M-am intrebat adesea de ce agentiile de turism nu recomanda turistilor vacanta in tarile musulmane in perioada Ramadan-ului. Locuind in Egipt si traind in fiecare an aceasta perioada alaturi de musulmani si ne-musulmani am avut aceeasi nedumerire realizand ca imaginea Ramadan-ului in Egipt asa cum o creionau  „expertii” de acasa, era oarecum exagerata.   

Este adevarat ca viata in Egipt in aceasta perioada se schimba mult, motiv pentru care nu toti vizitatorii ar putea fi placut surprinsi, insa- asa cum foarte bine sublinia un strain pe blogul propriu- Egiptul nu inseamna doar faraoni, temple, morminte si n-mumii. Egiptul inseamna in primul rand cultura si oameni. E drept, este vorba despre o lume diferita cu traditii si obiceiuri proprii, pe care turistul trebuie sa fie dispus a le respecta. Ramadanul este o luna plina de farmec, sunt lucruri minunate care au loc numai in acest moment din An. Eu asociez intotdeauna Ramadan-ul, cand Egiptul se imbraca in straie de sarbatoare, cu perioada Sarbatorilor de Iarna din Romania.
Cu toate acestea daca ar fi sa recomand Ramadanul vizitatorilor straini, ar trebui sa fiu selectiva pentru ca o excursie in aceasta perioada se adreseaza unui anumit gen de turist: cel care vrea sa descopere, cel caruia nu ii este teama de nou, de diferit, celui care accepta diversitatea culturala, etc. Cu siguranta nu as putea recomanda o vacanta in Egipt in aceasta luna, celor care isi doresc un sejur fara cusur, cu maximul de facilitati si fara nici un fel de restrictii.

Una din principalele obiectii vis a vis de calatoria de Ramadan intr-o tara musulmana este acea potentiala „stare de iritare” a localnicilor pe fondul privarii de hrana si bautura, pe parcursul zilei. Cuvantul „post”(sawm) presupune abtinere nu doar de la mancare si bautura ci de la orice fel de ganduri, vorbe si gesturi negative motiv pentru asemenea comportamente (semnalate uneori de turisti) nu trebuie intelese ca fiind un obicei impamantenit (chiar daca fiziologic, privarea de hrana dar mai ales de apa ar putea usor conduce la irascibilitate) ci o pura exceptie si o incalcare a indatoririlor unui bun musulman.

Data Ramadan-ului se schimba in fiecare an conform calendarului Islamic (bazat pe ciclurile lunare). In acest an Ramadan-ul a inceput pe 11 August si se va incheia in jurul datei de 10 Septembrie.In 2009 Ramadan-ul a fost in perioada 22 august-20 septembrie. In 2011 Ramadan-ul va fi in perioada 11-30 august  iar in 2012 in 20 iulie-19 august

Efectele Ramadan-ului asupra turismului:

•    Desi musulmanii tin post fara apa si mancare, fara tigari (pt fumatori) pana la apusul soarelui, nemusulmanii nu sunt obligati sa il tina. Faptul ca 20% din egipteni sunt crestini isi pune amprenta asupra tolerantei egiptenilor musulmani in ce priveste consumul bauturilor si alimentelor de catre nemusulmani. Multi musulmani sunt foarte mandri ca pot tine acest post in preajma cuiva care mananca si bea ori fumeaza. Cu toate acestea se recomanda sa reduceti consumul alimentelor in public, in special in zonele mai populare (cu standarde reduse) unde mentalitatile sunt in continuare traditionale.
•    In zonele neturistice magazinele care prepara alimente sunt inchise astfel incat daca planuiti un periplu prin aceste locuri este mai bine sa va luati cu Dvs apa si un snack.
•    Apa si alte mici produse alimentare se gasesc in continuare in mini-market-uri, super-market-uri si micile bacanii de la coltul strazii. Ele, alaturi de piete, vor fi deschise pana in jurul orelor 16.30-17.00 cand vor inchide pentru Iftar urmand a fi redeschise mai tarziu.
•    In zonele turistice multe restaurante si cafenele sunt deschise si in timpul zilei, ceea ce difera este totusi programul de lucru  iar consumul de alimente fiind foarte redus, meniul ar putea fi mai sarac. In jurul Iftar-ului nu se mai fac home delivery pentru ca toate restaurantele pregatesc mesele de Iftar-multe din acestea fiind mese festive). Dupa servirea Iftar-ului, restaurantele raman deschise pana dimineata, unele pregatind si masa de Suhur.
•    Nu exista restrictii in hotel, mai ales ca multi angajati crestini lucreaza ziua in aceasta perioada, musulmanii preluand schimbul de noapte.
•    Imbracamintea trebuie sa fie si ea mai conservatoare, in timpul Ramadan-ului
•    Muzeele, bancile, institutiile guvernamentale inchid mai devreme pentru a da timp angajatilor sa ajunga acasa si sa serveasca masa. Verificati programul de functionare daca planificati o vizita dupa pranz ori planificati-va deplasarile acolo in cursul diminetii!
•    Mijloacele de transport: autobuze, trenuri, avioane, circula conform programului normal. Cu toate acestea pe tren nu exista mancare ori bauturi disponibile.
•    Magazinele si bazarurile se vor inchide in jurul orelor 17.00 pentru Iftar dar se vor redeschide seara cu un program prelungit pana tarziu (01-02.00 a.m ). Trebuie sa aveti in vedere ca la sfarsitul Ramadanului ele vor fi aglomerate datorita faptului ca Eid al Fitr este un fel de Craciun , o sarbatoare in care egiptenii fac schimb de cadouri si intreaga familie isi reinnoieste garderoba.
•    Magazinele care vand bauturi alcoolice, desi manageriate de crestini, sunt inchise pe toata perioada Ramadan-ului. Hotelurile de categorie superioara vor servi in continuare bauturi alcoolice la barurile proprii. In situatia in care doriti sa consumati alcool pe parcursul vacantei, trebuie sa va procurati bauturile sin Duty Free la sosire si sa le consumati numai in privat.
•    Sfarsitul Ramadan-ului implica o sarbatoare de 3 zile (Eid al Fitr) perioada in care toate institutiile publice sunt inchise. In situatia in care calatoriti in aceasta perioada rezervati-va biletele din timp datorita cererii foarte mari (turistii autohtoni vor celebra sarbatoarea printr-o mini-vacanta).


Merita observat si experimentat
  • mesele de Iftar oferite sarmanilor in corturile special amenajate pe strazile oraselor. Daca sunteti invitati serviti cateva curmale.
  • mesele in familie, in situatia in care sunteti invitat, nu trebuie ratate pentru ca gospodinele pregatesc adevarate festinuri.
  • Aglomeratia de pe strazi in jurul orelor 17.00-18.00 dinaintea Iftarului si linistea de mormant din timpul mesei, cand singurele sunete sunt cele ale lingurilor...
  • Daca in timpul zilei turistul e privat de observarea localnicilor luandu-si ceaiul si fumand narghileaua in cafenelele de cartier, repopularea acestora si zumzaiala din timpul noptii, va recompensa inzecit aceasta absenta. Viata de noapte si aglomeratia din cafenele dupa ora Iftaru-lui este un aspect imposibil de ratat;
  • Decorurile, luminitele colorate, moscheele din hartie colorata si felinarele care cu care copiii isi impodobesc casele si strazile;
  • Atmosfera de sarbatoare, modul in care populatia se felicita si se sustine reciproc.

Alte sfaturi utile privind calatoria in Egipt in timpul Ramadan-ului, aici