In acest week-end am revazut doua filme dragutze si usurele, doua comedii romantice de altfel destul de cunoscute, Woman on Top si Two Weeks Notice. Cand vezi acelasi film de mai multe ori incepi sa observi mult mai multe detalii. Cred ca in asta consta si genialitatea regizorului...poate nu intamplator unele sunt nominalizate pt Oscar si altele nu. Cele doua comedii sunt povestioare romantice, placute, haioase dar cam atat. De ce imi plac? Poate ca in Two Weeks Notice ma regasesc pe undeva, genul de femeie de afaceri activa, perfectionista, dedicandu-si viata jobului pana intr-o zi cand decide sa schimbe ceva. Two Weeks Notice are un umor fin, replici geniale, etc.
Woman on Top cu un scenariu copilaros cred ca frapeaza prin charisma celor doi soti. Woman on Top este filmul care a lansat-o pe Penelope Cruz dar in nici una din  peliculele in care a jucat ulterior alaturi de sex-simbolurile hollywoodiene masculine nu am vazut atat magnetism ca in cuplul Penelope Cruz-Murilo Benicio...

Ce au in comun cele doua si multe alte comedii romantice este rolul femeii in sec 21. Este femeia  de astazi cu adevarat egala barbatului?
In sec 21 am impresia ca femeia este usor trimisa inapoi „la locul ei” intr-un fel sau altul. Observam asta mereu: femeile inteligente si culte sunt considerate periculoase, sunt din ce in ce mai marginalizate, iar in fata ies numai cele care impresioneaza fizic pt ca asta se cere si da bine la public (bust, torso impresionante pt ca in fond nici nu mai conteaza ce spui...) Este foarte trist acest trend care a cuprins intreaga lume nu doar Romania unde lucrurile sunt oricum exagerate (tot felul de non-valori si prostituate de lux devenind persoane publice). Discutand cu alte femei inteligente, profesioniste in domeniile lor, am aflat ca situatia in Romania s-a extins si in domeniul privat. Daca inainte lucrurile acestea se vedeau in companiile cu capital de stat unde, indiferent de studii, pregatire, experienta, femeile erau propulsate aproape exclusiv in baza statutului de sotie/amanta/ fiica de VIP , astazi e o adevarata moda ca orice non-valoare purtatoare de minijupa si prestatoare de servicii sexuale (sotie/amanta) sa devina peste noapte „femeie de afaceri”. O vorba inteligenta spune: nu amesteca niciodata afacerile cu placerea si barbatii destepti se vor feri sa-si aduca amanta/sotia in propria afacere dar pentru a scapa de ea/a-i da ocupatie ii creaza o alta afacere, cautandu-i desigur profesionisti care sa duca greul.

Dupa cum spuneam trendul este unul mondial, si se ascunde in spatele unor sintagme care dau bine la public, de genul : „In spatele unui barbat puternic sta o femeie puternica/si mai puternica..”
Poate ca asta este si motivul pentru care din ce in ce mai multe reprezentante ale sexului frumos devin ultrainfatuate nu pentru realizarile proprii (egale cu zero) ci pentru situatia materiala a sotului... Este oare normal sa te simti atat de mandra atunci cand pana la urma tu singura nu ai realizat nimic notabil in viata si cand in final te poti trezi oricand in strada, victima unui sot bogat cucerit de o alta femeie, mai frumoasa, mai proaspata, mai tanara?

Si atunci sa inteleg ca femeia in sec 21 chiar nu mai are nimic de spus? Sa inteleg ca  educatia si inteligenta unei femei au ajuns doar o chestiune colaterala, neglijabila daca nu insoteste un bust generos, un posterior obraznic ori doua picioare zvelte  si desigur disponibile pentru cine trebuie? De ce femeia sec 21 foarte rar reuseste sa ajunga prin forte proprii, in functii inalte si sa aiba putere de decizie indiferent de cat este de dotata intelectual daca nu este sotia/fiica cuiva ori daca nu s-a lasat folosita fizic de barbati.

Cred ca astazi, in plina civilizatie, statutul femeii sufera un declin, femeia a devenit mai curand accesoriul unui barbat puternic altfel ea si propriile idei, ganduri, teorii  nu mai este luata in serios nici macar in domeniile in care se impunea odata...Ca exemplu, iau invatamantul si merg la nivelul cel mai inalt: invatamantul universitar. Am terminat doua facultati de stat cu renume(Comert Exterior si Drept)  in care personalul didactic era preponderent masculin. Femei-profesor deja titularizate pe post erau cele din generatia antedecembrista dar din ele cu adevarat talentate am cunoscut doar...una...altele fiind probabil promovate de PCR. In ce priveste asiprantele postdecembriste la postul de profesor universitar am indoieli extrem de mari privind educatia, morala, inteligenta si pregatirea lor profesionala...

Situatia femeii in sec 21 este pe undeva ironic prezentata in cele doua comedii americane despre care vorbeam mai sus. In Two Weeks Notice o avocata extraordinar de talentata si activa (Sandra Bullock) este inlocuita de o novice al carei merit( in afara celui de a avea parinti care sa o trimita la Harvard) este acela de a face striptease si a-si demonstra disponibilitatea pentru sex, inca din prima zi si care, culmea (!) isi permite in final sa fie obraznica cu avocata, pentru „privilegiul” de a-si fi demonstrat veleitatile de femeie usoara in fata unui patron multimiliardar care oricum se folosise de ea. Iata ca situatii de gen cand profesioniste serioase sunt usor substituite de femei usoare nu sunt la ordinea zilei doar pe plaiurile mioritice..
Woman on Top este povestea unei brazilience(Penelope Cruze) cu un talent culinar iesit din comun, careia sotul (un adevarat macho) ii rezervase un loc "aparte" in bucataria restaurantului sau. Frustrata si in plus, tradata in iubire, ea il va parasi plecand la San Francisco unde va incepe o cariera in televiziune avand un show televizat de arta culinara. Interesant e faptul ca sotul vine dupa ea sa o recucereasca dar in primele replici ii spune ca a venit sa o ia acasa acolo unde ii este locul (adica din nou la cratita, in bucataria restaurantului lor).  Convinsa ca si-a gasit un viitor mai stralucit in SUA protagonista noastra va insista sa-si urmeze noua viata de vedeta pana in ziua in care patronii canalului TV decid ca de fapt ceea ce intereseaza nu este talentul ei extraordinar ci fizicul-decolteul si fata ei senzuala, transformand-o dintr-un chef charismatic intr-o bomba sexy demna de un „ Suna acum  la 898989...”.

Urmarind aceste comedii am inceput sa reflectez si sa compar. Se spune despre lumea musulmana ca e  traditionalista in ce priveste rolul femeii chiar si in societatile arabe cele mai deschise Occidentului, cum este de pilda Egiptul. Pe de o parte rolul femeii in familie este destul de clar in lumea musulmana.; totusi in Egipt s-au inregistrat pasi importanti in ce priveste emanciparea femeii; aici femeile lucreaza in diverse sectoare, in lumea afacerilor, in domeniul public, in viata politica, exista femei parlamentar, femei cu functii de conducere, etc..desi mai putine decat in Occident inclin sa cred ca, cel putin in aceasta parte a lumii, meritul femeii de a ajunge intr-o functie importanta ii depaseste conditia de „nevasta” (amanta fiind exclus) cand  exista si optiunea impamantenita si comoda de a sta acasa si a pierde timpul prin cluburi/la shopping.

In aceste conditii ma intreb, cu ce este mai evoluata oare societatea occidentala a sec 21 cand impune femeii statutul ingrat de femeie accesoriu, si ii pretinde prostitutia in schimbul carierei? Oricat de mult ne place sa credem contrariul, nu a devenit oare aceasta emancipare si egalitate intre sexe- ostentativ afisata- tot o simpla fatarnicie asemanatoare „democratiei” americane?