Desi cu intarziere, va urez tuturor Sarbatori Fericite!

Imi doream foarte mult sa impart cu voi emotiile Craciunului, inca din prima zi, dar cateva problemele tehnice mi-au blocat accesul la internet. Prin urmare, voi reda mai jos articolul  ce trebuia sa apara ieri.



Pregatirile Craciunului ne-au tinut pe multi departe de spatiul virtual. Alergatura dupa cadouri, prepararea bunatatilor si atmosfera acestor sarbatori ne acapareaza intr-atat incat nu reusim sa ne odihnim suficient si sa simtim aceasta sarbatoare decat poate incepand cu a doua zi. In aburii vinului fiert cu scortisoara, a cozonacilor inmiresmati si a veseliei din case, este destul de greu sa mai ai timp a medita la ceea ce se afla de fapt in spatele Craciunului. Sarbatoarea, desi marcata de obiceiul colindatului pastrat din mosi stramosi, s-a imbogatit cu o atmosfera de import irezistibil de stralucitoare. Cine mai are timp sa se gandeasca la simbolistica religioasa, la magii care urmeaza Steaua, la chinul Fecioarei Maria si umilinta de a nu gasi un acoperis deasupra capului, pentru a putea naste, si nu in ultimul rand la pruncul Isus cel prin a carui nastere am dobandit speranta ?

Am primit de curand un email emotionant despre ce sarbatorim noi astazi: o zi de nastere. Nasterea Mantuitorului....daca El este sarbatoritul, nu este usor ciudat ca oamenii isi fac daruri lor insisi fara macar a-si aminti de El?

Aparent, in aceste zile cel mai important personaj este Mosul(Santa Clause, Sant Klaus, Sant Nikolaus=Sfantul Nicolae) ..ce cauta el in „peisaj” pe 25 decembrie cand Ziua lui a fost deja in 6 Decembrie? Raspund tot eu: nimic este doar o comasare a mai multor simboluri (brad, Sf Nicolae) importate de americani o data cu valurile de imigranti ai sec 19 si perfectionate de cativa scriitori in povestirile lor de iarna. Mos Craciun gras si vesel lasa copiilor cadouri....Ho Ho Ho..exista desi nu exista, e frumos desi comercial...Craciunul este o adevarata oportunitate de afaceri, cea mai mare dintre toate sarbatorile religioase. Este greu de crezut, dar adevarat. Nu este vorba numai de cumparaturile pentru masa de Craciun ori cadouri ci si de cele legate de decorarea locuintei: braduti, globuri, ornamente, ghirlande, vesela, etc. Peste toate acestea a mai aparut o afacere de nisa: decorarea spatiilor comerciale, a mallurilor, vitrinelor, supermarket-urilor. Astfel, un brad artificial inalt de 60 m, nedecorat, costa in Romania anului 2006 in jur de 45.000 EUR pret de fabrica (made in China-pentru Woerner Deco) la care se adaugau taxele vamale si restul...ce sa mai vorbim despre spatiile uriase care pur si simplu „inghit” ornamentele (in aceasta idee producatorii specializati au creat stelute, ingerasi, globuri uriase, caciuli de Mos uriase, etc) , nu mai includ iluminatul stradal. Nici macar nu vreau sa socotesc... ce rost ar avea? Daca si la aceasta bucurie renuntam atunci inseamna ca ne-am pierdut orice speranta...Craciunul merita sarbatorit!...Ca roman trecut prin perioada comunista cand in oras nu era lumina si nu puteam decat spera la luxul de a primi sub brad macar o banana sau portocala , Craciunul sec 21 mi se pare o feerie...insa pentru a putea spune ca am simtit pe deplin aceasta sarbatoare, ar trebui sa ne oprim putin din euforie si sa reflectam, la miracolul de acum doua mii de ani...din punctul asta de vedere cred ca a trai in Egipt te ajuta intrucatva, pentru ca stralucirea sarbatorii nu este atat de puternica incat sa concureze cu semnificatia ei reala.

Poate va veti intreba, ce se intampla in Egipt pe 25 Decembrie? Din pacate, nimic deosebit, e o zi ca oricare alta, musulmanii nu sarbatoresc iar crestinii egipteni (pe stil vechi) au Craciunul in ianuarie o data cu biserica rusa. Nu rasuna colinde, nu se simte prea mare forfota insa egiptenii incep sa se felicite pentru sfarsitul de an. Magazinele de jucarii, cele de cadouri si maruntisuri sunt acum pline de braduti si decoruri pentru Craciun.
Mallurile mari sunt deja decorate de la inceputul lunii decembrie, nu la fel de opulent ca in Europa dar pentru o tara majoritar musulmana e oricum de apreciat . Magazinele de brand european/american au desigur vitrine decorate in acelasi stil de iarna, modern fara a exista diferente intre Egipt si Romania. Nici bradutii nu lipsesc desi nu exceleaza in stil. Probabil cel mai frumos brad de Craciun pe care l-am vazut in Egipt este cel din acest an, de la San Stefano Mall (o combinatie de poveste intre fier forjat, argint si alb imaculat-fara alte „socuri coloristice”-foto).

Destul cu sporovaiala, va  urez in continuare petrecere frumoasa iar daca aveti curiozitatea, puteti consulta articolele mai vechi legate de istoria acestei mari sarbatori crestine la linkurile de mai jos:

O istorie a Craciunului-Ce stim de fapt?
O istorie a Craciunului- Povestea lui Mos Craciun
O istorie a Craciunului-Bradul
Armistitiul Craciunului din 1914
Craciun Interzis
Colinda de suflet-Fuego