De mai bine de 4500 ani, egiptenii celebreaza una din cele mai vechi sarbatori locale, numita Sham El Nasseim (Sarbatoarea Primaverii). Sezonul recoltelor in anticul Egipt se numea „Shamo” de unde si denumirea actuala de Sham el Nessiem tradusa drept Sarbatoarea Primaverii.

Din insemnarile lui Plutarh aflam astfel ca vechii egipteni aduceau zeilor ofrande de  peste sarat, salata verde si ceapa. Aceleasi alimente se gasesc si astazi pe mesele familiilor egiptene ca o traditie culinara specifica acestei sarbatori.
Salata verde (laptuca) si „malana” (planta cruda de humus) sunt plante verzi ce simbolizeaza speranta sosirii primaverii. Ouale colorate, simbolizeaza invierea, reinnoirea vietii. Pana in prezent egiptenii inca obisnuiesc sa coloreze oua de Sham El Nesseim si se crede ca vechii egipteni sunt primii care au traditionalizat aceasta practica.
Sham El Nessim se sarbatoreste mereu in a doua zi a Pastelui ortodox, prin mese in aer liber (picnic) bogate in oua, cruditati (laptuca, malana, ceapa verde), peste uscat, sarat ori afumat.

Astazi am sarbatorit cu totii, musulmani si crestini, un simbol: RENASTEREA, viata. Nu au lipsit ouale colorate si gratarul savurate in aer liber.