Intreaga mea copilarie a fost marcata de trei evenimente majore in perioada Sarbatorilor de Iarna : colindatorii si Craciunul, uratorii si Revelionul si concertul de pe 1 ianuarie de la Viena transmis in fiecare an de TVR.  Daca primele doua erau optionale, al treilea devenise obligatoriu pentru noi copiii. Astfel incat, voiam nu voiam trebuia sa urmarim intregul spectacol. Astazi mi-as dori sa fiu acolo, in sala!

Concertul de Anul Nou al Orchestrei filarmonice din Viena ( Wiener Philharmoniker) are loc in fiecare an la Viena in dimineata de 1 ianuarie si este transmis in jurul lumii unei audiente estimate la 50 milioane telespectatori, din 72 de tari.

Concertul cuprinde interpretari ale celor mai renumite piese compuse de familia Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss si Eduard Strauss) ocazional adaugandu-li-se alte alte opere ale compositorilor austrieci precum Joseph Hellmesberger, Josef Lanner, Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Otto Nicolai, Emil von Rezniček, Franz Schubert, Franz von Suppé, and Karl Michael Ziehrer. În 2006,  a fost interpretată o partitură de Mozart: uvertura "Nuntii lui Figaro" iar in 2009 a fost adus un omagiu compozitorului Josef Haydn (la a 200-a aniversare a mortii sale) fiind interpretata o partitura a simfoniei „Adio”.
Concertul, incluzand valsuri, polci, mazurci si marsuri, este organizat in doua parti cu o pauza mai lunga iar durata intregului eveniment (pauze incluse) este de 2 ore si jumatate. Evenimentul are loc in fiecare an in Sala Mare a Wiener Musikverein.
Incepand cu 1980 somptuasele aranjamente florale care decoreaza sala sunt oferite in dar, in fiecare an, de orasul San Remo (Italia).
Orchestrei i se alatura perechi de balerini ai Operei de Stat din Viena. In transmisiunile televizate ei danseaza in locatiile renumite ale Austriei: Palatul Schönbrunn, Castelul Esterházy, Opera de Stat din Viena si chiar Wiener Musikverein (proaspat renovat).
Concertul se incheie intotdeauna cu trei bis-uri după programul principal. Primul bis este o polka rapida. Al doilea bis este „Dunarea Albastra” a carei introducere e intrerupta de aplauze de recunoastere din partea publicului iar muzicienii ureaza audientei An Nou Fericit. Marşul lui Radetzky este clasica incheiere in timpul careia audienţa aplaudă în ritmul melodiei sub bagheta dirijorului care reuseste intotdeauna sa armonizeze magistral sunetele instrumentelor cu aplauzele publicului.

Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) şi a fost dirijat de Clemens Krauss. Practica bis-urilor a aparut in 1945 si, surprinzator, celebrele piese „Dunarea albastra” si „Marsul lui Radetzky” au fost introduse ca bis-uri ocazionale abia in 1945 respectiv 1946 pentru ca din 1958 ele sa devina o traditie .
Incheierea concertului a fost rareori modificata: in 1967 cand Willi Boskovsky a inclus Dunarea Albastra in programul concertului si in 2005 cand dirijorul Lorin Maazel a exclus Marsul lui Radetzky, terminand doar cu Dunarea Albastra in semn de respect pentru victimele cutremurului din Oceanul Indian (2004).
Primul dirijor al orchestrei a fost Willi Boskovsky (1936-1979) care timp de 24 ani a dirijat Concertul de Anul Nou. In 1980 Lorin Maazel devine primul dirijor strain al concertului, pentru ca ulterior, in baza voturilor orchestrei sa se decida rotatia dirijorilor.
Concertul este popular in Europa si in lume iar cererea de bilete este atat de mare incat doritorii trebuie sa se inregistreze cu un an in avans pentru a putea participa la o extragere . Aceasta se datoreaza faptului ca multe locuri sunt rezervate de familiile austriece din generatie in generatie.
Concertul este difuzat in direct din 1959 de către ORF - televiziunea de stat austriaca si preluat de catre reteaua Eurovision. In Statele Unite concertul a fost difuzat cativa ani de către postul PBS, in Spania de catre TVE, in Norvegia NOS, in Serbia RTS, in Croatia HRT, in China CCTV, in Japonia NHK, in Australia SBS, etc. Din 2006 o serie de state africane (Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia, Zimbabwe) precum si din America Latina (Ecuador şi Bolivia) au inceput sa transmita spectacolul. In Egipt, programul poate fi urmarit pe ZDF (satelitul Hotbird).
De asemenea, inregistrarile acestor concerte sunt disponibile in format DVD pe site-ul www.wienerphilharmoniker.at