Traditionalul Munte Sinai

Zona a fost proclamata ca fiind Muntele lui Moise de catre imparateasa Elena, mama lui Constantin cel Mare. Locatia traditionala din peninsula Sinai a fost realizata la 2.000 ani dupa Exod in anul 527 e.n cand imparatul Iustinian a declarat-o, acolo unde Elena ridicase o mica biserica cu doua secole mai devreme (The Interpreter's Dictionary of the Bible, 1962, p. 376.)
Nu exista o traditie ebraica privind localizarea geografica a Mt. Sinai; pare ca locatia exacta era deja obscura in perioada monarhului. Ermitii si calugarii crestini din Egipt care se stabilisera in Sinai incepand cu sec 2 e.n au depus eforturi pentru a identifica locul Exodului astfel incat toti credinciosii sa aiba un loc de pelerinaj. Astfel, identificarea Mt Sinai cu Jebel Sirbal langa oaza Firan ori cu Jebel Musa, incepe inca din secolul 4 e.n". (The Jewish Encyclopedia, Vol. 14, p. 1599.)

In 1761-1767, Von Haven, membru al unei expeditii daneze la sit-ul traditional avea sa consemneze : "Am observat mai devreme ca nu ne puteam afla langa Muntele Sinai. Manastirea (Sf Ecaterina) se afla intr-o vale ingusta  insuficienta si pentru camparea unei armate de dimensiuni medii cu atat mai putin a celor 600.000 barbati  pe care Moise ii avea cu el, care impreuna cu femeile si copiii ar insuma peste 3 milioane suflete.”Arabia Felix: The Danish Expedition of 1971-1767, by Thorkild Hansen

Peninsula Sinai traditional se afla sub controlul egiptenilor fiind teritoriu al Egiptului Antic. O abundenta de dovezi indica faptul ca Egiptul controla Sinaiul in timpul Exodului datorita mineritului intensiv care se desfasura aici. Anunturile despre noile fortificatii descoperite in zona sunt frecvente (cea mai mare fortareata din Sinai fiind descoperita relativ recent- mai 2009). Peninsula nu este populata decat in zona oazelor si a statiunilor de la mare.
In lucrarea sa "Arabia si Biblia" James Montgomery, afirma ca: "...zona pana la Golful Elanitic (Aqaba) a apartinut intotdeauna Egiptului , ea fiind numita de arabi Msr, (Misraim, Egypt)."

Descrierea Biblica a Muntelui Sinai

Dupa descoperirile din Golful Aqaba  Ron a mers pe ipoteza logica, potrivit careia Muntele Sinai se afla in Arabia. Dar unde in Arabia?

Biblia ne arata ca Muntele Sinai se afla in Midian iar zona la care face referire Wyatt a purtat intotdeauna denumirea de Midian, ea si astazi fiind numita Madyan (transcrierile numelor/denumirilor din lb araba presupun o mare flexibilitate intre vocale astfel incat acelasi cuvant poate fi retranscris in mai multe variante in care vocalele par interschimbabile).  Din analiza textului biblic mai rezulta si faptul ca locul unde Moise a vorbit cu Domnul prin intermediul tufei in flacari se afla „in spatele desertului” motiv pentru care Ron a cautat un munte in partea de Est a Golfului Aqaba.  
Candidatul perfect era Jebel el Lawz. Hartile indicau o intindere semicirculara in mijlocul unui desert vast si un spatiu larg de campare pentru cateva milioane de oameni si animale iar la 10-15 mile distanta exista o oaza (orasul Al Bad) care probabil apartinea socrului sau Ietro.
" Muntele Sinai era tot numai fum pentru ca se pogorase Domnul pe el in mijlocul focului. Fumul acesta se inalta ca fumul unui cuptor si tot muntele se cutremura cu putere".Exodul 19:18
" Tot poporul auzea tunetele si sunetul trambitei si vedea flacarile muntelui care fumega. La privelistea aceasta poporul tremura si statea in departare”Exodul 20:18

Jebel el Lawz este cel mai inalt varf din NV Arabiei Saudite, un munte cu vai generoase care puteau adaposti si proteja un numar urias de suflete, dar cel mai izbitor este aspectul sau. Varful inalt e negru precum carbunele iar contrastul cu restul stancilor din jur este marcant.
Un alt fapt interesant in sustinerea teoriei lui Ron este acela ca beduinii locului numesc muntele Jebel Musa (Muntele lui Moise) o informatie transmisa verbal din generatie in generatie intre oamenii locului.

Sa-Mi ridici un altar pe pamant, pe care sa-ti aduci arderile de tot si jertfele de multamire, oile si boiii. In orice loc in care Imi voi aduce aminte de Numele Meu, voi veni la tine si te voi binecuvanta. Daca-Mi vei ridica un altar de piatra sa nu-l zidesti din pietre cioplite ; caci cum iti vei pune dalta in piatra o vei pangari. Sa nu te sui la altarul meu pe trepte ca sa nu ti se descopere goliciunea inaintea lui”. Exodul 20:24-26.
„Moise a scris toate cuvintele Domnului. Apoi s-a sculat dis de dimineata, a zidit un altar la poalele muntelui si a ridicat 12 pietre pentru cele 12 semintii ale lui Israel.” Exodul 24:4

La poalele muntelui se afla mai multe vestigii printre care Ron si echipa sau au identificat: un altar cu pietroglife (altarul vitelului de aur), ramasite ale celor 12 coloane , un altar mare chiar la baza muntelui si numeroase bucati de marmura care constituiau stalpii. Structura fusese distrusa dar ramasite ale coloanelor inca stateau imprastiate in zona. Beduinii locului au povestit ca altarul fusese demontat si folosit la constructia unei moschei din Hagl.

In acelasi areal s-au gasit cele 12 puturi de la Elim mentionate in Exod (15 :27 „ Au ajuns la Elim unde erau 12 izvoare de apa si 70 de finici. Si au tabarit acolo langa apa”) si sectiunea franta a unei pietre de rasnit. Biblia ne spune ca israelitii se adunau sa macine mana pentru a face din ea paine (Numeri 11:8).

 

Tot Biblia ne vorbeste in  Exodul 32:5 despre Aaron care a cladit altar vitelului de aur. Ron a gasit un altar cu 12 pietroglife de vitel, realizate in stil egiptean. Un arheolog de la Universitatea din Riadh a fost deosebit de entuziasmat la aceasta descoperire afirmand ca ele sunt unicele pietroglife egiptene descoperite in Arabia Saudita. Relatarea biblica vorbeste despre mania lui Moise in fata idolatriei israelitilor si topirea vitelului de aur la care se inchinau acestia. Echipa avea sa descopere praf de aur in altar.

Refidim – Stanca lui Horeb

Toata adunarea copiilor lui Israel a plecat din pustia Sin dupa calatoriile zilnice pe cari poruncise Domnul sa le faca; si au tabarit la Refidim. Acolo poporul n-a gasit apa de baut”...” Poporul statea acolo chinuit de sete si cirtea impotriva lui Moise..”
„Domnul a zis lui Moise: Treci inaintea poporului si ia cu tine vreo cativa din batranii lui Israel; ia-ti in mana si toiagul cu care ai lovit riul si porneste! Iata Eu voi sta inaintea ta pe stanca Horebului; vei lovi stanca si va tasni apa din ea si poporul va bea. Moise a facut asa in fata batranilor lui Israel” Exodul 17 : 1, 3, 5, 6

O alta descoperire remarcabila in zona este o stanca masiva (60 picioare inaltime si 40 picioare latime, 20 picioare adancime) aflata pe un deal pietros. O inspectie atenta indica eroziune datorata apei, un fapt surprinzator pentru o zona desertica. Totusi, Biblia vorbeste despre aceasta stanca. Moise isi condusese poporul prin desert iar acestia se plangeau din lipsa apei. Din acest motiv Dumnezeu ii porunceste sa loveasca stanca pentru ca El sa-si manifeste inca o data Puterea prin savarsirea unui miracol. Iar apa izvori din aceasta stanca.


Media a ramas insa muta la aceste descoperiri din foarte multe motive.  Despre modul in care sauditii au primit aceste vesti si s-au implicat in cercetari, puteti citi pe website-ul Ron Wyatt Archaeology eu ma rezum doar la a spune „no comment”.

(Surse: Truth or Fiction, Wyatt Archaeological Research http://wyattmuseum.com, http://www.wyattarchaeology.com, You Tube

Un documentar interesant privind Exodul (Ron Wyatt descovering the Exodus (in 6 parti)