr-adevar Egiptul sa devina mai curat, de acum inainte.

In toata aceasta perioada in care prof Zahi Hawass (renumit egiptolog si sef suprem al Consiliului Antichitatilor, actual ministru al noului Minister al Antichitatilor) a asigurat intreaga opinie publica, nationala si internationala de faptul ca jaful de la Muzeu s-a soldat doar cu deteriorarea (reparabila) unor artefacte, si ca toate muzeele din toate locatiile sunt intacte, dezmintind informatii care circula in revistele de specialitate din occident (inclusiv National Geographic), ieri tot Dl Hawass avea sa afirme ca au disparut cateva statuete aurite si vase.

Aseara a avut loc o conferinta de presa cu Primul Ministru care facea apel la parasirea Pietei afirmand ca cei care inca demonstreaza in Tahrir sunt persoane necalificate fara un loc de munca. De asemenea, Primul Ministru facea apel la calm in solutionarea tuturor cererilor si apel la Munca, aratand ca fabricile cu capital de stat nu pot creste salariile peste noapte (asa cum cer acum angajatii, care au inceput grevele) in conditiile in care nu au functionat atatea zile si in conditiile in care Egiptul a pierdut si inca pierde miliarde $/zi. 
Cateva sute de mii de egipteni care lucrau in sectorul privat si-au pierdut deja locurile de munca, datorita caderii turismului care a afectat mai multe ramuri ale economiei iar cei care inca mai au un loc de munca sunt trimisi in concedii ori primesc salarii micsorate si fara bonusurile anuale aferente. In aceste conditii masa muncitoreasca, persoanele fara pregatire, vor mariri de salarii crezand ca revolutia ii va face milionari peste noapte.

Primul ministru isi exprima supararea si dezamagirea vis a vis de comportamentul egiptenilor care au devastat magazine si a celor care au spart Muzeul de Egiptologie sustragand artefacte, explicand ca multe state din afara si-au anuntat sprijinul de protejare a acestor comori-lucru inacceptabil pentru mandria egipteana.