Despre Ron Wyatt am aflat cu ceva timp in urma de la un prieten vechi cu care am avut placerea sa urc Muntele lui Moise din Sinai. Sursa noastra inepuizabila de informatie, internetul, nu a facut decat sa completeze tabloul cu informatii mai mult sau mai putin obiective. Ron (1933-1999) de profesie anestezist, a facut o pasiune pentru arheologie, dar nu orice fel de arheologie..ci arheologie biblica. Pentru ca subiectul este unul foarte controversat, era de asteptat ca munca lui sa fie intampinata de foarte  multe critici unele destul de extreme mai ales dupa episodul in care va aduce la cunostinta publicului ca a gasit locul unde se afla ascuns Chivotul Legilor.

Multe critici se refera la faptul ca Ron nu are studii aprofundate in domeniul arheologiei dar sa nu uitam ca cele mai mari descoperiri arheologice au fost facute de oameni curajosi cu foarte multa intuitie si nu neaparat de catre asa numitii "soareci de biblioteca". Realitatea pare sa confirme faptul ca arheologii actuali, formati intr-o anumita scoala vor face descoperiri mai putin indraznete care se inscriu tocmai pe linia trasata de scoala respectiva. (Pentru mine cel mai interesant si concludent exemplu este cel al Prof Hawass care refuzand atatia ani efectuarea testelor ADN pe mumii a respins multe ipoteze si a amanat descoperirea unor secrete importante legate de familia lui Tuthankamon si de moartea acestuia).

Ca un bun crestin, Ron a stiut sa treaca peste toate aceste obiectii cu eleganta si seninatatea celui care si-a incredintat viata unui singur scop, acela de a-l sluji pe Dumnezeu. 

Am citit multe prezentari si critici aduse lui Wyatt, multe comentarii tendentioase si m-au surprins atacurile virulente ale unor publicatii online cu pretentie de enciclopedii (care ce-i drept nu au dat intotdeauna dovada de obiectivitate -a se vedea Wikipedia despre Egipt). Surprinzatoare sunt catalogarile extreme de genul: impostor, sarlatan, etc..nu-mi amintesc nici un moment in care vreun alt arheolog, egiptolog sau pretins egiptolog sa fie numit in acest fel, pentru o teorie falsa, nonconformista, infirmata/neconfirmata sau neverificata suficient. Citind apoi de pe website-ul muzeului Wyatt din USA despre istoria descoperirilor sale, lucrurile au inceput sa prinda contur. Descoperirea initiala a lui Wyatt a fost Arca lui Noe. Dupa confirmari realizate de arheologii turci si datarile cu carbon, zona a fost declarata Parc National. Intre timp Wyatt declara descoperirea Sodomei si Gomorei, si a adevaratului munte al lui Moise. Probabil cel mai controversat anunt a fost acela legat de Chivotul Legilor si analiza sangelui lui Hristos, gasit intr-o pestera in afara Ierusalimului. In acel moment guvernul israelian „s-a inflamat”, ministrul culturii din Israel a facut declaratii cel putin bizare (ca nu-l cunoaste pe Wyatt si ca acesta nu a facut niciodata sapaturi in Ierusalim sau daca a facut, le-ar fi efectuat fara aprobare). Imediat toti expertii arheologi care-i acordasera credit lui Ron si-au retras declaratiile, Arca lui Noe a devenit o „simpla formatiune geologica” etc.

Ron a organizat cateva conferinte de presa in care a adus numeroase dovezi in sprijinul sau fotografii cu ministrii si secretarii de stat cu care s-a aflat in relatii mai mult decat cordiale (vorbim despre anii 80 cand nu exista Photoshop), si desigur filme, artefacte de la sit-urile arheologice. In ciuda formularilor tendentioase ale massmedia care vorbeste de „pretinsele descoperiri ale lui Wyatt” urmasii si colaboratorii lui Ron ii continua astazi munca. Deocamdata sapaturile continua in Ierusalim de aceasta data sprijinite, cel putin, oficial de israelieni. Pe de alta parte prof.dr Lennart Moller  la Universitatile din Stockholm si Uppsala si cercetator in domeniul antropologiei si ADN-ului (Universitatea din Stokholm fiind posesoarea unui os antic ridicat de Ron din Marea Rosie) porneste pe urmele Exodului asa cum il vede Wyatt si va scrie si el o carte „The Exodus Case” care completeaza povestea deja spusa de Ron despre singura plaja menita a gazdui 2-3 milioane de evrei(plaja Nuweiba), despre ciudatul pod subacvatic dintre Sinai si Pen Arabiei, despre altarul Viteilor de Aur din partea saudita s.a.m.d

Nu ma mira absolut deloc secretismul egiptean privind artefactele de pe fundul Marii Rosii gasite in zona Nuweiba nemaivorbind despre ce spun/nu spun autoritatile saudite. Numai cei care nu traiesc in aceasta parte a lumii (Orientul apropiat) nu pot intelege de ce nu vor avea atat de curand confirmari oficiale ale unor descoperiri facute in urma cu 20 ani.  Pur si simplu strategia si optica orientala este complet diferita. In primul rand este vorba despre traditionalism, despre o religiozitate si un dogmatism strict, bazat mai mult pe forta silogismului decat pe repere arheologice reale, este vorba (cel putin in ce-i priveste pe egipteni) de mandrie nationala si comoditatea de a pastra status-quo referitor la ce se stie despre istoria unor popoare. Este pe undeva un fenomen normal, intalnit peste tot in lume (a se vedea istoria noastra-vezi articolul „Noi nu suntem urmasii Romei”) . Suntem ancorati in lucrari pe care noi le consideram de referinta (e.g Herodot- catalogat de multi arheologi drept „mincinosul istoriei”) doar pentru ca au fost unanim acceptate la un anumit moment in istorie, si probabil avem nevoie de mai mult timp pt a digera noile informatii.

Wyatt povestea adesea cum inainte de fiecare descoperire cauta- prin rugaciune- iluminare, sprijin si indicatii de la Cel de Sus. Personal, consider ca Dumnezeu ne trimite mereu raspunsuri  si semne, depinde numai de modul in care le percepem si atentia pe care le-o acordam. In lumina celor citite, il consider pe Wyatt un om religios cu o intuitie uimitoare si indiferent de modul in care descoperirile sale vor fi/nu recunoscute oficial, teoriile prezentate coroborate cu ceea ce a gasit la fata locului se leaga si au mult prea mult sens pentru a fi doar simple coincidente. Faptul ca post-mortem este in continuare atacat de diversi reprezentanti media imi intareste convingerea ca Ron a descoperit mult prea multe lucruri care nu se doresc a fi stiute.  

Pentru ca asa cum spunea Tagore: „ apa din vaza straluceste dar apa din ocean e intunecata. Micile adevaruri se exprima prin cuvinte clare, marile adevaruri printr-o tacere adanca”...

 

(va urma – Exodul si adevaratul munte al lui Moise)