Cresterea in popularitate a narghilelei are loc o data cu aparitia cafenelelor ca locuri de intalnire in Imperiul Otoman, acum cateva sute de ani. Umezirea si impachetarea tutunului au fost ridicate la rang de mare arta. Atingerea carbunilor de catre neinitiati era considerata o impolitete. De aici, narghileaua s-a răspândit in lumea araba, fiind foarte folosita si apreciata în state ca Egipt, Maroc, Liban, Siria, Arabia Saudita, Kuwait, Emiratele Arabe Unite. Majoritatea cafenelelor din Orient ofera Shisha. Aceste localuri sunt locuri de intalnire pentru toate categoriile sociale, unde se urmaresc meciuri de fotbal, se joaca table/sah se discută evenimente mondene si politica. In Egipt ele sunt frecventate in principal de barbati insa prezenta unei femei nu schimba cu nimic atmosfera locului. Fumatul narghilelei a capatat in Orient valente mult mai inalte decat simpla inhalare a fumului aromat, sheesa-ca mijloc de socializare- devenind parte din cultura si traditia locala. Desi in Egipt cel mai cunoscut si folosit tip de narghilea este cel cu furtun simplu sau dublu, in alte tari din Orient shisha se fumeaza impreuna cu prietenii prin mai multe tuburi atasate aceluiasi vas.
Din motive de igiena narghileaua egipteana este prevazuta cu un capat scurt de plastic de unica folosinta, sau pentru cei foarte precauti, se foloseste furtun de unica folosinta confectionat dintr-un plastic transparent. Datorita riscului de raspandire a infectiilor de tract respirator (in special gripa aviara sau gripa porcina), folosirea acestui tip de furtun a fost impusa mai ales in cafenelele cu standarde ridicate.


Elementele principale ale unei narghilele
Vasul
- un mic recipient din ceramica sau marmura care se umple cu tabac si deasupra caruia se aseaza carbunele aprins pe o sita din metal ori folie de aluminiu gaurita. Carbunele va incinge tabacul la temperatura potrivita iar folia/sita va proteja tutunul de ardere directa. Uneori in locul vasului se foloseste un fruct(de ex pepene) sculptat in forma vasului si perforat apoi se umple cu tutun si se foloseste precum un bol.
Aparatoare pentru vant: menita a mentine rata arderii si o temperatura constanta pt carbunii incinsi ; aparatoarea previne imprastierea cenusii in jur si ofera protectie pentru foc in situatia in care carbunii ar cadea pe jos.
Furtun-desi istoric narghileaua nu avea furtun ci o teava, astazi ea prezinta un tub flexibil permitand fumatul de la o distanta mai mare si astfel realizand o racire mai buna a fumului inaintea inhalarii. Capatul furtunului prezinta un maner bogat ornamentat in diverse stiluri iar varful care se introduce in gura este acoperit cu un capacel-mustiuc de unica folosinta.
Valva de evacuare- folosita pentru evacuarea fumului neinhalat si ramas nefolosit in vasul cu apa. De obicei aceasta valva avea forma unei bile asezata peste o deschidere, care functiona in sens unic, ridicandu-se in momentul suflarii prin tub. In narghilelele cu mai multe furtune, valva nu functioneaza decat daca toate acestea sunt atasate de vas.
Vasul cu apa: in Damascul sec 19 acesta era confectionat din lemn. Corpul narghilelei se sprijina pe acest vas cu apa in care este introdus tubul ce strabate corpul narghilelei. Apa din vas trebuie sa aiba un anumit nivel, un nivel ridicat impunand un efort de inhalare suplimentar pentru fumator. Fumul trece prin tubul de inox ce formeaza corpul narghilelei si creeaza bule in apa, racindu-l si umezindu-l in acelasi timp. Uneori se adauga apei fructe sau suc de fructe, frunze de menta, cuburi de gheata ori gheata pisata.
Farfurioara: -fixata sub mini vasul cu tutun pentru a colecta cenusa care cade de pe carbuni.

Intregul dispozitiv este confectionat din diverse materiale: sticla, alama, aur, argint, lemn, etc si este bogat ornamentat, motiv pentru care narghilelele au adesea un rol pur estetic, in decorurile orientale.

Cum functioneaza:
Vasul de sticla se umple cu apa pana la un anumit nivel astfel incat corpul sa fie scufundat in ea cativa centimetri. Tutunul se aseaza in vasul de ceramica in partea superioara a narghilelei iar deasupra pe sita se aseaza carbunii incinsi. Tutunul folosit nu trebuie sa fie complet uscat si nici pur ci mixat cu alte substante. Combinatia clasica (fara arome) este tobamel sau maassel un amestec 1:2 de tabac si miere / melasa / fructe semiuscate.
Cand se incepe inhalarea prin furtun aerul este tras prin carbuni in vasul cu tutun, producand un fum. Practic tutunul nu este ars ci doar pulverizat. Fumul este apoi captat de tubul din corpul narghilelei, al carui capat se afla in apa. Fumul face bule in apa pierzand din caldura si apoi se ridica in partea superioara a vasului de unde este tras de furtun. Cand fumatorul inhaleaza fumul prin furtun, acesta ii patrunde in plamani iar schimbul de presiune din vasul cu apa trage din nou aerul prin carbuni, repetand procesul. Se sugereaza ca aceasta metoda de filtrare a tutunului l-ar curata partial de nicotina. In toate cazurile, numeroase brand-uri de shisha afiseaza un continut foarte mic de nicotina (gen 0.5 %).

Efecte asupra sanatatii

Desi folosirea narghilelei  este considerata mai nociva decat fumatul normal, testele efectuate raman in continuare neconcludente. Unele studii indica faptul ca Shisha e mai putin nociva decat tigarile, altele infirma acest lucru.
Fiecare sedinta de hookah dureaza mai mult de 40 min timp in care au loc intre 50 si 200 inhalari a 0.15- 0.50 l de fum.  Intr-o ora de shisha utilizatorii vor inhala de 100-200 ori fumul unei simple tigari si o sedinta de 45 min de shisha ar insemna inhalarea a 1.7 ori nicotina dintr-o tigara (pentru ca apa folosita in filtrare nu reuseste sa inlature toata toxicitatea tutunului). Un studiu privind narghileuaua si cancerul, a fost efectuat in Pakistan in 2008. Obiectivul sau era acela de a gasi nivelul CEA -Carcinoembryonic antigen (un marker folosit in depistarea a numeroase forme de cancer) la fumatorii exclusivi de shisha. Pe un esantion de persoane care fumau exclusiv shisha pana la de 4 ori/zi o cantitate de maxim 120g de amestec tabac-melasa/sedinta (vasul de tutun are o capacitate de 30 g ) - adica echivalentul a 60 tigari - s-a descoperit un nivel al CEA mai redus decat la fumatorii de tigari, desi diferenta intre un fumator exclusiv de narghilea si un fumator exclusiv de tigari nu este substantiala. Studiul a concluzionat ca fumatorii inraiti de narghilea (2-4 portii, 3-8 sedinte/zi , 2-6 ore/zi)  au un nivel al CEA substantial mai ridicat.
In opinia mea, ar fi interesant un studiu care sa identifice impactul fumului de Shisha asupra nefumatorilor, si daca putem vorbi in acest caz de fumat pasiv. In toate cazurile, ca nefumator si „spectator” narghileaua mi se pare o metoda mai putin  iritanta si mult mai usor de tolerat.

Cum se instaleaza o narghilea?
Se umple baza de sticla cu apa pana la un nivel rezonabil astfel incat fixand corpul narghilelei (partea superioara) aprox 3cm fie scufundat in apa. Se fixeaza corpul pana e inchis ermetic. Se ataseaza furtunul etans. Se verifica etansarea plasand mana in partea superioara a narghilelei si tragand din furtun. Daca asamblarea s-a facut corect veti simti o vacuumare a palmei iar apa din vas va face bule. Daca nu se intampla acest lucru, trebuie sa verificati inca o data etansarea pentru a depista unde sunt scapari de aer.  In momentul in care narghileaua este asamblata etans se aseaza tabacul (tutun special pt narghilea) in partea superioara, in vasul ceramic, se pune filtrul (daca narghileaua nu e prevazuta cu filtru, se foloseste o folie de aluminiu in care s-au facut gaurele). Se aprind carbunii (preferabil carbuni speciali pt narghilea) si se pun deasupra filtrului cu ajutorul unor clesti. Presati usor carbunele in interior si trageti din furtun. Veti observa cum se formeaza fumul in interior si dupa 3-4 puff-uri se simte deja aroma tutunului.

Reguli privind fumatul din narghilea

Nu se aprind tigarile de la carbunele incins aflat deasupra;
Narghileaua nu se aseaza niciodata mai sus de nivelul scaunului pe care stati;
Nu pasati narghileaua direct altei persoane, o puneti jos si lasati urmatorul fumator sa o ridice. Din motive de igiena este recomandabil sa folositi narghilele cu un singur furtun eventual de unica folosinta (mai ales in spatiile publice).
Din motive de siguranta localurile egiptene ofera narghilea in locuri special amenajate in aer liber, astfel incat pericolul declansarii unor incendii sa fie minim. Daca folositi narghilea la Dvs acasa este recomandabil sa va amenajati un colt oriental cat mai departe de materiale sensibile (lemn, hartie, material textil care se aprinde usor etc). Cele mai inspirate alegeri sunt terasele, balcoanele ori colturi de gradina, cu mobilier ignifug ori mobilier din fier forjat/ceramica/beton/rigips, etc

(Surse: wikipedia, www.hooka-hookah.com)