Multe din traditiile egiptene legate de Ramadan si-au pierdut radacinile in negura timpului, atribuindu-li-se origini diferite de la celebrari faraonice, la sarbatori crestin-copte si chiar pure intamplari din perioada ocupatiei arabe. Cu toate acestea similaritatile cu Sarbatorile de Iarna din Occident (postul Craciunului, curatarea si pregatirea caselor, decoratiunile bogate insirate in spatiul public si privat, celebrul felinar –ca simbol al sarbatorii asemeni bradului de Craciun, impartirea cadourilor la sfarsitul lunii, operele de caritate) sunt atat de mari incat este imposibil ca aceasta sarbatoare sa treaca neobservata pe langa un nemusulman fie el rezident sau simplu turist.


In timpul perioadei fatimizilor, moscheile erau mereu curatate si renovate in preajma Ramadan-ului iar strazile erau decorate cu lumini si diverse decoratiuni (ghirlande) ulterior inspectate de conducatorii orasului. Obiceiul curatarii caselor si a decorarii  strazilor s-a pastrat pana astazi singura diferenta fiind materialele si modelele (in functie de standardele locuitorilor). In multe zone se pastreaza stilul decorarii stradutelor cu ghirlande  din fasii/franjuri de hartie sau plastic, puternic colorate/metalizate in timp ce in altele locuitorii se rezuma la ghirlande de beculete, si fanous (felinare specifice).

La inceputul lunii Califul calarea intr-o procesiune in jurul orasului Cairo, imbracat in haine albe cusute cu fir de aur. In fata lui marsaluiau 5000 soldati iar calaretii veneau in spatele.
Si atunci, ca si astazi, multi prizonieri /condamnati erau eliberati de Ramadan.
In luna Ramadan-ului Califul Fatimid si moscheile mari ofereau micul dejun (Iftar-ul) si dejun-ul (Sohor) gratuit tuturor, indiferent de statut-ul social. In sec 13 e.n bucatariile sultanilor mameluci pregateau mancare pentru saraci. Servitorii carau apoi tavi generoase de mancare prin oras.. Obiceiul s-a pastrat, mese de Iftar fiind servite in jurul moscheilor (multe din alimente fiind oferite de cei bogati).  

Ramadan-ul este incomplet fara felinarele traditionale (fanous-singular, fawanis-plural) confectionate din tabla si sticla colorata. Exista mai multe teorii legate de originile acestui obicei tipic egiptean raspandit si in celelalte tari musulmane.
Potrivit unor cercetatori acest fanous ar fi o extensie a tortelor folosite in festivalurile antice din Egiptului faraonic, pentru celebrarea inaltarii stelei Sirius. Timp de cinci zile egiptenii antici sarbatoreau pe rand pe Osiris, Horus, Isis, Seth si Nephtys (un zeu pe zi), luminand strazile cu torte.

Alti istorici (de ex istoricul egiptean Al-Maqrizi) sustin ca felinarele Fawanis sunt o varianta dezvoltata a lumanarilor de Craciun folosite de crestinii copti aceasta explicand si terminologia de „fanous” care provine din lb greaca demotica (phanos) si desemneaza lumanare din ceara.
Alte surse sugereaza ca traditia fanous-ului ar fi inceput in perioada lui Salladin (1174-1193 AD), desi cea mai cunoscuta teorie a originilor acestui felinar plaseaza obiceiul putin mai devreme , atunci cand liderul Fatimid  Al-Muizz li-Din Allah a intrat in Egipt pe 15al  Ramadan-ului in anul 969 AD, iar egiptenii l-au intampinat cu lampase si torte.

O alta versiune a povestii este atribuita califatului fatimid cand Califul verifica fazele lunii pentru confirmarea datei de incepere a Ramadan-ului. El era insotit de copii care ii luminau calea cu felinare in timp ce cantau. Secole mai tarziu in noptile Ramadanului copiii vor continua sa se adune cu felinarele lor, sa joace diverse jocuri si sa colinde pe la casele credinciosilor cantand, cerand alune si dulciuri si ascultand povesti.
Inca din perioada Fatimizilor, strazile Egiptului erau decorate de Ramadan cu aceste felinare care faceau parte din sarbatoarea propriu-zisa fiind folosite la iluminarea procesiunii care urmarea luna si anunta inceputul si sfarsitul postului in fiecare zi (postul, desi constant ca numar de ore, isi decaleaza zilnic orele de inceput si sfarsit  cu aprox jumatate de minut , astfel incat la sfarsitul Ramadanului decalajul orar va fi de aprox 15 min).
In sec 15 guvernatorul orasului Cairo poruncea ca toti locuitorii sa aiba un fanous in fata casei. Astazi, fawanes electrice atarna pe strazi si in casele oamenilor iar copiii primesc felinare speciale cu jocuri de lumini si melodii traditionale (cea mai cunoscuta fiind Hallwo Ya Hallwo.). ..Un articol deosebit de frumos despre traditia Fanous-ului..aici

Cele mai folosite formulele traditionale de felicitare cu ocazia Ramadanului sunt „Ramadan Kareem”(Ramadan generos) ori „Ramadan Moubarak” (Ramadan Fericit).