Ramadan-ul si semnificatiile sale
Ramadan (Ramazan pt turci, pakistanezi, etc) este a noua luna a calendarului islamic, perioada in care Quranul a fost revelat profetului Mohamed prin intermediul ingerului Gabriel. In aceasta luna toti musulmanii adulti trebuie sa tina post de la rasaritul si pana la apusul soarelui.
Ca in cazul tuturor lunilor islamice (bazate pe calendarul lunar), Ramadanul incepe exact in seara cand apare luna noua. Desi echipamentele avansate de astazi permit calcularea cu exactitate a datei aparitiei, multe tari musulmane prefera inca vechea traditie de observare a lunii pe cer. Daca Luna Noua este observabila in a 29-a zi a Shabaan-ului, atunci a doua zi incepe Ramadan-ul. In caz contrar, atunci Shabaan (luna calendaristica dinaintea Ramadan-ului) va avea 30 de zile iar Ramadan-ul incepe imediat dupa.
Observarea lunii a fost mereu un eveniment important. In Cairo secolelor 7-10 e.n judecatorul suprem se folosea de dealurile Moqattam pentru observatii iar mai tarziu a fost construit chiar si un observator pe aceleasi inaltimi, in scopul de a determina exact fazele lunii si momentele care marcheaza inceputul si sfarsitul Ramadan-ului.
Ramadanul este o luna cu totul speciala pentru musulmani, o perioada de contemplare, meditatie si devotiune religioasa. Musulmanii nu au voie sa manance, sa bea (nici macar apa), sa fumeze, sa aiba relatii intime (ori alte activitati considerate impure) pana la apusul soarelui. Persoanele exceptate sunt calatorii, femeile insarcinate sau care alapteaza, bolnavii, femeile aflate in acea perioada fiziologica a lunii, copiii pana la o anumita varsta. Cei exceptati pot relua postul de indata ce situatia de exceptie dispare, cu conditia continuarii lui pe o perioada mai lunga decat cea obisnuita pentru a recupera zilele din Ramadan in care nu au tinut post. Pregatirea musulmanilor pentru post (unicul din an, care are loc in perioada Ramadanului) incepe din copilarie/pubertate cu cresterea graduala a perioadei de abstinenta de la cateva ore, la intreaga zi.
La sfarsitul zilei, postul e intrerupt de Iftar (Eftar-in trad Mic Dejun care si in limba engleza tradus mot-a-mot inseamna Pauza de Post –Break Fast ). Dupa Iftar musulmanii obisnuiesc sa iasa in localuri, cafenele, sa-si viziteze rudele sau prietenii. Primii zori aduc insa cu ei reluarea postului.
Obligativitatea postului este clar exprimata in Quran (Sura II a Vacii, 184) iar traditiile legate de profetul Mohamed vorbesc despre post ca fiind unul din cei 5 stalpi ai Islamului “Orice fapta a fiilor lui Adam le revine lor cu exceptia postului care Imi apartine si pe care Eu il voi recompensa” (Hadith –confirmat de Muslim, Abu Dawud, Nasa'i, Tirmidhi and Ibn Majah ). „Cine va tine postul in Ramadan, cu credinta si convingere in rasplata, i se vor ierta pacatele”(Hadith –confirmat de Bukhari, Muslim, Abu Dawud). Conform Sunnah (faptele Profetului) „Postul este un scut” „ Orice credincios al lui Allah (Dumnezeu) care tine post o zi in fata Lui, va fi indepartat de focul Iadului la o distanta de 70 ani” (Hadith confirmat de Bukhari si Muslim). „Cine intrerupte postul in Ramadan, din motive neintemeiate nu il va mai putea recupera nici daca ar tine post tot restul vietii sale"(Hadith –confirmat de Tirmidhi, Nasa'iand Ibn Majah).
Toata rasplata spirituala pe care o obtine cel care tine post poate fi distrusa de barfa,minciuna, irascibilitate, gesturi furioase ori violente, tradare, zgarcenie, adica toate actiunile negative menite a dezechilibra pacea atat de necesara in relatia cu Divinitatea.
Ca perioada destinata purificarii spirituale, intoarcerii la Dumnezeu si practicarii sacrificiului de sine, Ramadan-ul reprezinta mult mai mult decat abtinerea de la mancare si bautura. In aceasta luna postul trebuie completat de o simpatie crescuta fata de cei saraci si numeroase opere de caritate pentru cei defavorizati.
In timpul Ramadanului unii musulmani merg la moschee Masjid (Mosque) si petrec ore intregi rugandu-se si citind din Quran. De altfel, in aceasta perioada musulmanii au obligatia de a citi Quranul, pe capitole, astfel incat sa il fi terminat de lecturat/studiat pana la sfarsitul lunii. In afara celor 5 rugaciuni zilnice, in timpul Ramadanului au loc rugaciuni speciale numite Taraweeh (Rugaciunile noptii) de 2-3 ori mai lungi decat cele normale. De altfel, unii musulmani isi petrec intreaga noapte in moschee cu rugaciunile Taraweeh.
Una din noptile ultimelor 10 zile ale Ramadan-ului, din ziua 21-in ziua 29 (nu se cunoaste data exacta dar multi presupun a fi 27) reprezinta cea mai importanta zi a anului si poarta numele de Laylat-al-Qadr. Se crede ca aceasta este noaptea in care profetul Mohamed a avut prima sa revelatie a Quran-ului si orice rugaciune ori fapta buna savarsite de musulmani in aceasta zi este recompensata de o mie de ori.
Prima zi a lunii urmatoare Ramadan-ului (luna Shawwal) marcheaza inceputul unei sarbatori de trei zile Eid Al Fitr in care au loc vizite si schimburi de cadouri intre rude si prieteni (asemanator Craciunului crestin).
Ramadanul este special pentru credinciosii musulmani deoarece:
- in aceasta perioada s-a revelat Quran-ul
- rasplata lui Dumnezeu se multiplica pentru cei care tin post
- portile Raiului se deschid iar cele ale Iadului se inchid
- este o luna a apropierii de Dumnezeu, o luna dedicata studiului religios si credintei
- au loc rugaciunile Tarawih
- este o luna a tolerantei, intelegerii, compasiunii, nefiind permise rautatile si comportamentele negative
- este perioada in care creste coeziunea intre membrii societatii musulmane
- este cea mai buna ocazie din an pentru ajutorarea celor saraci
Fapte istorice ale Ramadanului
-
Anii de profetie ai lui Mohamed
-
Victoria in batalia de la Badr
-
Triumful Meccai
-
Cucerirea Andaluziei (Spania) in 92 e.n
-
Batalia impotriva cruciatilor si expulzarea lor in 582 e.n sub comanda lui Salah al-Din al-Ayyubi (Salladin).
-
Infrangerea tatarilor in 702 A.H.
-
Pentru egipteni: Infrangerea trupelor israeliene si eliberarea Sinai-ului in 6 Oct 1973 (ziua 10 a Ramadanului)
In : sarbatori