In 17 februarie 2010 la Muzeul de Egiptologie din Cairo a avut loc o Conferinta de Presa la care au fost invitati numerosi ziaristi straini pentru a fi prezentate lumii intregi ultimele descoperiri legate de familia lui Tuthankamoun si cauza mortii acestuia. Studierea familiei regale a avut loc in cadrul proiectului EMP (Egyptian Mummy Project) sub patronajul Inaltului Consiliu al Antichitatilor, cu o echipa de specialisti din Cadrul Institutului National de Cercetari,  a Facultatii de Medicina a Universitatii Cairo si doi reputati cercetatori germani in analiza ADN. Cele doua laboratoare utilizate (unul aflat la Muzeul de Egiptologie iar celalat la Facultatea de Medicina a Universitatii Cairo) sunt singurele specializate in studierea ADN-ului mumiilor fiind dotate cu aparatura de ultima generatie in acest sens.
EMP a desfasurat anterior doua proiecte:
- primul viza mumia lui Tuthankamoun si concluziona ca gaura din spatele craniului in baza careia s-a speculat ca tanarul  faraon ar fi fost asasinat, este de fapt o tehnica folosita in cadrul imbalsamarii in timpul dinastiei 18
- al doilea studiu avea sa identifice mumia reginei-faraon Hatchepsut.
Ultimul proiect al EMP, scoate astfel la iveala cauza reala a mortii lui Tuthankamon : complicatii in urma contractarii malariei pe fondul unei marcate slabiciuni fizice si a convietuirii cu o fractura nevindecata a piciorului.
Analiza ADN a fost extinsa la un grup mai mare de mumii, presupuse a apartine aceleiasi familii, in vederea identificarii exacte a legaturilor de rudenie. Astfel, a fost identificata mumia faraonului eretic Akenathen aflata in KV55, confirmandu-se ca el este tatal lui Tutankhamoun, a fost confirmata identitatea mumiei lui Amenhotep III tatal lui Akenathen, si mumia “femeii in varsta” din KV 35 ca apartinand Reginei Tye, sotia lui AmenhotepI II si mama lui Akenathen. De asemenea s-a descoperit ca mama tanarului Tutankhamoun este o sora a lui Akenathen identificata cu mumia “femeii tinere” din KV35 (al carei nume ramane insa necunoscut) si ca tanarul faraon are o descendenta unica de pe ambele linii paterna & materna: Amenhotep III si regina Tye. Specialistii au cautat orice urme ale vreunei boli genetice (in special sindroamele Marfan, ginecomastie, craniosinostoza) presupuse a fi raspunzatoare pentru infatisarile artistice “speciale” ale membrilor familiei (cranii alungite, alura feminina, extremitati lungi) dar nu au gasit nici un indiciu in sprijinul acestor teorii.
Mai multe detalii despre aceste descoperiri...
Mai multe despre istoria Egiptului antic si dinastia 18 ...