La sfarsitul Ramadanului musulmanii din intreaga lume sarbatoresc Eid Al Fitr (Festivalul Incheierii Postului) sau Micul Eid. Eid este cuvantul arabesc pentru „sarbatoare” in timp ce Fitr inseamna „a purifica” astfel incat intreaga denumire simbolizeaza purificarea de dupa incheierea postului. Sarbatoarea dureaza trei zile si cade in prima zi a lunii Shawwal, luna urmatoare Ramadanului in calendarul islamic. Este, din nou, un moment al caritatii si al bucuriei pentru incheierea lunii binecuvantate. Inaintea Eid-ului exista in Sunnah obligativitatea Sadaqah al-fitr („Pomana incetarii Postului” catre cei sarmani) din partea oricarui musulman adult apt de a face milostenii (Zakat). Astfel, in ultimele zile ale Ramadan-ului, fiecare familie musulmana va oferi celor saraci o suma de bani sau va dona  alimente, pentru a se asigura ca si cei vitregiti de soarta vor avea ce pune pe masa in zilele sarbatoririi Eid-ului.

Data exacta a Eid-ului nu este cunoscuta datorita faptului ca lunile in calendarul islamic depind de fazele lunare dar se estimeaza ca Eid-Al Fitr va incepe in jurul datei de 10 Septembrie. Ca si in cazul Ramadan-ului data exacta a Eid-ului e anuntata cu o seara inainte, dupa observarea lunii.

In prima zi de Eid, musulmanii se trezesc dimineata devreme, inainte de rasarit pentru a participa la rugaciunea Fajr, dupa care se imbraca in haine sarbatoresti si iau un mic dejun usor (ca semn al incheierii postului) inainte de a participa la Rugaciunea speciala de Eid. In drum spre slujba de Eid, ei vor murmura urmatorul Takbir: „Allahu Akbar, Allahu Akbar, La ilaha ilal lahu wal Allahu Akbar, Allahu Akbar wa lilla hil hamnd” (in trad aprox. „Dumnezeu e Mare, Dumnezeu e Mare, nu exista alt Zeu decat Dumnezeu „). O alta Sunnah  a profetului Mohamed recomanda folosirea a doua rute diferite: una catre si una dinspre locul de rugaciune. 

Rugaciunea de Eid are loc in zone deschise, pe terenuri virane, in piete sau la moschei si consta in doua „rakaʿāt” si 6 „Takbir”- aditionale. Urmeaza apoi khutbah (predica) incheiata de o alta rugaciune (dua) pentru iertare, mila si ajutor dumnezeiesc pentru toate fiintele pamantului. Predica instructeaza musulmanul asupra indatoririlor sale de Eid, in special Zakat (milostenia) iar ascultarea ei cu atentie este obligatorie. La sfarsit credinciosii se imbratiseaza si se felicita intre ei.

Dupa slujba de Eid, musulmanii se imprastie, isi viziteaza rudele si prietenii, dau cadouri copiilor si se delecteaza cu mancaruri  deosebite  si dulciuri special pregatite cu aceasta ocazie. Dulciurile traditionale, preparate numai in aceasta perioada poarta titlul generic de Kahk si constau in diverse sortimente de prajituri uscate/fursecuri, simple ori umplute cu fructe uscate (in special curmale) si rahat avand foarte mult unt/untura in compozitie si fiind imbracate intr-un strat alb si generos de zahar pudra.
Sarbatoarea micului Eid este echivalentul Craciunului. In aceasta perioada fiecare (in special copiii) primeste cadouri („Eidi”), bani si haine noi.

Toate aceste activitati continua timp de trei zile si in majoritatea tarilor musulmane cele trei zile reprezinta o mini-vacanta decretata sarbatoare oficiala.

Mesajele de felicitare cele mai folosite sunt „Eid mubārak ("Eid binecuvantat!") sau „Eid sa‘īd ("Eid Fericit").


Despre Ramadan
http://www.egiptul.com/index/ramadan-ul-semnificatii-religioase
http://www.egiptul.com/index/ramadanul-in-traditia-egipteana
http://www.egiptul.com/index/ramadan-ul-in-traditia-egipteana-ii-
http://www.egiptul.com/index/turist-in-ramadan
http://www.egiptul.com/index/atmosfera-ramadan-ului-video-