Desi nu aveam intentia de a dezvolta acest subiect, incep sa cred ca e foarte important pentru cei care calatoresc in strainatate. Intrucat am avut ocazia sa manageriez cateva afaceri in domeniul turismului, cred ca explicatiile si recomandarile mele sunt bine-venite.
Turismul este un domeniu frumos insa foarte stresant, mai ales in Romania unde nimic nu merge asa cum ar trebui. Turismul suna interesant ca afacere, marea majoritate a celor care calatoresc si platesc sume consistente pe o vacanta cred ca agentia de turism „face bani” multi. Putini stiu ca de fapt agentia este doar o veriga in lantul serviciilor care fac posibila o vacanta si ca acel comision al tour operatorului (cel care  „isi ia pe cap” intreaga organizare: hotel + transport + transferuri+ ghizi, etc) este adesea mult prea mic fata de riscurile si raspunderea pe care si le asuma. Tour-operatorul lucreaza majoritar prin revanzatori (agentia de turism ce vinde pachetele tour operatorului in baza unui comision cedat de acesta). Revanzatorul este de fapt agentia de la care Dvs cumparati vacanta (atunci cand nu decideti sa vizitati biroul Tour Operatorului ). E bine de stiut ca potrivit Licentei de functionare multe agentii de turism se numesc tur-operatoare (doar pt ca indeplinesc anumite formalitati) dar practic, aceasta nu inseamna ca organizeaza vacante ...marea majoritate doar revand pachetele celor care au forta/interesul sa o faca ( este mai simplu sa primesti un comision mare si sigur de la turoperator  fara prea mult efort). Atunci cand grupurile nu sunt suficient de mari ori in situatia in care tur-operatorul nu reuseste sa stranga suficienti turisti pentru a-si acoperi costurile operarii lanseaza ofertele speciale. Ce sunt ofertele speciale? Sunt pachete de vacanta la preturi mici, adesea oferite pentru hoteluri unde tour operatorul a reusit sa obtina un discount consistent. Hotelurile cu standarde ridicate nu ofera discount-uri la nivelul la care sa permita oferte speciale gen 199-299-399-499 EUR/sejur de 7 zile + avion pentru ca ceea ce este bun calitativ se vinde singur. Exista si exceptii (rare) de oferte speciale pt hoteluri bune unde pachetul turistic devine foarte atractiv dar acolo se „lucreaza” la pretul transportului ori la tipul de contract pe care tour-operatorul il are cu un anumit hotel.
In turism NU EXISTA MIRACOLE ci primesti cat platesti.
Daca vrei un sejur fara probleme iata cateva sfaturi:
-cere detalii multe agentului de turism. Tour-operatorii organizeaza in fiecare sezon INFO-trip –uri (circuite de informare) ale destinatiei unde sunt invitati agentii de turism pentru a vedea cu proprii lor ochi hotelurile. Desigur, este o chestiune de gusturi, insa poti afla mai multe de la cel care a vizitat efectiv hotelul si a inspectat cateva camere. In info-trip-uri se viziteaza zeci/sute de hoteluri ale destinatiei astfel incat agentul isi poate face o idee asupra standardelor generale si poate compara.
-Nu porni de la premiza ca agentul iti recomanda un hotel mai scump doar pentru a-ti lua mai multi bani. Agentul isi doreste sa devii clientul lui fidel si nu sa fie deranjat cu reclamatii sau telefoane in miez de noapte odata ce ai ajuns la destinatie, de aceea iti recomanda un hotel unde stie ca nu au fost probleme.
-Solicita website-ul hotelului, descrierea lui, fotografii clare(din care iti poti face o idee de standarde). Odata ajuns acasa, poti incerca sa verifici impresiile celor care au stat in hotelul respectiv. Una din cele mai bune surse este www.tripadvisor.com -o comunitate virtuala britanica ce aduna impresiile si fotografiile turistilor  pe destinatii si hoteluri din intreaga lume.
-Explica-i agentului exact ce asteptari ai de la vacanta respectiva si de la cazarea respectiva, ceea ce iti place si ceea ce nu iti place (ex hotel pe plaja sau nu, camere mari sau normale, mesele in hotel sau iti place sa explorezi, te intereseaza sa vizitezi obiective sau sa stai preponderent in complexul hotelier si sa te relaxezi, etc).
-Este bine sa stii ca fiecare tara are propriile standarde de clasificare. Se incearca armonizarea acestora insa diferentele intre destinatii raman mari. Astfel, un hotel de 3* intr-o tara scandinava, in UK/Germania poate fi net superior unuia de 3* din Grecia/Turcia/Egipt. Stelele se acorda in functie de facilitati (marime camera, cada/dus, uscator de par, satelit, internet, etc) si nu neaparat dupa cum este intretinuta unitatea de cazare. In plus, hotelurile sufera un proces de uzura mare motiv pentru care acelasi hotel, in timp poate fi declasificat ori abia „isi tine stelele”. Pentru a compensa acest lucru multe dintre hotelurile cu dezavantaje ofera sejururi All Inclusive.Serviciile AI difera si ele de la o destinatie la alta dpdv al consistentei, calitatii si varietatii meniului.
-In Egipt si alte tari arabe exista adesea diferente mari intre clasificarea oficiala si asteptarile turistului, 1-2 stele, in functie de hotel si de statiune (standardele in Sharm el Sheikh sunt mai ridicate decat in Hurgada iar preturile pe masura) de aceea este bine sa alegi un hotel cu 1 stea peste nivelul/standardele cu care esti obisnuit. Nici navele de croaziera nu sunt excluse de la aceste reguli (din cauza conditiilor de igiena) motiv pentru care se recomanda ca ele sa aiba 5*.
-inainte de a plati vacanta, CITESTE SI SEMNEAZA contractul de prestari servicii cu turistul. Orice agentie care comercializeaza pachete turistice trebuie  sa incheie cu turistul UN CONTRACT  in care sunt descrise foarte clar drepturile si obligatiile partilor. Contractele sunt standard ( text stabilit de Min Turismului din Romania) cu unele mici exceptii, si desigur sunt opozabile in cazul unui litigiu.
-Agentiile tour-operatoare din Romania lucreaza in mare parte prin parteneri externi, care le sustin la destinatie. Partenerii externi sunt firme de turism specializate pe incoming (adica turism intern oferit strainilor) care au contacte foarte bune in teritoriu cu majoritatea hotelurilor si firmelor de transport/companiilor aeriene. Adesea veti observa  numele altei companii pe autocare, mape de prezentare, programe, etc  -acesta este partenerul tur operatorului roman. Pentru greselile si omisiunile partenerului extern, raspunde tot tour operatorul roman. Astfel, seriozitatea partenerului roman este data de seriozitatea si soliditatea partenerului extern si a relatiilor financiare dintre ei. Aceasta explicatie are in vedere fraza pe care am auzit-o adesea „tour-operatorul X este neserios pt ca la destinatie mi s-a intamplat cutare lucru” putem spune asta daca semnaland Tour operatorului roman acesta nu ia nici o masura.
-Odata ajuns la destinatie, in situatia in care intampini dificultati, nu uita ca partenerul agentiei organizatoare ori reprezentantul ei sunt acolo pentru a-ti solutiona problema! Obligatia ta contractuala este sa semnalezi problema acolo, reprezentantilor tur-operatorului roman (un tour leader ori partenerului egiptean) ori chiar Tour Operatorului din Romania . Este pacat sa iti ruinezi intregul sejur pentru ceva ce poate fi rezolvat pe loc. Adesea turistii recunosc ca nu le place hotelul pe care l-au ales. Daca exista posibilitatea si sunt dispusi sa plateasca diferentele (daca exista) este bine sa o faca atunci pentru ca reclamatiile post-sejur nu isi mai au rostul si adesea sunt solutionate in favoarea agentiei de turism.
-Inainte de a veni in Egipt pregateste-te sa accepti o alta lume, cu mentalitatile si stilul de viata specifice. Localnicii sunt oameni primitori care au realizat ce mina de aur reprezinta turismul. Daca esti pregatit pentru „altceva” si vrei sa simti parfumul oriental, faraonic, nu te lasa coplesit de dezordinea de pe strazi, de prezenta gunoaielor (mai ales in orase) si lipsa igienei din curtile localnicilor altfel vei sfarsi prin a pierde esentialul. In fond esti aici sa vezi doar partea frumoasa si sa treci peste fleacuri, asta este si motivul pentru care turistilor li se pun la dispozitie hoteluri si nave de croaziera la standarde internationale. Din pacate, multi turisti romani au uitat sa se relaxeze, aducand cu ei in vacanta nervii adunati de la locul de munca/din familie, si adesea sunt „ca o oala sub presiune” inca din momentul imbarcarii la Otopeni. Nu e de mirare ca vor bombani tot drumul iar la destinatie vor fi „pachet de nervi”.  
Deci sfatul NR 1: RELAXEAZA-TE incuie imaginar toate nemultumirile, frustrarile intr-o cutie si las-o in Romania sau arunc-o din avion. Odata sosit in Egipt incearca sa inveti de la localnici ritmul relaxarii.

Mai multe sfaturi utile despre vacanta ta in Egipt gasesti in pagina Turism a website-ului "Egiptul prin ochii nostri".
Cateva sfaturi suplimentare, de bun simt,  neincluse pe website:
1. Fotografierea unitatilor militare si a altor obiective de interes strategic este interzisa. Fotografierea localnicilor este permisa doar cu acordul acestora (in special in cazul femeilor).
2. Desi nu exista restrictii vestimentare in statiuni, o imbracaminte provocatoare/sexy (decolteu foarte adanc, fuste mini mult prea scurte or sorturi  care abia acopera partea dorsala) va transmite semnale gresite tinerilor localnici care vor incerca o abordare. Este un fapt de inteles avand in vedere ca in Egipt tinerii nu au voie sa aiba relatii fizice cu femei, inainte de casatorie(cel putin teoretic). Pastrati o imbracaminte de vara normala, moderna fara a recurge la extreme ale modei strazii din Romania.
3. Comportamentul trebuie sa fie si el unul decent:
-sarutul frantuzesc si alte gesturi de budoar  nu isi au locul in public. Oricat de moderne ar parea, asemenea gesturi  nu sunt apanajul oamenilor bine educati, ci mai curand un „produs” de masa hollywoodian care nu este tolerat in Orient
-dansul lasciv este bine primit doar in discoteci si alte locuri special amenajate in  acest sens nu insa in shop-uri, pe strada, in mall-uri (indiferent de fondul sonor);
-starea de ebrietate nu este tolerata;
-pentru egipteni sexul nu este permis in afara casatoriei motiv  pt care un cuplu necasatorit (in care unul din parteneri are cetatenie egipteana) nu poate inchiria o camera impreuna nici in hotel nici in alte spatii de cazare.
Daca pentru asemenea comportamente un turist ajuns in Dubai plateste cu amenda si  inchisoare, in Egipt autoritatile nu sunt la fel de stricte, de dragul industriei turistice, totusi este intelept sa evitati problemele.