"The water in a vessel is sparkling; the water in the sea is dark. The small truth has words which are clear; the great truth has great silence". Rabindranath Tagore

Iata si coincidentele  despre care va vorbeam si care imi dau senzatia ca Egiptul a fost testat destul de mult in ultima perioada:


Inaintea revolutiei:

-In vara 2010 apare criza privind bazinul Nilului si includerea altor state africane in ecuatie, in momentul in care Etiopiei i s-a propus de catre israeliti constructia unui baraj pe unul din izvoarele fluviului.
-Tot in 2010 se vorbea despre constructia de catre Israel a unui canal paralel cu canalul de Suez lucru care ar conduce la o simtitoare reducere de venituri pentru Egipt.
-In statiunea Sharm El Sheikh plina de turisti apar la sfarsitul lui 2010 incidente legate de o specie de rechin oceanic, al carui habitat nu a fost niciodata Marea Rosie.  Specialisti oceanografi din SUA s-au deplasat la Sharm pentru a incerca sa afle cum au ajuns acestia in Marea Rosie, ce a putut declansa apropierea de tarm si atacurile asupra scufundatorilor. In acele momente stiti ce valuri de ingrijorare a starnit media occidentala si cat de dramatic a scazut numarul turistilor din Sharm. S-a vehiculat si informatia ca unul din acesti rechini prinsi avea un transmitator, s-a dat vina pe Israel. S-a ras mult de aceasta explicatie insa un mic semn de intrebare cred ca a ramas (cum au ajuns aceste vietuitoare tocmai aici?)
-In noaptea de 31dec/01 jan(noaptea Sf Silvestru pentru crestinii copti) un sinucigas s-a detonat in fata unei biserici din Alexandria chiar la ora iesirii de la slujba. Au murit 20 crestini printre care si copii, 20 suflete nevinovate pentru care crestinii copti au jelit. Incidentul a fost pentru crestini cireasa de pe tort, adaugandu-se deteriorarii relatiilor crestini-musulmani din ultimii 10 ani si lungului sir de atacuri izolate a unor descreierati musulmani. Crestinii mai manifestasera si alta data pentru drepturile lor si pentru lipsa de reactie a autoritatilor, pentru tergiversarea proceselor intentate musulmanilor atacatori. Un asemenea incident putea foarte usor sa ridice 12 milioane de egipteni copti impotriva sistemului. Pentru aplanarea conflictului autoritatile au luat masuri rapide au condamnat imediat pe cei care isi asteptau sentinta de luni/ani, au inceput sa lucreze la relaxarea legislatiei in favoarea coptilor. S-au facut campanii media puternice pentru ca se astepta un alt atac de Craciun (coptii sarbatoresc Craciunul in ianuarie). Pentru detalii consultati articolul mai vechi Revelion Insangerat...Despre autorul atacului, autoritatile au spus ca este vorba de un reprezentant al miscarii musulmane salafite –puternica in Alexandria iar printre musulmani circula zvonul ca e vorba despre un crestin copt care s-ar fi sacrificat pentru ca ceilalti sa obtina mai multe drepturi. Am incercat sa explic unui musulman credinta crestina vis a vis de sinucidere si faptul ca aceasta este exclusa din conduita unui adevarat crestin, spre deosebire de musulmani. M-am facut inteleasa destul de greu. In timpul revolutiei s-a zvonit ca autorul moral al atentatului nu e nimeni altul decat Mubarak care ar fi vrut sa tina egiptenii ocupati cu altceva. Oare? Ar fi riscat Mubarak o revolutie a crestinilor, in conditiile in care atatia copti au impanzit SUA, Australia si alte tari occidentale? Si cat timp i-ar fi tinut Mubarak ocupati pe egiptenii copti? In plus, ridicarea lor ar fi putut degenera usor intr-o revolutie. Ar fi riscat Mubarak granitele tarii, tinand armata ocupata cu demonstratii sau un razboi civil? Este clar ca acum mult hulitul presedinte a devenit vinovat de toate relele, fiecare ministru incercand sa-si salveze pielea aruncand “pisica moarta”. Va mai amintiti zvonurile despre Ceausescu? Dar despre Nicu Ceausescu care “viola” copii si femei?

In timpul revolutiei...

-La inceputul manifestatiilor, din Vinerea Furiosa, totul decurgea normal, participantii erau pasnici, si manifestau impotriva regimului. Spre dupa-amiaza a aparut un nou val in Tahrir, care a dat peste cap ordinea lucrurilor. (Manifestatii pasnice au avut loc si Marti si nu s-au inregistrat devastari ori comportamente reprobabile..).Cine au fost acei oameni care s-au alaturat mai tarziu? Cum de le-a trebuit atat timp sa-si ia avant? Ce i-a determinat sa se dezlantuite astfel?

-Politia asaltata a fugit, sectiile de politie parasite au incaput in mana gloatei de asa zisi demonstranti oameni fara scrupule care au pus mana pe munitie si armament si au pornit sa talhareasca furand si distrugand proprietatea privata: masini, case, oameni. Pentru retragerea politiei si scaparea detinutilor se spune ca tot Mubarak este vinovat, ca ar fi fost strategia sa. Nu avem de unde sti dar timpul ne va dezvalui toate aceste aspecte.

-Au avut loc multe devastari. S-a spus la TV despre devastarea unui spital de copii informatie care a mahnit majoritatea populatiei (era un spital construit din donatii pentru tratamentul copiiilor bolnavi de cancer). Ulterior nu s-au mai facut referiri la aceasta.

-S-a vorbit mult despre devastarea Muzeului de arheologie insistandu-se ciudat de mult pe ignoranta hotilor care cautau aurul in magazinul de suveniruri si in vitrinele de  la parter cand orice persoana care a vizitat vreodata muzeul stie ca toate kilogramele de aur se afla la etaj in Colectia lui Tuthankamon si in sala bijuteriilor. Oare hotii care s-au incumetat sa intre in Muzeu, chiar au venit cu lectiile nefacute si nu stiau ce e de furat? Ori pur si simplu i-au intimidat lacatele atarnate de grilajele camerei comorii? Nu cunosc detalii ale pazei in acele zile tulburi dar citeam pe un alt blog ca in acel moment in muzeu se aflau doar 3 gardieni. Iarasi ciudat ca nu stim ce au pazit camerele de supraveghere si cum de au avut hotii o ora la dispozitie sa-si faca de cap iar gardienii nu au auzit cand vitrinele au fost sparte? Vorbim despre un palat vechi cu peretii inalti, unde ecoul este puternic. Palatul se afla intr-o curte si nu direct in strada deci fonic nu era atat de expus galagiei de afara. Multe semne de intrebare...Pentru a aprofunda tema va recomand articolul altui roman in Egipt care dezvolat pozitia oficiala initiala a Dr Hawass si apoi cea ulterioara, precum si un alt blog care aprofundeaza problema; In ultimele zile au fost recuperate bucati din piesele disparute, prof Hawass ridicand numarul artefactelor gasite la 4. Ele au fost descoperite in curtea muzeului iar statueta lui Akenathen abandonata in Tahrir in afara complexului muzeal.No comment...
-In ce priveste canalele TV CNN si Al Jazeera, pur si simplu mi-a fost sila sa le mai urmaresc pentru pozitia partinitoare si insistentele legate de “vocea intregului popor” privind plecarea imediata a lui Mubarak (poate singurul post care si-a pastrat oarecum echidistanta a fost Al Arabiya). Jocul Casei Albe mi s-a parut evident. Intai sustinerea aparenta a regimului, apoi dezinformarea CNN (asa cum spuneam in articolul precedent s-a insistat pe masele din strada care nu reprezentau nici 1% din populatia tarii) in baza careia toti egiptenii au iesit in strada. Oare? Din 20 milioane de locuitori ai capitalei? Corespondentii CNN care traiau efectiv in Egipt si care au incercat sa expuna parerea populatiei neparticipante care nu voia doar schimbarea de dragul schimbarii- nu au mai intrat in direct cu CNN . Ulterior, dupa concesiile extraordinar de mari facute de Mubarak, anuntand alegeri in toamna si promitand sa nu mai candideze, masele din Piata cer in continuare plecarea imediata in conditiile in care nu aveau o alta alternativa la guvernare, iar Obama, vadit “impresionat” de mase  cere demisia imediata a presedintelui egiptean. Chiar asa de tare s-a speriat SUA in doar doua zile? Chiar asa usor sacrificau securitatea zonei si implicit a Israelului de dragul poporului egiptean? Iarasi ma indoiesc, prea usor s-a cedat atunci cand inclusiv analistii americani intrebati in primele zile indicau faptul ca Egiptul are o populatie de 80 milioane care inca nu si-au spus parerea.
-Inca un lucru care nu s-a spus prea clar, ci doar pe jumatate este ca ajutorul american de 1,2 miliarde $/an nu consta in bani cash ci in armament(care sunt sigura ca nu era chiar de ultima generatie). Pentru mine aceste jumatati de adevar reprezinta tot niste minciuni si instrumente de manipulare a opiniei publice americane.
-In momentul in care s-au facut contrademonstratii si sustinatorii lui Mubarak au intrat in Tahrir, toti demonstrantii au fost intr-o stare de negare spunand ca toti contrademonstrantii sunt securisti sau au fost platiti de Mubarak. Avem o vorba din popor care spune ca “hotul striga primul-Hotii!!!” Au circulat si filmulete pe YouTube in care unii pretindeau ca au fost abordati de securitate si li s-a dat bani sa vina la demonstratia ProMubarak , oare cineva abordat intr-adevar de securitate are curajul sa vorbeasca pe You tube in conditiile in care securitatea inca lucreaza in tara cu sau fara Mubarak?  Cum oare as putea crede un demonstrant bine imbracat ca “face foamea” asa cum spune el in engleza pe You Tube cand stiu cum arata saracii (care habar nu au  engleza si nu-si permit luxul unei geci) si cand i-am vazut pe saraci incercand sa-si vanda in continuare fructele si legumele printre gloante si bombe lacrimogene? Oare proprietarii de camile care au intrat in Tahrir erau toti politisti (e drept si ei aveau aceste animale in dotare) cand singurul loc in Cairo unde vezi camile este platoul Giza-unde proprietarii de camile fac bani din turism, devenit inexistent?  Oare e greu de crezut ca unii din acesti oameni, disperati ca si-au pierdut unica sursa de venit, au fost sinceri?  Nu pot si nu vreau sa neg posibilitatea implicarii regimului Mubarak in mituirea unor demonstranti insa prefer un adevar cert unuia care circula pe net cu titlul de adevar si sunt mai curand inclinata sa-i cred pe cei saraci care in naivitatea lor copilareasca vin si se lauda cu pachetele (conserve si bani) pe care le primesc regulat (o data la 2-3 zile) pentru a merge in Tahrir. Deci la capitolul sinceritate in manifestatie nu ma pot pronunta dar cred ca pentru “impresie artistica” au fost mituiti multi si probabil din ambele tabere.
Mi se pare totusi pacat ca imaginea tinerilor care au luptat pentru un ideal sa fie asociata acestor revolutionari de ocazie care par a-si fi facut din titlul de demonstrant o adevarata profesie .
-Tot legat de contrademonstranti (pentru ca am fost intrebata unde au fost cei care il sustineau pe Mubarak) as vrea sa mai subliniez faptul ca dupa conflictele intre cei Pro/Contra din Tahrir, contrademonstrantii - care nu-l sustineau pe Mubarak neaparat ci continuarea reformei 6 luni sub Mubarak - au fost mutati in alta piata din Mohandessin. Cate dintre posturile TV au vorbit despre ei si numarul lor?
Si apoi sa nu uitam ca in timpul acestor evenimente egiptenii de rand aveau de pazit case si masini, aveau de mers la serviciu.

-Cu cateva zile inainte de asa zisa Vinere a plecarii lui Mubarak (4 februarie) pe Facebook s-a organizat un eveniment (gen event) al neparticiparii ceva in genul “NU Vinerii plecarii” in doua zile acest eveniment avea peste 190.000 adeziuni (adica 190.000 utilizatori egipteni Facebook, care erau impotriva!!!!). Ati auzit in media despre aceasta?
Nu vreau sa afirm ca Mubarak era super iubit, de populatie dar nici atat de mult urat de toata lumea dupa cum a fost portretizat de Media internationala. Majoritatea egiptenilor simteau nevoia unor schimbari radicale insa teama de a urma exemplul Iranului, dat fiind faptul ca opozitia insemna doar Fratia Musulmana(poate intentionat tolerata de regim si folosita ca sperietoare) si lipsa unor alternative viabile (intrebarea pe buzele lor era : Bine il dam jos pe Mubarak si cu cine il inlocuim?) i-a determinat sa se resemneze. Reticenta vis a vis de aceste demonstratii s-a datorat si manifestantilor dezorganizati care initial nu aveau nici un plan si nu ofereau nici macar o alternativa (buna sau proasta) la guvernare.
-Desi a dezmintit participarea/organizarea revolutiei, Fratia Musulmana si-a tradat prezenta in Alexandria cand la slujba din  “Vinerea plecarii” au facut cateva greseli ritualice, permitand existenta a doua grupuri cu doi conducatori in timpul aceleiasi ceremonii. Tot in acea zi, o mare parte din manifestanti si-a schimbat mesajele in unele mult mai dure , specifice lor. De altfel ca un fapt curios care mi-a atras atentia inca din primele zile a fost si devastarea magazinelor Drinkies(singurele din oras care comercializeaza bauturi alcoolice). Poate ca in nebunia de atunci si devastarile de mall-uri nu s-a acordat suficienta atentie acestui fapt dar mi se pare cel putin dubios sa constat ca pe o strada cu un sir de magazine lipite unul de celalalt, nici unul nu a fost atins cu exceptia Drinkies al carui oblon din fier inchis cu lacat a fost fortat cu ranga, s-a intrat in interior dar nu pentru a se fura ci pentru a se distruge toate sticlele din rafturi (am vazut cu ochii mei o mare de cioburi acoperind planseul). Acelasi lucru mi-a fost comunicat si de alti romani care locuiesc in diverse zone ale orasului-nici un magazin atins in zonele lor cu exceptia Drinkies unde nu s-a furat ci s-a devastat. O prietena din Cairo imi povestea acelasi lucru cu privire la cluburile de noapte din Giza. Pentru un credincios musulman cred ac mesajul e clar, aceste shopuri fiind considerate locuri de pierzanie.

-Pe parcursul acestor zile ale revolutiei  au mai avut loc demonstratii la care s-au alaturat egipteni cu steaguri, scandand nici Sus si nici Jos Mubarak ci  pentru Egipt. Oameni care satui de situatie doreau iesirea din criza si o tranzitie usoara. I-am vazut pe strazile Alexandriei indreptandu-se spre piata din Mansheya. Foarte foarte multi si in Cairo in Tahrir. Si despre ei s-a spus ca sunt antiMubarak si ca il vor pe presedinte jos, acum, imediat. Oamenii acestia de fapt voiau doar liniste cu sau fara Mubarak, o siguranta si o incheiere fericita a intregului conflict.

-Alte coincidente curioase din timpul revolutiei egiptene: armata atentiona populatia asupra unei ambulante furate din care ocupantii, posibili detinuti, trageau in populatie, pur si simplu.. Oare detinutii nu aveau alta treaba decat sa traga in populatie in conditiile in care armata era pe urmele lor? Marea majoritate a lor, scapati fiind s-au ocupat de jafuri si de fuga. Or fi fost teroristii nostri cu “Ceausescu tatuat pe piept” care semanau panica in randurile civililor?
-Inca o coincidenta este clipul din articolul anterior cu masina “furata” a ambasadei SUA care facea ravagii printre demonstranti. Chiar asa de “descoperita” a fost ambasada SUA de obicei mai pazita decat palatul lui Mubarak?

-In perioada incapatanarii demonstrantilor de a face vreo concesie, au circulat (si inca circula) informatii cu privire la situatia dezastruoasa de la  granitele Egiptului cu Gaza, palestinienii fortand si miscand granita si de infiltrarea unor agenti Hamas si Hezbollah in Sinai. Demonstrantii sustin ca si acesta este un plan de dezinformare al lui Mubarak, insa realitatea este alta pentru ca de o saptamana nici un picior de palestinian nu mai are voie sa intre in Egipt, sub nici o forma. Mai circula si informatia ca nave ale armatei americane sunt in Suez, bine echipate cu elicoptere de lupta. Si un portavion. O nava este stationata in Damietta. Iarasi, intr-un interviu telefonic televizat (post Tv egiptean foarte cunoscut) cu un strateg militar (militar in rezerva) aflam de situatia sensibila din Sinai (inutil de spus ca armata israeliana este pregatita) cand acesta facea apel la calm si la a lasa armata sa-si faca treaba unde trebuie si a nu o mai tine ocupata in Tahrir. Pro demonstrantii spun ca si aceasta e o campanie de dezinformare desi ciudat, ca unul din canalele de pe You Tube care confirma informatia si intra in detaliile prezentei americane este total anti Mubarak (pe care il numesc Sionist-datorita mentinerii pacii cu Israelul)
-Joi 10 februarie, CNN si Obama anunta ca Presedintele Mubarak va avea un speech in care va demisiona! Chiar asa, SUA spune ce are de facut presedintele altui stat in politica lui interna... Care a fost jocul Casei Albe? Daca intr-adevar Mubarak era hotarat sa demisioneze de ce a trebuit sa anunte administratia de la Washington acest lucru ? Parca Egiptul era un stat suveran..cel putin din diplomatie sau curtoazie putea sa taca pana la speech-ul presedintelui egiptean. Masele se bucurau si se felicitau pe Facebook si telefonic pentru Victorie iar deziluzia a fost uriasa cand seara presedintele Mubarak a declarat ca va ramane pana la alegerile din toamna. Aceasta are loc in conditiile in care a doua zi, Vineri, se anuntase foarte grea cu mari mobilizari de demonstranti. Iarasi intrebare: ce a urmarit Casa Alba cu acel speech, sa forteze mana presedintelui Mubarak, sa-l umileasca aratandu-l ca pe un umil servitor in fata comunitatii internationale sau sa revolte masele? Nu cred ca simpla iesire la scena deschisa a lui Obama a fost doar o grosolana eroare diplomatica....
Presedintele Mubarak afirma Joi seara ca nu i-a stat niciodata in fire sa cedeze presiunilor externe (e si normal pentru un ofiter), totusi a doua zi Seful Armatei avea sa anunte ca Mubarak s-a retras din functie lasand fraiele tarii in mana Armatei.. oare securitatea tarii era in atat de mare pericol? ...vom afla si asta la timpul potrivit.
In toate cazurile comportamentul SUA este destul de evident si un semnal de alarma pentru toti partenerii sai, liderii pro-americani.

In incheiere voiam doar sa precizez ca nici eu si nici familia nu facem parte din categoria sociala favorizata de regimul Mubarak, din contra ne-am lovit de multe ori de birocratia si necesitatea unor pile, relatii, cunostinte pentru a initia vreun proiect de anvergura(ca si in Romania, de altfel), dar toti oamenii lucizi din jurul meu cu care am intrat in contact de atatia ani de cand traiesc aici, toti cei cu gandire economica, cu viziune pe termen lung, pro sau anti Mubarak, au fost pentru o tranzitie usoara si pentru continuarea Reformei timp de 6 luni, cu “mult hulitul” presedinte ca garant al stabilitatii. Aceasta s-a datorat in principal retragerii investitorilor straini, caderii bursei si a lirei. Nimeni din cei care au afaceri serioase si responsabilitati fata de angajati si familiile acestora nu s-a bucurat de precipitata plecare a presedintelui, lasand economia si lumea afacerilor in aer, cu incertitudinea a ce se va intampla de acum inainte dpdv legislatie, impozite, taxe, etc.
Cine se bucura? In principal masele nestiutoare, somerii, cei care cred ca de maine vor fi toti milionari si ca schimbarea inseamna automat prosperitate pentru toti. Probabil ca vor avea un soc cand preturile pe care le platesc se vor alinia mai bine trendului international sau cand statul care a inregistrat pierderi colosale va incepe sa inchida fabricile ori cand vor constata ca turistii se incapataneaza sa nu mai vina in urmatoarea perioada, din lipsa sigurantei mai ales cu sumbra perspectiva a unui stat condus de Fratia Musulmana.

Ce va urma, vom vedea, sper in continuare ca aceste temeri ale mele sa fie doar temeri, prin aceste posturi am vrut doar sa atrag  atentia asupra acestei revolutii care trebuie privita detasat, asa cum privim noi azi revolutia romana. Adevarul ca de obicei este undeva la mijloc. Il vom afla in amanunt peste vreun deceniu, probabil; in plus nu avem de unde sti care este politica reala a SUA-Israel in relatie cu Egiptul si ce si-au spus sefii de state neoficial in aceste zile. Cred ca trebuie sa privim adanc si sa intelegem ca au fost si sunt multe alambicate intrigi in aceasta parte a lumii, multe jocuri si strategii militare, si multe cunostinte de psihologie a maselor, astfel incat acestea, ignorate, flamanzite si infuriate devin pionii principali in declansarea unor revolutii sau razboaie civile. Am mai vrut sa atrag atentia asupra faptului ca nu mai exista revolutii pure asemeni revolutiilor europene ale sec 19 si ca in Egipt, mizele sunt atat de mari incat e greu de crezut ca ceva in politica interna egipteana sa fie lasat la voia intamplarii de catre papusarii mondiali.

Totusi, la nivelul nostru de simpli muritori, speram ca revolutia sa aduca in Egipt mai multe schimbari in bine, acum se deschid noi orizonturi, speram ca egiptenii isi vor folosi libertatea in propiul interes, si imi doresc sa vad ca Egiptul-momentan o nestemata naclaita- e  luat, spalat si educat bine pentru a putea straluci din nou asa cum a facut-o odata.

Mai multe despre istoria moderna a Egiptului puteti afla aici

Alte articole despre viata si societatea egipteana puteti citi pe acest blog, folosind tagul Egipt.

*UPDATE
pozitia specialistilor
- analisti politici de talie mondiala- despre aceasta revolutie :

1.
articolul  Google's Revolution factory
2. un alt articol interesant care arunca o lumina noua asupra fenomenului
Egypt: The Distance Between Enthusiasm and Reality (republished with permission of STRATFOR.)